Follow us

Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την διαδικασία

Πού ψηφίζεις, με ποιον τρόπο, ποιες είναι οι εκπτώσεις στις μετακινήσεις

Δημοψήφισμα 2015: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πού ψηφίζεις, με ποιον τρόπο, ποιες είναι οι εκπτώσεις στις μετακινήσεις κ.α.

Είτε ανήκεις στους "Ναι", στους "Όχι" είτε στους "???" να όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Όπως έχει ανακοινωθεί, οι εκλογείς ψηφίζουν στο δημοψήφισμα στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους καθώς αντί για τα ειδικά εκλογικά τμήματα, την Κυριακή θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους.

Από τους πολίτες που θα ψηφίσουν την Κυριακή εξαιρώνται δυστυχώς οι ομογενείς τους εξωτερικού αλλά καλούνται να προσέλθουν στην κάλπη οι 108.000 18άρηδες που, μετά τη δοκιμασία των Πανελληνίων, έχουν να σηκώσουν ένα ακόμα βάρος στις μόλις-ενήλικες πλάτες τους. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις δες εδώ που ακριβώς ψηφίζεις.

Για τον περιορισμό των εξόδων δωρεάν θα είναι το Σαββατοκύριακο η διέλευση από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων (και της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου), όπως και την Κυριακή στην Αττική Οδό. Επίσης, εκπτώσεις στις τιμές των εισιτηρίων τους παρέχουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΚΤΕΛ και η Aegean Airlines.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά θα γίνουν και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Φτάνοντας στο εκλογικό κέντρο θα λάβεις δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που είναι: «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;»

Εσύ, θα επιλέξεις μία εκ από τις απαντήσεις: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ. Η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος ενώ λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό περίπου στις 8 - 9 το βράδυ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ