Cinderella: Αποκλειστική συνέντευξη με την ενδυματολόγο της ταινίας Sandy Powell

Plus: Mπες στο διαγωνισμό για προσκλήσεις για την avant premiere της ταινίας!

Η βραβευμένη με Όσκαρ σχεδιάστρια κοστουμιών επαναπροσδιορίζει την γκαρνταρόμπα της Σταχτοπούτας

Η δουλειά του ενδυματολόγου είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία στην κατανόηση και την αποτύπωση ενός χαρακτήρα. Στην περίπτωση της Cinderella, η τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ, Sandy Powell αντιμετώπισε την ταινία σαν ένα ζωντανό παραμύθι που τα ρούχα του κάθε ηθοποιού θα λειτουργούσαν ως καθρέφτης χαρακτήρα του.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο έργο και τι προετοιμασίες χρειάστηκαν;

Έχω δουλέψει αρκετά σχεδιάζοντας κοστούμια σε αντρικές ταινίες, οπότε με ενθουσίασε η προοπτική του να κάνω ένα έργο εστιασμένο γύρω από τη γυναίκα. Ξεκίνησα την έρευνά μου σχεδόν δύο χρόνια πριν αρχίσουμε τα γυρίσματα, και ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να ανατρέξω σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Κοίταξα τα πάντα, από 16ο, 17ο, 18ο και 19ο αιώνα και συνέχιζα να πηγαίνω μπρος πίσω στον 19ο αιώνα, βλέποντάς το με μία πιο παραμυθένια ματιά. Τελικά, αποφασίσαμε ότι θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον αν δεν μέναμε αυστηρά στον 19ο αιώνα, αλλά παρουσιάζαμε μία εκδοχή του 1940. Παρουσίασα στον Ken Branagh τις ιδέες μου και μιλήσαμε σε βάθος για τον κάθε χαρακτήρα, και καθώς προχωρούσε η διαδικασία του έδειχνα τις εικόνες ώστε να ξέρει πώς προχωράμε. Προσεγγίσαμε το φιλμ όπως θα κάναμε με ένα εικονογραφημένο βιβλίο ή ένα παραμύθι: Με πολύ χρώμα και ζωντάνια, και με αρκετά εύκολες αναφορές ως προς το ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός της ιστορίας. Όταν σχεδιάζεις κοστούμια για μία ταινία, έχεις τόσα πολλά να λάβεις υπόψη σου, οπότε πρέπει πραγματικά να καταλάβεις το σενάριο. Δεν θα ήταν καλό να σχεδιάσεις ένα κοστούμι που έρχεται σε σύγκρουση με τους άλλους.

Ήθελα πραγματικά η ταινία να έχει αυτή την αίσθηση του “μια φορά κι έναν καιρό”, και από τη στιγμή που πρόκειται για παραμύθι δεν χρειάστηκε να υπακούσουμε σε κανόνες. Η ιστορία διαδραματίζεται περίπου το 1830, έτσι ώστε να τη διαχωρίσουμε σκόπιμα από τον μεταγενέστερό κόσμο της Ella με τις σκληρές γραμμές του και τους ακόμα πιο σκληρούς χαρακτήρες, αλλά είναι πραγματικά υπέροχο να έχεις την καλλιτεχνική άδεια να κάνεις πραγματικά ό, τι καλύτερο για κάθε χαρακτήρα. Υπάρχουν διαφορετικά στιλ και επιρροές για κάθε χαρακτήρα ή κάθε ομάδα χαρακτήρων. Δεν υπάρχει ένα γενικό στιλ.

Πώς διαφοροποιούνται τα κοστούμια στην ταινία από εκείνα των κινουμένων σχεδίων;

Είναι αστείο, γιατί νόμιζα ότι είχα ξεχάσει τα πάντα για την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney μέχρι που σχεδίασα γι’ αυτή την «Σταχτοπούτα» και είδα ότι υπήρχαν αρκετές ομοιότητες. Στο animation, κανείς δεν αλλάζει συχνά ρούχα. Στην ταινία μας, αλλάζουν κάθε πέντε λεπτά. Για την καθημερινή ενδυμασία της Σταχτοπούτας δεν ήθελα να κάνω ένα φόρεμα με κουρέλια και patchwork, όπως θυμούνται οι περισσότεροι από την ταινία κινουμένων σχεδίων, έτσι σχεδίασα ένα φόρεμα που θα φορούσε και στο παρελθόν, πριν από τον θάνατο του πατέρα της, όταν ήταν ευτυχισμένη. Το φόρεμα είναι επηρεασμένο από ένα floral print του1920 με μεγάλα λουλούδια σε απαλό ροζ, τα οποία είναι σχεδόν κρυμμένα στο μπλε βαμβακερό βουάλ, αλλά αντί να το γεμίσουμε με μπαλώματα όπως στην προηγούμενη ταινία, θέλαμε να παλιώσει και να φθαρεί με την πάροδο του χρόνου.

Η όλη ιδέα πίσω από τις θετές αδερφές δεν είναι ότι ήταν πραγματικά άσχημες. Είναι όμορφες, αλλά ματαιόδοξες και άσχημες εσωτερικά. Στην προσπάθεια να τις κάνουμε άσχημες, ήξερα ότι έπρεπε να δείχνουν ανόητες, οπότε αποφάσισα να τις ντύνω ίδια, όπως έκανε η Disney στην ταινία κινουμένων σχεδίων, κάπως σαν τους φίλους που αγοράζουν ίδια ρούχα αλλά σε άλλο χρώμα ή τα δίδυμα που ντύνονται πάντα ίδια, αλλά και πάλι σε διαφορετικά χρώματα. Αν κάποια φοράει ροζ, θα έχει πράσινο τελείωμα και αν κάποια φοράει ροζ θα έχει το αντίθετο. Βασικά, τις ντύνω υπερβολικά και πήγα ένα βήμα ακόμα πιο μακριά με όσα θα φορούσαν, χωρίς να δημιουργηθεί ένα οπτικό χάος. Και αυτό βοήθησε ώστε να παραμείνει η προσοχή στη μητριά.

Η Cate Blanchett ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε από casting για την ταινία, οπότε την είχα πάντα στο μυαλό μου όταν σχεδίαζα τα υπόλοιπα κοστούμια της μητριάς. Το look στο οποίο αποσκοπούσα ήταν ένα Joan Crawford ή Βικτωριανή Marlene Dietrich, καθώς ήθελα να την κάνω εκφοβιστική και η Cate έχει απίστευτο παράστημα. Φοράει τα πάντα υπέροχα και είναι το όνειρο κάθε σχεδιαστή να την ντύνει. Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι ηθοποιοί που μπορείς να τους πετάξεις οτιδήποτε πάνω τους και να δείχνουν υπέροχοι, και η Cate είναι ένας από αυτούς.

Ο πρίγκιπας έπρεπε να τολμηρός και όμορφος, και ευτυχώς είχα έναν όμορφο ηθοποιό για να ξεκινήσω. Αλλά σε αντίθεση με τα μελαγχολικά και αρρενωπά χρώματα, τον έβαλα να φορέσει φωτεινά μπλε, πράσινα και λευκά, και από τη στιγμή που είναι στον Στρατό, του φορέσαμε μια στολή που του πήγαινε πολύ ωραία. Για να παραμείνει ιστορικά ακριβής έπρεπε να τον ντύσουμε με λευκή βράκα, φαρδιά στα γόνατα, αλλά ξέραμε ότι ένα πιο εφαρμοστό παντελόνι θα ήταν πιο κολακευτικό. Έτσι, μπλέξαμε λίγο τα πράγματα – και προσθέσαμε λάμψη – προκειμένου να του δώσουμε αυτή την απίστευτα ρομαντική αίσθηση, και ο ίδιος φαίνεται πολύ τολμηρός.

Η νονά νεράιδα ήταν ένας δύσκολος ρόλος γιατί θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πάντα. Όλα μπήκαν σε μια σειρά όταν μάθαμε ότι τον ρόλο θα υποδυθεί η Helena Bonham Carter. Είναι ενδιαφέρον γιατί υπάρχουν δύο πλευρές του χαρακτήρα της. Είναι η ζητιάνα, την οποία έκανα πρώτη και ήμουν πολύ χαρούμενη. Ήμουν αρνητική στο να κάνω την κλασική ζητιάνα με την κουρελιασμένη κάπα και την κουκούλα, έτσι σκέφτηκα να την κάνω να δείχνει όπως το δάσος από το οποίο έρχεται. Περιμένεις να δεις τη νεραϊδίστικη πλευρά του χαρακτήρα, μόνο που το φόρεμά της λάμπει από μέσα. Χρειάστηκε να συνεργαστούμε με τεχνικούς της Phillips, οι οποίοι δημιούργησαν κάποια φωτάκια LED, τα οποία ράψαμε στο φόρεμα και ήταν προγραμματισμένα να ανάβουν κάθε φορά που έριχνε ένα ξόρκι. 

Συνέχεια στη σελίδα 2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ13 Φεβρουαρίου 2018

Πες μας τι ανθοδέσμη θα λάβεις του Αγίου Βαλεντίνου να σου πούμε τι σκέφτεται για σένα

Τι συναισθήματα εκπροσωπούν τα δέκα δημοφιλέστερα άνθη της Ημέρας των ερωτευμένων;

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ24 Νοεμβρίου 2017

14 σκίτσα που δείχνουν πόσο η σημερινή παιδική ηλικία διαφέρει από την δική μας

Στο τέλος, θα βρεις μια έκπληξη – μια μνήμη που ενώνει τις δύο γενιές.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ23 Νοεμβρίου 2017

5 cocktails για να γιορτάσεις το Thanksgiving σαν άνθρωπος

Τα ιδανικά για την περίσταση ποτά.

SKIP
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ22 Νοεμβρίου 2017

Η Unilever είναι δίπλα στους πληγέντες των γεγονότων στην περιοχή της Μάνδρας

«Γέφυρα καθαρού και στεγνού ρούχου» για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μάνδρας και των γύρω περιοχών από το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip

ΙΚΕΑ
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ21 Νοεμβρίου 2017

H IKEA έφερε το παγκόσμιο κίνημα Movember στο κατάστημά της και άφησε... μουστάκι για καλό σκοπό!

Κάτι υπέροχο πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα ΙΚΕΑ στον Κηφισό

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ21 Νοεμβρίου 2017

3 εκδοχές του Negroni για να ξεκινήσει καλά η εβδομάδα

Το iconic cocktail στα καλύτερά του.

Coco Chanel
ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ20 Νοεμβρίου 2017

Μία επίσκεψη στη λέσχη της Coco Chanel

Αποκλειστικά για γυναίκες

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ20 Νοεμβρίου 2017

25+1 ταξίδια για να κάνεις πριν αφήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο

Η μόνη bucket list που αξίζει να κυνηγήσεις.

Best of network