Follow us

MissBloom Summer: Διακοπές στην Πάτμο

Πού θα φας, σε ποιες παραλίες θα πας, πού θα ψωνίσεις και tips για να ζήσεις ολοκληρωμένη την Πατινιώτικη εμπειρία. Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης σου αποκαλύπτει το νησί της Αποκάλυψης!

Travel Πάτμος: Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης σού αποκαλύπτει το νησί της Αποκάλυψης

Πού θα φας, σε ποιες παραλίες θα πας, πού θα ψωνίσεις και tips για να ζήσεις ολοκληρωμένη την Πατινιώτικη εμπειρία. Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης σου αποκαλύπτει το νησί της Αποκάλυψης!


MissBloom Summer: Διακοπές στην Πάτμο

Μετά από ένα πολύ δύσκολο Ιούλιο (για όλους μας) βρέθηκα σε ένα νησί εντελώς διαφορετικό από ότι έχω συνηθίσει στο Αιγαίο. Το νησί των ξεκούρδιστων κοκόρων είναι αγαπημένος προορισμός για Παριζιάνους, Ιταλούς, και Τούρκους που το έχουν κάνει δικό τους με τα χρόνια αγοράζοντας αρχοντικά στη Χώρα. Παραμένει θρησκευτικός προορισμός και σου χαρίζει μια ξεχωριστή ενέργεια από το πρώτο σου βήμα.


Οι Πατινιώτες διακατέχονται από το πνεύμα του Ξένιου Δία και παραμένουν άριστοι οικοδεσπότες. Έχουν εξελίξει την τέχνη του τουρισμού όχι γιατί έχουν τελειώσει το "Τουριστικών Επιστημών" αλλά γιατί αγαπούν τους επισκέπτες τους και θέλουν να περάσουν όμορφα ανεξάρτητα από το πορτοφόλι και την εθνικότητα τους.



Για Πρωινό

George's Place

Στην παραλία του κάμπου θα πας μόνο για πρωινό στο George's Place. Η παραλία είναι με ξαπλώστρες που πρέπει να έχεις κάνει ρεζερβέ από την προηγούμενη μέρα (προς 5 ευρώ η μία) αλλά ως παραλία δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του νησιού. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε μια από τις πίτες, εγώ ενθουσιάστηκα με την πιπερόπιτα και από γλυκά το κέικ ρευστής σοκολάτας και το yogurt cake, η συνταγή του cheese cake με γιαούρτι στη θέση του τυριού. Εδω θα πιεις και τον πιο νόστιμο freddo του νησιού με νότες σοκολάτας στην επίγευση.

Vagia's Cafe




Πάνω από τη συμπαθητική παραλία της Βαγιάς θα φας υπέροχη τοματόπιτα, που θυμίζει καγιανά ψημένο σε σφολιάτα και κέικ μους σοκολάτας σε ένα κηπάκο που βλέπει όλη την παραλία.



Eκεί θα κάτσεις ανάμεσα σε ντόπιους Γάλλους που πάνε για κρουασάν βουτύρου και ντόπιους Έλληνες που έρχονται για τον πρωινό τους καφέ.

Ο φούρνος της Χώρας
Ανοίγει από τη 01:00 τα ξημερώματα για να σερβίρει κουλούρι γεμιστό με πραλίνα, σφολιατίνια παρμεζάνας και τα παραδοσιακά πουγκιά. Απαραίτητη επίσκεψη για after drinks snack. Πάρε την παραδοσιακή Πατινιώτικη τυρόπιτα και ζυμωτό ψωμί για πρωινό.

Δες περισσότερα στη σελίδα ii



Lunch Time
*Ξεκινάμε με την προϋπόθεση ό,τι έχεις κάνει κράτηση από την προηγούμενη μέρα ενώ για την εβδομάδα του 15Αύγουστου πρέπει να έχεις κάνει κράτηση 2-3 μέρες πριν.



Μπενέτος



Το εστιατόριο του νησιού με τη μεγαλύτερη φήμη είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μεσογειακής κουζίνας με γαλλικές τεχνικές. Το περιβάλλον είναι αρκετά προσεγμένο, καθόλου επιτηδευμένο, με μερικές λεπτομέρειες από τα 90s. Ο Μπενέτος ξέρει πως να προσέχει και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Στη χωριάτικη σαλάτα οι τομάτες είναι ξεφλουδισμένες και το κρεμμύδι είναι μια ζωντανή πίκλα "μαγειρεμένη" με πατζάρι και ξύδι. Αξίζει να δοκιμάσεις τη μους φάβας με χταπόδι και κονφί από σταφίδες και τα τηγανητά λουλούδια γεμιστά με τοπικά τυριά, μανιτάρια και περιχυμένα με σος κιτρινόριζας. Από κυρίως δοκιμάσαμε τα χοιρινό που έλιωνε σαν λουκούμι στο στόμα, αργοψημένο σε γάστρα και συνοδευμένο με πουρέ από ρεβύθια, με γεύση που θύμιζε έντονα χούμους. Η vegetarian μακαρονάδα με πέστο λιαστής ντομάτας ήταν μια αδιάφορη προς μέτρια στιγμή της βραδιάς. Πολλά από τα λαχανικά αλλά και το λάδι είναι από την παραγωγή του κήπου του εστιατορίου. Εντυπωσιακή wine list που φιλοξενεί μερικές από τις πιο εκλεκτές ετικέτες της Ελλάδας. Τέλος, τα πιάτα ημέρας (που μένουν σταθερά μέσα στα χρόνια) και δεν αναφέρονται στον κατάλογο μπορούν να εκσφενδονίσουν την τελική τιμή.

Βαγγέλης



Στην καρδιά της πλατείας, είναι μια απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη! Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι έχει "χάζι", καθώς μέσα σε δύο ώρες θα δεις όλο το νησί να περνά από τα γύρω σοκάκια. Εμείς φάγαμε υπέροχη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, πειραγμένη πατζαροσαλάτα και τυροπιτάκια φέτας με μέλι. Οι τιμές είναι λογικές στα πλαίσια της Χώρας και της υψηλής clientelle που φιλοξενούν οι Πατινιώτες κάθε χρόνο.


Μπαλκόνι



Το σημείο που βρίσκεται το Μπαλκόνι, στην είσοδο της Χώρας του χαρίζει την πιο όμορφη θέα και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βουτά πίσω από τη Σκάλα και όλος ο ουρανός να γίνεται πορτοκαλί. Πραγματικά νιώθεις πως πετάς πάνω από την Πάτμο. Το πρόβλημα είναι ότι και το φαγητό συνεχίζει να σου δίνει την αίσθηση ότι πετάς αφού η ποιότητα μπορεί να συγκριθεί μόνο με αεροπορική εταιρία. Ίσως να είναι και κάπως χειρότερο.

H ταβέρνα στην Ψιλή Άμμο



Δεν είμαι σίγουρος για το πως ακριβώς λέγεται αλλά σίγουρα η Διονυσία θα είναι εκεί για να μην σε αφήσει πεινασμένο. Η παραλία της Ψιλής Άμμου βρίσκεται 25 λεπτά πεζοπορίας μακριά από τον πλησιέστερο ασφαλτωμένο δρόμο. Σκέψου λοιπόν ότι οι μεταφορές είναι δύκολες και η λέξη πάγος απαγορευμένη. Το μικρό ταβερνάκι με την υπέροχη οικοδέσποινα και τα παιδιά της σερβίρει μέχρι τις 17:00 αλλά αν θες να φας θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση (στα πιάτα, γιατί τραπέζι θα βρεις) από νωρίς το μεσημέρι. Να δοκιμάσεις το παραδοσιακό λεμονάτο κατσικάκι.



Δες περισσότερα στη σελίδα iii



Για Παγωτό
Ο Ιταλός

Με αυτό το όνομα θα ψάξεις τη gelatteria που κρύβεται χωμένη στα στενά της Σκάλας. Μιλούν μόνο ιταλικά και λίγα αγγλικά και φτιάχνουν παραδοσιακό, βελούδινο παγωτό με peak τις γεύσεις αμύγδαλο και baba. Αν είσαι φαν του παγωτού nutella όπως και ο υπογράφων θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.

Για shoppping
Ζαφειρία

Στην καρδιά της Χώρας, κρύβει ένα πραγματικό selection - θησαυρό με Έλληνες σχεδιαστές όπως Greek Ancient Sandals σανδάλια, Sun of A Beach πετσέτες, Callista τσάντες, Thiki νεσεσέρ, Ibo Maraca καπέλα αλλά και Manebi εσπαντρίγιες. Η καλύτερη διαφήμιση της ελληνικής μόδας για το πλήθος Τούρκων, Ιταλών και Γάλλων επισκεπτών του νησιού.

Παραλίες
Ψιλή Άμμος




Αξίζει κάθε βήμα στα 25 λεπτά πεζοπορίας που απαιτεί για να φτάσεις. Προσωπικά πήγα εκεί τις μισές μέρες από όσες έμεινα. Ιταλοί, Γάλλοι, Ελληνες, Τούρκοι, campers, οικογένειες και γυμνιστές απολαμβάνουν την παχιά της άμμο κάτω από τα αλμυρίκια. Μπορείς να πας και με καραβάκι από τη Σκάλα με 15 ευρώ, αλλά θα κάτσεις λίγες ώρες και θα χάσεις το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

Δίδυμμες Λιγγίνου
Η αρχική της ονομασία ωφείλεται στα φτερά του Λιγγίνου με τα οποία μοιάζει το σχήμα ενώ αργότερα μετονομάστηκε σε Δίδυμες. Το καλύτερο σημείο είναι ο κολπίσκος στο τέρμα δεξιά κομμάτι της. Έχει λευκό βότσαλο (για βαθύ μαύρισμα/κάψιμο), καντίνα για όλα τα απαραίτητα (σνακ, καφέ, μπύρες), αλμυρίκια για σκιά και κρυστάλινα νερά. Ο γυμνισμός είναι προαιρετικός.

Λιβάδι Γερανού
Θα απολαύσεις την υπέροχη αμμουδιά, θα κολυμπήσεις μέχρι το απέναντι νησί του Αγίου Γεωργίου και με λίγο περπάτημα στο μονοπάτι που ξεκινά στο αριστερό μέρος θα βρεθείς σε ονειρεμένες, απόμερες απαραλίες με πλάτος από 2 μέχρι 6 μέτρα.

Βάγια
Αξίζει κυρίως για το Vagia's Cafe με το υπέροχο πρωινό

Λάμπη
Αξίζει μόνο για το εστιατόριο Λεωνίδας που είναι διάσημο για τα φρέσκα θαλασσινά. Σίγουρα όχι για μπάνιο.


Κρουαζιέρα στα γύρω νησιά
Για να ζήσεις πλήρως την Πατινιώτικη εμπειρία θα πρέπει να επισκεφτείς όλα τα γύρω νησάκια με σκάφος ή με οργανωμένη ημερήσια κρουαζιέρα που κοστίζει 20 ευρώ το άτομο. Θα κολυμπήσεις μέσα στις τυρκουάζ σπηλιές στο Μακρονήσι
Θα δεις το λευκό θαύμα της φύσης που λέγεται Ασπρονήσι



Θα βουτήξεις στα υπέροχα Τηγανάκια
Θα πας στους Αρκιούς για να δοκιμάσεις τα εντυπωσιακά πιάτα του Τρύπα, για να φας κρεμμυδόπιτα, μαμαδίσια γεμιστά, ρεβύθια φούρνου και κοντοσούσι (ψάρι στην άλμη).


Το βράδυ
Θολάμι

Ξεκινάς απότο Θολάμι με ποτό στο σοκάκι της κεντρικής πλατείας, που λειτουργεί και ως η τοπική πασαρέλα. Είναι το πιο φιλικό, χαμογελαστό και αξιόλογο service που έχω συναντήσει με ωραία coctail, ελληνική μπύρα Ζέας και Λευκές Κορφές κρασί. Εκεί θα πας για το πρώτο ποτό όπως και όλο το νησί πριν συνεχίσεις για την επόμενη στάση.

Αστοιβή

MissBloom Summer: Διακοπές στην Πάτμο  - εικόνα 2

Το καλύτερο restaurant-bar club του νησιού. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε κράτηση γιατί πλυμμηρίζει από τους επισκέπτες. Είναι το σημείο συνάντησης όλου του νησιού ενώ το party ξεκινά λίγο μετά τη μία στα δυο "δωμάτια" που λειτουργούν ως club. Λόγω του μοναστηριού τα φώτα ανάβουν και η μουσική κλείνει στις 3!



EMPEIΡΙΕΣ

Ηλιοβασίλεμα στον Προφήτη Ηλία
Η καλύτερη θέα για ρομαντική αγκαλιά ενώ ο ήλιος χάνεται πίσω από τα νερά του Αιγαίου και ενώ τα λευκά αρχοντικά της Χώρας πέρνουν την πιο γλυκιά πορτοκαλί απόχρωση.

Αρχοντικό Νικολαΐδη
Βρίσκεται στη Χώρα και σου δίνει την ευκαιρία να μπεις σε ένα αρχοντικό με ιστορία έξι αιώνων. Θα μάθεις περισσότερα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τη ζωή των πλούσιων, εφοπλιστικών οικογενειών και τις καθημερινές συνήθειες τους. Η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ

Gallery Ανδρέα Καλατζή
MissBloom Summer: Διακοπές στην Πάτμο  - εικόνα 3
Αξίζει να γνωρίσεις τον καλλιτέχνη να σου μιλήσει για τα έργα του και τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί. Το ατελιέ βρισκεται στο ισόγειο ενώ το σπίτι του στο δεύτερο όροφο ενός εντυπωσιακού αρχοντικού στην είσοδο της Χώρας.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ