Follow us

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο

Ο όρος αντι-στυλ χαρακτηρίζει την αισθητική ενός στυλάτου αλλά όχι στυλιζαρισμένου σπιτιού στη Νότια Ιταλία, που αποκαλείται από τον ιδιοκτήτη του «container αναμνήσεων».

mediteraneo


Ο όρος αντι-στυλ χαρακτηρίζει την
αισθητική ενός στυλάτου αλλά όχι στυλιζαρισμένου σπιτιού στη Νότια Ιταλία, που αποκαλείται από τον ιδιοκτήτη του «container αναμνήσεων».


Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν το μινιμαλιστικό design, ωστόσο για τον Alessio Aldinucci το σπίτι δεν πρέπει να είναι μονοθεματικό. Στην εξοχική κατοικία του, στο νησάκι Αλικούντι, ο ορισμός του για το σπιτικό γίνεται πράξη σε ένα χώρο που εξελίσσεται σε τρία επίπεδα. «Οι Officina Studio Tempi, με τους οποίους συνεργάζομαι, ασχολούνται κυρίως με την ανακαίνιση των παλιών σπιτιών. Στην περίπτωση του εξοχικού μου, του λεγόμενου “the house of the dachshund” άφησα τον εαυτό μου να οδηγηθεί από το σπίτι και τα δυνατά συναισθήματα που μου δημιουργεί κάθε φορά που περνάω τη μικρή, σφυρήλατη σιδερένια πόρτα του», λέει ο Alessio.

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο

Το Αλικούντι, που βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος των Αιολίδων, στη Βόρεια Σικελία, είναι το μέρος όπου δεν υπάρχουν δρόμοι ούτε για οχήματα, ούτε για πεζούς - ούτε από άσφαλτο, ούτε από χώμα. «Αν εξαιρέσεις λίγα σπίτια, στα υπόλοιπα δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό. Οι ακτές του δεν έχουν προστατευμένα σημεία - όλα βρίσκονται στο έλεος του καιρού. Κι αυτή η σκληρότητα είναι που καθορίζει τα έθιμα και τις συνήθειες της οικονομίας του νησιού.»

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 2
Η πολύχρωμη κατοικία είναι η μοναδική στο νησί που δεν είναι γκρίζα.

Εύλογα, λοιπόν, η λιτή αρχιτεκτονική του νησιού στηρίχθηκε στα τοπικά υλικά, τις γνώσεις των ντόπιων τεχνητών και τις λειτουργικές ανάγκες ενός τόπου ξεχασμένου από την τεχνολογική πρόοδο. Όμως, το σπίτι του Alessio διέφερε από τα υπόλοιπα. «Όταν κατασκευάστηκε -κάπου στα τέλη του 1800- το σπίτι είχε ένα χαρακτήρα “ευγενικό” σαν να ήταν χτισμένο για την κόρη κάποιου πλούσιου άντρα της περιοχής, με μοναδικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 3

Ένα παράδειγμα είναι τα σκαλιστά πέτρινα υποστηρίγματα για το μικρό μπαλκόνι και τα εξεζητημένα σιδερένια κάγκελα. Ο επάνω όροφος της κύριας πρόσοψης έχει διακοσμηθεί με χρωματιστές ψηφίδες που σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια.»

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 4

Διάβασε περισσότερα στη σελίδα ii

Το μόνο που προστέθηκε στην αρχιτεκτονική είναι το χρώμα. Σε αντίθεση με τα γκρίζα σπίτια, το εξοχικό του Alessio ξεχωρίζει για την κίτρινη ταράτσα, τις πορτοκαλί σκάλες, τις μοβ κόγχες στους εξωτερικούς τοίχους, τα παράθυρα και τις ψηφίδες που έχουν την απόχρωση της θάλασσας. Παρά το παραδοσιακό ύφος, η κουζίνα είναι άψογα εξοπλισμένη. «Μου αρέσει το σπίτι να γεμίζει με φίλους που περνούν χρόνο στην κουζίνα».

Στη γαλάζια κρεβατοκάμαρα μάλλον βρίσκεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά δάπεδα του νησιού. Επειδή τα χειροποίητα πλακάκια ήταν είδος πολυτελείας τα τοποθετούσαν μόνο σε ορισμένα σημεία της κουζίνας και στους χαμηλούς τοίχους στις ταράτσες. Τα δάπεδα κατασκευάζονταν με πηλό και μόνο τα πολύ πλούσια αρχοντικά χρησιμοποιούσαν πλακάκια.

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 5
Θέα στο Σικελικό Αρχιπέλαγος

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 6

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 7

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 8

Διάβασε περισσότερα στη σελίδα iii

Ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο στοιχείο είναι οι συλλογές αντικειμένων σε διάφορες γωνιές, από τους καθρέφτες του μπάνιου μέχρι τα πιάτα στους τοίχους και το καθολικό εικονοστάσι. «Το σπίτι ήταν πάντοτε ένα μεγάλο container αναμνήσεων, με αντικείμενα που αγοράστηκαν από παρόρμηση σε ταξίδια, κάποια λίγα κομμάτια design και έπιπλα από ντόπιους τεχνίτες. Σαν ένα πολύχρωμο μέρος της σκηνής ενός μεγάλου θεάτρου -του νησιού-, όπου οι άνθρωποι και τα πράγματα συνεισφέρουν στη σκηνογραφία.» Τελικά η πιο κατάλληλη έννοια για να περιγράψει κανείς το στυλ του εξοχικού στο Αλικούντι είναι το αντι-στυλ. «Αυτό που κάποιοι δεν σκέφτονταν καν να κρατήσουν στο σπίτι τους για μένα είναι αγνή ποίηση».

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 9
Η ιδιότυπη βαφή και τα χειροποίητα πλακάκια ενισχύουν την παραδοσιακή ατμόσφαιρα στην κουζίνα.

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 10
Το χρώμα του μπάνιου εμπνέεται από τα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Mediterraneo: Ένα εξοχικό σπίτι στον ιταλικό νότο - εικόνα 11

Πηγή: deconow.gr

Διάβασε Επίσης:


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ