Υγεία : Υγεία Ευεξία07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2017

Διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη: Τι να τρώω για να αντιμετωπίσω την αναιμία;

Διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη: H Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc μας δίνει γενικές οδηγίες διατροφής σε περίπτωση αναιμίας.

διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη

Από την Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)

Όλοι μας, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνουμε μια γενική εξέταση αίματος.

Έτσι, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και να μπορέσουμε με την κατάλληλη διατροφή να “θωρακίσουμε” τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες, οι τιμές των οποίων αν είναι κάτω του φυσιολογικού, μπορούν να μας οδηγήσουν στη διάγνωση της αναιμίας. Αναιμία ονομάζουμε την ελάττωση του αριθμού και της συνολικής μάζας των ερυθροκυττάρων.

Οι δύο δείκτες που προαναφέραμε είναι ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη.

«Ο αιματοκρίτης εκφράζει τη σχέση του όγκου των ερυθροκυττάρων ως προς το συνολικό όγκο αίματος, ενώ η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος. Μερικά από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η εύκολη κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης και η ζάλη», τονίζει η ειδικός.

Φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη

Άνδρες 40-54%
Γυναίκες 37-47%
Παιδιά 30-44%
Νεογνά 43-63%

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ

Υγεια Ευεξια19 Μαρτίου 2018

Έχεις μόνο 20 λεπτά; Να πώς θα χαλαρώσεις

Ένας οδηγός για την εβδομάδα που ξεκινάει

Υγεια Ευεξια22 Νοεμβρίου 2017

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Υπάρχουν πέντε καλοί λόγοι να προσθέσεις τη βιταμίνη Κ στη διατροφή. Αυτά τα οφέλη της βιταμίνης Κ που ακολουθούν αποδίδονται κυρίως στην Κ2 της βιταμίνης.

Υγεια Ευεξια20 Νοεμβρίου 2017

Μπήκαμε στο MyDiabetes.gr και βρήκαμε πώς θα ελέγχεις αποτελεσματικά τις αυξομειώσεις σακχάρου σε συνεργασία με το γιατρό σου

Το mydiabetes.gr είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το διαβήτη και να προετοιμαστείς σωστά για τη συζήτηση με το γιατρό σου.

Υγεια Ευεξια13 Νοεμβρίου 2017

7 τρόποι να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί

Είσαι βραδινός τύπος αλλά θέλεις να μεταμορφωθείς σε πρωινό; Ιδού πως θα κάνεις τον οργανισμό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί.

Υγεια Ευεξια08 Νοεμβρίου 2017

Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ'αρχήν, μην του πεις "Ηρέμησε!"...

Υγεια Ευεξια08 Νοεμβρίου 2017

4 απίστευτοι και ανορθόδοξοι τρόποι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Εάν θέλεις να δυναμώσεις την άμυνα του οργανισμού σου με όλα τα μέσα, ορίστε κάποιες λίγο πιο ανορθόδοξες τακτικές που μπορείς να ακολουθήσεις

Υγεια Ευεξια05 Νοεμβρίου 2017

Η μόνη βιταμίνη που χρειάζεσαι σύμφωνα με την ηλικία σου

Ποιες βιταμίνες έχουμε ανάγκη σε κάθε φάση της ζωής μας;

Best of network