Follow us

Τα πιο ξεχωριστά Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας

Απ' τις στάμνες της Κέρκυρας μέχρι τις κούνιες στις Κυκλάδες και τα αερόστατα του Λεωνιδίου έτσι γιορτάζεται το Πάσχα στην Ελλάδα.

pasxa-ethimo-mpotidon_tw26

Πάσχα για τον περισσότερο κόσμο σημαίνει μαγειρίτσα, αρνάκι στη σούβλα και τσούγκρισμα αυγών. Όπου και αν σε βρει φέτος, στο χωριό, στην πόλη ή σε κάποιο νησί τα παραπάνω θα τα γευτείς σίγουρα. Τι παίζει όμως ανά την Ελλάδα; Απ' τις κούνιες και το φλερτ ανάμεσα σε νεαρά αγόρια και κορίτσια που αναβιώνει σε κάποια κυκλαδονήσια μέχρι τις αυγομαχίες στη Μακεδονία, το σπάσιμο των σταμνών στην Κέρκυρα και τα αερόστατα του Λεωνιδίου αυτά που θα δεις παρακάτω είναι μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλιάτικα έθιμα στη χώρα.

Οι μπότηδες στην Κέρκυρα

Τα πιο ξεχωριστά Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας

Ίσως ο πιο φημισμένος προορισμός για τις μέρες του Πάσχα, η Κέρκυρα έχει διάφορα έθιμα αυτές τις μέρες και τα τιμά με μεγάλη κατάνυξη. Το πιο γνωστό βέβαια είναι το σπάσιμο των σταμνών, οι «μπότηδες», που γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τους καθολικούς οι οποίοι συνήθιζαν να πετάνε από το παράθυρο παλιά αντικείμενα για να τους φέρει καινούρια ο νέος χρόνος.

Γνωστό είναι, επίσης, το έθιμο της μαστέλας, όπου στολίζουν ένα μισοβάρελο με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα για το καλό. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα στο βαρέλι για να μαζέψει τα κέρματα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι το έθιμο του σεισμού, της αναπαράστασης δηλαδή του σεισμού που ακολούθησε, κατά τις γραφές, την πρώτη Ανάσταση του Χριστού.

Το έθιμο της κούνιας στις Κυκλάδες

πασχαλινά έθιμα

Ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα των ημερών στις Κυκλάδες είναι το «έθιμο της κούνιας» που αναβιώνει στην Κύθνο, τη Μήλο αλλά και την Ίο. Την ημέρα του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη ξύλινη κούνια στην οποία ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια που ανταλλάζουν στιχάκια. Με αυτό τον τρόπο ένας νέος ή νέα όταν κουνούσε κάποιον άλλο εκδήλωνε το ενδιαφέρον του ενώπιον όλου του χωριού.

Στη Μήλο, επίσης, καίνε τον Ιούδα και έχουν το έθιμο του «μπαρουτιού». Συγκεκριμένα στα χωριά Τριοβασάλο, Άγιο Γεώργιο και Πέρα Τριοβασάλο οι κάτοικοι διαγωνίζονται για το ποιος οικισμός θα πετάξει τις περισσότερες δυναμίτιδες.

Δες περισσότερα στο gr.askmen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ