Follow us

Μαμά - θύμα: Πόσο αθώα είναι όμως αυτή η συμπεριφορά της και τι συναισθήματα προκαλεί στο παιδί; 

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τη συμπεριφορά αυτού του τύπου μητέρας και πώς επηρεάζει το παιδί

Ανάλυσέ το: Πόσο αθώα είναι η συμπεριφορά της μαμάς - θύμα
Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει τη συμπεριφορά αυτού του τύπου μητέρας και πώς επηρεάζει το παιδί

Αυτές τις ημέρες, χρειάστηκα περισσότερο τη βοήθεια της μητέρας μου. Έτσι, θυμήθηκα ότι μεγάλωσα με μια μαμά που έχει το σύνδρομο του θύματος... (Σύνηθες φαινόμενο για την Ελληνίδα μαμά).

"Εγώ, που θυσίασα τα πάντα..." - και συχνά έχει και συνέχεια ("και εσύ δεν εκτιμάς τίποτα...") ή η πρόταση ξεκινάει "εγώ η κακομοίρα...."
Φυσικά, αυτό το συναίσθημα δεν αλλάζει ότι κι αν πω ή κάνω εγώ, αφού η ίδια χρειάζεται για κάποιους δικούς της λόγους να νιώθει θύμα.

Έχω παρατηρήσει ότι μαμάδες-θύματα είναι συνήθως οι μαμάδες που έχασαν τον άντρα τους πρόωρα και αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν μόνες τα παιδιά τους, οι μαμάδες που δεν έχουν συναισθηματική κάλυψη από τον άντρα τους και έτσι την ζητούν από τα παιδιά τους, οι μαμάδες που παντρεύτηκαν πολύ νέες ή γενικά οι μαμάδες που ξεχνούν να είναι γυναίκες και η ταυτότητά τους είναι απόλυτα ταυτισμένη με τον μητρικό τους ρόλο. Ίσως να νιώθουν ότι η μητρότητα είναι συνυφασμένη με την αυτοθυσία σε σημείο που ξεχνούν ολοκληρωτικά τον εαυτό τους. Επίσης, πρόκειται για γυναίκες που ως παιδιά δεν ένιωθαν συναισθηματική ασφάλεια και έτσι, την ζητούν ετεροχρονισμένα από τα παιδιά τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ