Follow us

Ουρανόπετρα, του Γιάννη Καλπούζου

H Μiss Bloom συνομιλεί με το συγγραφέα του πολυσυζητημένου βιβλίου

Ουρανόπετρα, του Γιάννη Καλπούζου



Μετά από τα μπεστ σέλερ Ιμαρέτ και Άγιοι και Δαίμονες, ο Γιάννης Καλπούζος επιστρέφει με την Ουρανόπετρα, ένα μυθιστόρημα που ήδη έχει αγαπηθεί πολύ από τους αναγνώστες του.
Το βιβλίο ξεκινά το 1571 στην Κύπρο, όταν ο Γερόλεμος κόβει στα τέσσερα το φυλαχτό που του έσωσε τη ζωή, χαράζει σημάδια σε κάθε κομμάτι και τα μοιράζει στους γιούς του. Δώδεκα γενιές αργότερα παρακολουθούμε την πορεία ενός απογόνου του μέσα από ένα οδοιπορικό στην Κύπρο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο, που αποκαλύπτει στον αναγνώστη τη συναρπαστική ιστορία αυτών που προηγήθηκαν. Τα όνειρα και τις ελπίδες τους, την αιώνια πάλη του καλού και του κακού, τον έρωτα, τους κατακτητές και την ελευθερία. «Έχει δρόμο που ορίζεις την πατημασιά σου και δρόμο όπου σου την ορίζουν άλλοι. Στοχάσου και διάλεξε σε ποιόν θέλεις να πατάς». –«Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος!» αποκρίθηκε.

Η Miss Bloom συνομιλεί με τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο:

Τι είναι αυτό που σας ελκύει στο είδος αυτό του μυθιστορήματος με ιστορικά στοιχεία;

Πρόκειται για καμβά με βασικό κορμό τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων και λιγότερο με ιστορικά γεγονότα. Πάνω σ' αυτόν τον καμβά κτίζεται η μυθοπλασία, η οποία αντιφεγγίζει στο σήμερα και στο αύριο μέσα από τα θέματα που πραγματεύεται το εκάστοτε μυθιστόρημα. Με έλκει το δέσιμο με τους προγόνους και η αναπαράσταση της ζωής των απλών ανθρώπων που απάνω τους πατούμε και μαζί το ράμμα της συνέχειας του ελληνισμού· η δυνατότητα που παρέχεται για μια άλλη αποτίμηση των ιστορικών περιπετειών, μέσα και από την πιστή αναπαράσταση μακρινών εποχών ώστε να κρίνουμε με τα μέτρα και τα σταθμά που ίσχυαν τότε κι όχι με τον τρόπο που σκεπτόμαστε σήμερα· η ίδια η ιστορία, η οποία όταν τη γνωρίζουμε καλλιεργεί και διδάσκει· το γεγονός ότι μπορώ να χρησιμοποιώ τη γλώσσα παλαιότερων χρόνων και ίσως με αυτόν τον τρόπο να επαναφέρω στο προσκήνιο γοητευτικότατες λέξεις που έχουν χαθεί· και τέλος τα θέματα με τα οποία κάθε φορά καταπιάνομαι και θεωρώ ότι θα γίνουν πολύ πιο κατανοητά εάν τα τοποθετήσω σε παλαιότερες αποχές καθώς αποστασιοποιούμαστε συναισθηματικά και πλέον γνωρίζουμε πολύ περισσότερα γι' αυτές.

Πώς σας προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου, Ουρανόπετρα;

Από τα φυλαχτά που κατασκευάζει ο Γερόλεμος το 1571 χρησιμοποιώντας τον μετάλλινο σβώλο που βρήκε στη ρίζα του ουράνιου τόξου. Συνάμα γιατί η Κύπρος, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα, είναι σαν να έχει πέσει από τον ουρανό στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προσφερόταν και ως συμβολισμός στη ρήση του κεντρικού ήρωα: Όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος. Μια ρήση που παραπέμπει στην πορεία προς την αυτογνωσία. Στην πνευματική διαδρομή η οποία έχει ως σύμβολο τον ουρανό αλλά και στον ρεαλιστικό δρόμο με σύμβολο την πέτρα που μας κρατά στη γη.

Ποιά ανάγκη ήταν αυτή που σας παρότρυνε καταρχήν να γράψετε μυθιστορήματα εκτός των ποιημάτων και στίχων σας;

Η δημιουργική πρόκληση του πεζού λόγου μέσω του οποίου ο συγγραφέας μπορεί να αναπτύξει τα κάθε λογής ζητήματα με αναλυτικό τρόπο· το διαφορετικό πεδίο που προσφέρουν τα μυθιστορήματα ώστε να διαγωνιστώ στην ύφανση της γλώσσας και στον μακρύ λόγο· καθώς και η επιθυμία μου να μεταφερθώ ο ίδιος σε παλαιότερες εποχές μέσα από τις έρευνές μου και να τις κατανοήσω.

Πού νομίζετε ότι χρωστούν την επιτυχία τους τα βιβλία σας, τι είναι αυτό που θεωρείτε δηλαδή ότι συγκινεί τον αναγνώστη;

Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτό το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του λόγου και της φαντασίας. Πιστεύω ότι η αναγνωστική ευφορία είναι αυτή που ανακαλύπτουν πρώτα οι αναγνώστες και στη συνέχεια η μυθοπλασία, οι καλοχτισμένοι και αληθοφανείς χαρακτήρες, η ατμόσφαιρα και ο ρυθμός του κειμένου, οι γνώσεις που αποκομίζουν, η κοπιαστική έρευνα που διαπιστώνουν ότι έχει προηγηθεί και η ακρίβεια των πραγματολογικών και ιστορικών στοιχείων, καθώς και τα θέματα τα οποία πραγματεύομαι στα μυθιστορήματά μου κι έχουν να κάνουν με το σήμερα και το αύριο.

Στα βιβλία σας κοινός παρονομαστής είναι οι χαμένες πατρίδες και ο ελληνισμός τους. Τι σημαίνει η έννοια πατρίδα για εσάς;

Μόνο το Άγιοι και δαίμονες εξελισσόταν στην Κωνσταντινούπολη. Η μυθοπλασία στο Ιμαρέτ διαδραματιζόταν στην Άρτα και στην Ουρανόπετρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Άρα οι χαμένες πατρίδες δεν είναι κοινός παρανομαστής. Απεναντίας είναι ο ελληνισμός στις γεωγραφικές εσχατιές του, με δεδομένη και την εκάστοτε χρονολογική περίοδο. Όσον αφορά την πατρίδα για μένα είναι ό,τι μπόλιασε και έκτισε την ψυχή μου· τόπος, άνθρωποι, ιστορία, γλώσσα, ποίηση, φιλοσοφία, θυμοσοφία. Η πατρίδα είναι αέρας, δεν πιάνεται. Είναι μες στην ψυχή σου. Άπλωσε το κορμί σου στον χάρτη και να την η Ελλάδα. «Άμα κόβεται το δαχτύλι σου στην μιαν άκραν πονά το κορμί σου ολάκερο». Έτσι λέει ο κεντρικός ήρωάς μου στην Ουρανόπετρα. Και πονά κανείς όχι μόνο όταν χάνεται ένα κομμάτι της πατρίδας, αλλά κι όταν χάνεται η αισθητική, δεν κατακτιέται η εσωτερική καλλιέργεια, όταν γινόμαστε εισαγωγείς κάθε πολιτιστικού υποπροϊόντος, όταν γινόμαστε οικονομικά και πολιτιστικά υποτελείς. Πατρίδα είναι το σπίτι μου στην πολιτεία του κόσμου.

Στο μεγαλείο της ιστορίας πρωταγωνιστούν οι μικροί, οι γενναίοι της καθημερινότητας. Εργάζεστε συνειδητά πάνω σ' αυτή την κατεύθυνση;

Σαφέστατα. Πώς γίνεται να καταγράφει κανείς τη ζωή των απλών καθημερινών ανθρώπων, να την εξυψώνει και να μην το πράττει συνειδητά; Πρωταγωνιστές όμως δεν είναι μόνο οι γενναίοι. Η ιστορία γράφεται από γενναίους και μη. Μπορεί το ένα βήμα παρέκει να το χρωστά ο άνθρωπος στους γενναίους, στους οραματιστές και σ' αυτούς που ξεφεύγουν από το μέτριο, όμως το αποτέλεσμα κτίζεται από όλους και γι' αυτό ακριβώς όλα προχωρούν με αργούς βηματισμούς κι όχι με άλματα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό. Άλλωστε γενναίος μπορεί να γίνει ο καθένας και το αντίθετο. Ασχολήθηκα με αυτό το θέμα στο Άγιοι και δαίμονες, τίτλος που μπορεί να διαβαστεί και «Άγιοι δαίμονες», μιας και το καλό και το κακό, η ομορφιά και η ασχήμια, το άγριο και το ήμερο, το ηρωικό στοιχείο και η δειλία μπορεί να υπάρχουν μέσα στον ίδιο άνθρωπο και να εκδηλωθούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και τις καταστάσεις που καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει και βεβαίως ανάλογα με τον πνευματικό οπλισμό του.

Ουρανόπετρα, του Γιάννη Καλπούζου






Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ