Follow us

Γιατί να τρως κάθε μέρα σαλάτα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι

Ο διατροφολόγος σεφ μας δίνει τη Νο1 συμβουλή για σωστή διατροφή

shutterstock_416970646-600x600 shape.gr
Από το Μάνο Δημητρούλη, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Master αθλητικής διατροφής (www.dietstories.gr)

Γιατί να τρως σαλάτα κάθε μέρα; Υπάρχουν 6 βασικοί λόγοι:

Οι φυτικές ίνες

Είναι ένα συστατικό που απαντάται σε αφθονία σε λαχανικά, φρούτα και προϊόντα σικάλεως και ολικής αλέσεως, πολύ σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βοηθά στην καλύτερη εντερική λειτουργία και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ σε φουσκώνει και καθυστερεί το μεταβολισμό της τροφής, με αποτέλεσμα την αυξημένη αίσθηση πληρότητας για πολλές ώρες μετά τα γεύματα.

Έτσι, οι φυτικές ίνες σε βοηθούν να χάσεις κιλά ή να συντηρούμε υγιές βάρος. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, διάφορων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Για να παίρνεις τις 5 μερίδες τη μέρα

Με μία σαλάτα τη μέρα θα αυξήσεις την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων και θα γεμίσεις με αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνη C και Ε, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, α- και β- καροτένιο και άλλα). Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Υγιεινές, light και νόστιμες σος για σαλάτα από τη διαιτολόγο Κλειώ Δημητριάδου (μουστάρδας, γιαουρτιού, με ταχίνι ή μαγιονέζα)

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων και καρκίνου.

Για να μειώσεις τη θερμιδική πρόσληψη και να αυξήσεις το αίσθημα του κορεσμού

Εάν έχεις ως στόχο σου τη μείωση βάρους, είναι απαραίτητο ένα γεύμα της ημέρας σου να είναι μια σαλάτα. Μελέτες δείχνουν ότι μια σαλάτα εμπλουτισμένη με μια καλή πηγή πρωτεΐνης μας βοηθά να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση θερμίδων την υπόλοιπη μέρα.

Τα λαχανικά πρέπει να είναι πάνω από 1½ φλιτζάνι και χρειάζεται προσοχή στη σάλτσα και στο ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να μην αυξάνεται πολύ η θερμιδική αξία της σαλάτας. Μια σάλτσα με βάση το βαλσαμικό ξίδι και χυμό ή πουρέ φρούτων είναι συνήθως από τις πιο καλές λύσεις.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ