Follow us

Πώς θα κάνεις διατροφή χωρίς ζάχαρη!

Να τα γλυκά που τρώμε με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Untitled collage

Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν την πηγή της ενέργειάς σου, κρύβουν όμως κι ένα αρνητικό: αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος. Η αύξηση εξαρτάται από το είδος των υδατανθράκων, το άτομο, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες, όπως το άγχος.

Όταν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται και η ινσουλίνη με αποτέλεσμα:

  • Ο οργανισμός καταλήγει να αποθηκεύει λίπος
  • Μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδη διαβήτη.
  • Πεινάς πολύ πιο γρήγορα αφού όσο πιο απότομα αυξάνεται η γλυκόζη τόσο πιο απότομα πέφτει στη συνέχεια. Γι’αυτό όταν τρως ένα γλυκό, πάντα νιώθεις μετά πείνα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (GI)

Πρόκειται για ένα συγκριτικό δείκτη που μας δείχνει πόσο επηρεάζει η κάθε τροφή που καταναλώνουμε το ρυθμό έκκρισης της ινσουλίνης σε σχέση με τη γλυκόζη. Είναι τόσο σημαντικός, που υπάρχει ακόμα και δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης: Σε βοηθά να καταλάβεις πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα περίπου 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση τροφίμων όπως τα παρακάτω. Είναι δε ιδιαίτερα χρήσιμος σε διαβητικούς ασθενείς που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Οι απλοί υδατάνθρακες: Βρίσκονται κυρίως στη ζάχαρη, στο μέλι, το γάλα, τα φρούτα και στους χυμούς. > Αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος με ταχύτερο ρυθμό.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες: Βρίσκονται στα ζυμαρικά, στις πατάτες, στο ρύζι, το ψωμί, τα όσπρια και τα δημητριακά. > Αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης με πιο σταθερό ρυθμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ