Follow us

Ταξιδέψαμε στο Almhult για το "Democratic Design Day" της ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ στηρίζει το "δημοκρατικό design" και δημιουργεί τάσεις! Το είδαμε με τα μάτια μας και στο περιγράφουμε!

Ταξιδέψαμε στη Στοκχόλμη για το "Democratic Design Day" της ΙΚΕΑ


Η ΙΚΕΑ στηρίζει το "δημοκρατικό design" και δημιουργεί τάσεις! Το είδαμε με τα μάτια μας και στο περιγράφουμε!



H IKEA δεν είναι τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του design, έχοντας κερδίσει το σεβασμό του κοινού αλλά και των designers ανά τον κόσμο. Με κάθε νέο αντικείμενο και κάθε συλλογή η φιλοσοφία ζωής της IKEA παίρνει "σάρκα και οστά" ενώ όσοι βρεθήκαμε στο event Democratic Design Day της εταιρείας την είδαμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μέσα από τις νέες τις συλλογές.

Το πρώτο πράγμα που μάθαμε από την ΙΚΕΑ, είναι ότι δημοκρατικό λέγεται το design που μεριμνά για τη δημιουργία υπέροχων, ανθεκτικών και ασφαλών προϊόντων, που σχεδιάζονται με γνώμονα τη χαμηλή τιμή, έτσι ώστε το design να ανήκει σε όλους. O Marcus Engman, Design Manager της εταιρείας μας εξήγησε γιατί το design πρέπει να ανήκει σε όλους. Για να φτιαχτούν τα αντικείμενα, η ιδέα δεν παράγεται σε κάποιο κλειστό γραφείο μακριά από τον κόσμο, αλλά από τους ίδιους τους κατοίκους των σπιτιών που χρησιμοποιούν τα έπιπλα της ΙΚΕΑ, τους ερευνητές και τους σχεδιαστές. Έτσι, όλοι μας γινόμαστε συνδημιουργοί των τάσεων.


Αντικείμενα της συλλογής SINNERLIG

Πως θα βρεις αντικείμενα της σχεδιάστριας Ilse Crawford σε χαμηλό budget;

Η παγκοσμίου φήμης σχεδιάστρια Ilse Crawford ταξίδεψε για να διερευνήσει τις ιδιότητες ποικίλων υλικών και κατέληξε να δουλέψει με το φελλό κυρίως, στη συλλογή SINNERLIG. Η αφή είναι μια οικουμενική αξία. Στη σημερινή εποχή είναι πάντα ωραίο να επιστρέφεις σε φυσικά υλικά και να αγγίζουμε ευχάριστα πράγματα όπως είναι για παράδειγμα ο φελλός. Για το λόγο αυτό η ΙΚΕΑ κάλεσε τη διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Ilse Crawford, η οποία αποφάσισε να εξερευνήσει τις ιδιότητες των φυσικών υλικών και να εκμεταλευτεί τις γοητευτικές ατέλειες που βρίσκουμε μόνο σε χειροποίητα αντικείμενα και σπάνια στη βιομηχανική παραγωγή. Εκτός από τους αισθητικούς λόγους, έχεις ακόμα ένα λόγο να επενδύσεις στη νέα συλλογή καθώς η ΙΚΕΑ σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις μερικά αυθεντικά κομμάτια της Ilse Crawford σε χαμηλό budget.


Αντικείμενα της συλλογής SINNERLIG


Πως μπορεί ένα προιόν μαζικής βιομηχανικής παραγωγής να είναι μοναδικό;


Η κεραμίστρια Ingegerd Raman αποφάσισε να ταξιδέψει μακριά από την Ευρώπη για να βρει ένα τρόπο προκειμένου να φέρει την εξατομίκευση του χειροποίητου στη βιομηχανική παραγωγή. Για το λόγο αυτό ταξίδεψε μέχρι το Βιετνάμ και "μαθήτευσε" δίπλα στους ντόπιους τεχνίτες μαθαίνοντας έτσι περισσότερα για τις ιδιότητες των φυσικών ινών του μπαμπού και του υάκινθου. Όλη αυτή η γνώση ήρθε στη συλλογή VIKTIG με το αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρα λιτό, καθαρό και εξωτικό.




Αντικείμενα της συλλογής VIKTIG

Ποια αρχή κρύβεται πίσω από την επιτυχία της ΙΚΕΑ;

Ανακαλύψαμε την ιστορία του ιδρυτή Ingvar Kamprad ο οποίος κατάλαβε από νωρίς ότι ένα καλό επιχειρηματικό μυστικό είναι να πουλάς οικονομικά αλλά μεγάλες ποσότητες. Η γνώση αυτή μετράει ήδη 95 χρόνια και μια μεγάλη πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας εμπλουτίστηκε με πολλές ιδέες όπως η χρήση υλικών από διαφορετικές βιομηχανίες! Σκέψου για παράδειγμα ότι η ίδια εταιρεία που φτιάχνει τα τρόλεϊ της ΙΚΕΑ είχε παράξει τον σκελετό για ένα μοντέλο καναπέ της δεκαετίας του 80, ενώ μια άλλη εταιρεία πλέγματος αθλητικών παπουτσιών θα δώσει το ύφασμά της στην πολυθρόνα της Sarah Fager στη συλλογή ΙΚΕΑ PS 2017.


Μακέτες της συλλογής IΚΕΑ PS 2017 και το γυάλινο βάζο που εισάγει τον όρο της μοναδικότητας σε αντικείμενα που παράγονται μαζικά

Τι κοινό έχει η ζωή στην Αθήνα με τη ζωή στη Στοκχόλμη;

Σε πόλεις με μεγάλη ανάπτυξη όπως η Στοκχόλμη, η αστυφιλία έχει οδηγήσει σε τέτοια πυκνή κατοίκηση που το κόστος αλλά και η διαθεσιμότητα ενός μεγάλου σπιτιού είναι απαγορευτικές. Στις πόλεις της κρίσης, όπως η Αθήνα όλο και περισσότεροι συγκάτοικοι, φίλοι ή από την ίδια οικογένεια τείνουν να συναντιούνται στους χώρους ενός σπιτιού. Για να συγκεντρώσεις λειτουργικά περισσότερες δραστηριότητες σε ένα μικρό δικό σου χώρο δοκίμασε τη λογική της έξυπνης αποθήκευσης με τις βιβλιοθήκες της ΙΚΕΑ. Σκέψου ότι κάθε επιφάνεια και κάθε εκατοστό μπορεί να φιλοξενήσει μερικά βιβλία, ενώ μία ανοιχτή ντουλάπα μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύτιμο χώρο και open αίσθηση σε ένα μικρό δωμάτιο.


Εκμεταλλεύσου κάθε κυβικό εκατοστό του χώρου σου για άνετη και διασκεδαστική διαβίωση στην πόλη


Βρες στην ΙΚΕΑ αποθηκευτικές λύσεις για κάθε χώρο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ