Follow us

Ακμή ενηλίκων | Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τα ενοχλητικά σπυράκια

Τα SOS βήματα περιποίησης αλλά και τα σωστά προϊόντα που προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις.

skin iStock

Ακμή (ενηλίκων) και μικρά σπυράκια, bacne και maskne είναι μερικά από τα skin issues που μας έχουν απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια και έχουν όλα τους ως κοινό παρονομαστή την εμφάνιση ακμής σε πρόσωπο, πλάτη και σώμα - και δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους εφήβους.

Γιατί είναι γεγονός ότι μεγαλώνουμε με τη γνωστή θεώρηση - προκατάληψη ότι η ακμή και τα σπυράκια επηρεάζουν κυρίως τα πιο νεαρά άτομα, με το πρόβλημα να κάνει την εμφάνισή του γύρω στην ηλικία των 13-14 ετών, και να κορυφώνεται γύρω στα 16-17, ενώ ανάλογα την περίπτωση, πολλές φορές επιμένει ακόμα και μέχρι τα 20. Παρ' όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ακμή δεν είναι... προνόμιο των εφήβων, αφού τελευταία απασχολεί ολοένα και περισσότερους ενήλικες, πολλές φορές ακόμα και άτομα που έχουν περάσει προ πολλού τα 30.

Σύμφωνα μάλιστα και με τους δερματολόγους, η εμφάνιση ακμής ή μικροσκοπικών εξανθημάτων επηρεάζει πλέον σχεδόν το 90% των νέων γυναικών ηλικίας 23-45 ετών, ανεξαρτήτως τύπου επιδερμίδας, και σίγουρα δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, αλλά περισσότερο με εξωτερικούς παράγοντες, ορμονικούς και άλλους λόγους.

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι υπάρχουν και κάποιες απρόσμενες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή και, συχνά, δεν τις φανταζόμαστε καν. Διάφορες "αθώες" συνήθειες που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά άθελά μας, λανθασμένη χρήση καλλυντικών, λήψη φαρμάκων και άλλοι λόγοι έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώνονται βακτήρια και ρύποι στο πρόσωπό μας, φράσσοντας τους πόρους.

Αναλυτικότερα οι αιτίες είναι οι παρακάτω:

-Υπάρχει η περίπτωση της ακμής που προκαλείται από λήψη φαρμάκων, ως μια ανεπιθύμητη επίδραση των συστηματικών φαρμάκων.

-Η χρήση καλλυντικών (σαμπουάν, προϊόντων μακιγιάζ και άλλων καλλωπιστικών προϊόντων) μπορεί να προκαλέσει σπυράκια λόγω χρωστικών, πλαστικών και αρωμάτων που ενδεχομένως να δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις ή να φράσσουν τους πόρους.

- Οι περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν επίσης να ευνοήσουν την εμφάνιση ακμής ή να επιδεινώσουν μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση με διάφορους τρόπους. Ενδεικτικά, η ρύπανση και το κλίμα επιβαρύνουν τον επιδερμικό φραγμό ενώ και ο ήλιος μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την επιδερμίδα.

μηχανική ακμή είναι μια μορφή ακμής που προκαλείται από τη θερμότητα, την πίεση, τη συμφόρηση του δέρματος και τη συνεχή τριβή στο δέρμα.

- Η διατροφή, παρότι δεν συνδέεται άρρηκτα και άμεσα με την εμφάνιση ακμής, μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτή μιας και μελέτες έχουν δείξει ότι τα γαλακτοκομικά και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη δύνται να προκαλέσουν ορμονικές διακυμάνσεις κάνοντας τα σπυράκια στο πρόσωπό σου να "κάνουν πάρτυ".

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Αυτό που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ο καλός και σχολαστικός καθαρισμός της περιοχής με cleansers για λιπαρά δέρματα ή ειδικά καθαριστικά για ακνεϊκές επιδερμίδες. Το λανθασμένο skincare είναι αιτία για πολλά προβλήματα στην επιδερμίδα, με την ακμή και τα σπυράκια να μην αποτελούν εξαίρεση. Και ο όρος "λανθασμένο" έχει πολλές ερμηνείες. Μπορεί να είναι ένα όχι τόσο ποιοτικό προϊόν με κακή σύνθεση που ερεθίζει το δέρμα. Μπορεί όμως να είναι και ένα καλό προϊόν που δεν απευθύνεται στον δικό μας τύπο επιδερμίδας και μας πέφτει "βαρύ", φράσσοντας τους πόρους και "μπουκώνοντας" το πρόσωπό μας. Μπορεί επίσης να είναι η δική σου συνήθεια να εφαρμόζεις πολλά περισσότερα προϊόντα από αυτά που χρειάζεται η επιδερμίδα σου για να ενυδατωθεί, στην προσπάθειά σου να της χαρίσεις θρέψη και λάμψη. Προτείνουμε να επιλέξεις skincare προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες, με oil-free και μη φαγεσωρογόνο σύνθεση.

Εμείς ανακαλύψαμε την Active Clearing σειρά περιποίησης της Dermalogica, μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων που αντιμετωπίζει την ακμή των ενηλίκων, ενώ παράλληλα ελέγχει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Πρόκειται δηλαδή για δύο σε ένα προϊοντα που δρουν πολυεπίπεδα στην επιδερμίδα: βοηθούν στην αποσυμφόρηση του δέρματος, μειώνουν τις ακνεϊκές βλάβες χωρίς να ξηραίνουν το δέρμα, ελέγχουν τους 4 κύριους παράγοντες που προκαλούν ακμή, βοηθούν στη ρύθμιση της λιπαρότητας και της παραγωγής σμήγματος, προλαμβάνουν την εμφάνιση των ακνεϊκών βλαβών, ενώ παράλληλα μειώνουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Η ποικιλία είναι μεγάλη και συνίσταται στα εξής προϊόντα: στο clearing skin wash καθαριστικό προσώπου, στη sebum clearing masque, στο age bright clearing serum λευκαντικό ορό, στο retinol clearing oil προϊόν με ελαιώδη υφή, στο deep acne liquid patch, μια τοπική θεραπεία με βάση το Θείο, καθώς και το oil free matte spf 30 για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Ακμή ενηλίκων | Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τα ενοχλητικά σπυράκια
dermalogica
dermalogica

Όσο για τους εφήβους, που αντιμετωπίζουν ακόμα συχνότερα θέματα με σπυράκια και ακμή, η Dermalogica έρχεται με την "Clear Start," τη νεανική σειρά φροντίδας του δέρματος που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημιουργημένο από τους ειδικούς της dermalogica & του International Dermal Institute. Όλα τα προϊόντα στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και της λιπαρότητας ενώ οι φόρμουλες περιέχουν τελευταίας τεχνολογίας συστατικά με κλινικά αποδεδειγμένη δράση και καταπραϋντικά βότανα που θρέφουν το δέρμα χωρίς να το αφυδατώνουν.

Ειδικότερα, στη σειρά θα βρεις το breakout clearing foaming wash αφρώδες καθαριστικό, την post-breakout fix τοπική θεραπεία με ζελ-κρέμα, το breakout clearing booster, τη blackhead clearing fizz mask μάσκα με μοναδική αφρίζουσα τεχνολογία, την skin soothing hydrating lotion, το cooling aqua jelly δροσερό ενυδατικό προϊόν σε μορφή ζελ, το clearing defense spf 30, το breakout clearing liquid peel απολεπιστικό με AHA και BHA, το micro-pore mist και το clarifying bacne spray για την πλάτη.

dermalogica

dermalogica

Ανακάλυψε περισσότερα στο www.dermalogica-hellas.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ