Blogs : ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2015

Αδύνατη για Πάντα: Οι τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό μετά τις γιορτές

Η ιατρός βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τις τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Οι γιορτές τελείωσαν.Οι περισσότεροι απο εμας, έβαλαν κάποια κιλά ή απλά ξέφυγαν από την διατροφή τους και επιθυμούν να αποτοξινωθούν.

Όπως πάντα η βασική οδηγία είναι να μην ακολουθείτε δίαιτες express ή μονοφαγίας ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα ‘’της μόδας’’. Το μόνο που θα πετύχετε είναι οτι στην αρχή θα ξεφουσκώσετε διότι θα χάσετε κυριώς υγρά, αλλά θα ξαναπάρετε τα κιλά αυτά πολύ σύντομα και ακόμη χειρότερα καταλήγοντας με έναν ‘’τεμπέλικο’’ μεταβολισμό.

Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα σας δείξω κάποια κόλπα και τροφές που θα εντάξετε στην καθημερινοτητά σας , χάνοντας τα κιλά σας σωστά χάνοντας δηλαδή λίπος και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας.

Οι τροφές που θεωρούνται ιδανικές για την απώλεια βάρους είναι αυτές που είτε βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος ή προκαλούν κορεσμό ή αυξάνουν τον μεταβολισμό αυξάνοντας την θερμογένεση. Όλα είνα θέμα ισοζυγίου ενέργειας και σταθεροποίησης σακχάρου. Χάνουμε βάρος όταν η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερη απο την ενέργεια που προσλαμβάνουμε.

Οι ιδανικές τροφές για απώλεια βάρους είναι:

1) Άπαχο κρέας
Η πρωτείνη χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την πέψη της από τους υδατάνθρακες και το λίπος. Καταναλώνονται 5% περισσότερες θερμίδες, για την απορρόφησή τους, όπως προέκυψε από μια έρευνα στην Δανία, ενώ το κλείδι της επιτυχίας είναι στον κορεσμό που προκαλεί. Προτιμήστε μοσχάρι, άπαχο χοιρινό, κοτόπουλο γαλοπούλα και αφαιρέστε την πέτσα.

2) Αυγό
Το ασπράδι του αυγού θεωρείται λεύκωμα(πρωτείνη) υψηλής βιολογικής αξίας το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση της μυικής μάζας. Μην φοβάστε να καταναλώνετε το αυγό ολόκληρο μαζί με τον κρόκο. Ο μύθος της χοληστερίνης έχει αναθεωρηθεί (το 70% της παραγωγής χοληστερίνης είναι ενδογενής, στο συκώτι-γονίδια)και ο κρόκος είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών οι οποίες βοηθούν στην υγεία του νευρικού συστήματος και στον μεταβολισμό.Το αυγό αποτελεί την τροφή με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού.

3) Μουστάρδα, κάρυ
Η κουρκουμίνη που περιέχει θεωρείται αντιφλεγμονώδης και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας στην ισορροπία του σακχάρου.

4) Τζίντζερ, σκόρδο
Το τζίντζερ κιαι το σκόρδο προκαλούν αγγειοδιαστολή και αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο μεταβολισμός.

5) Άπαχο γάλα, γιαούρτι και τυρί
Έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι καταναλώνοντας 1300mg ασβεστίου την ήμερα,χάνεται πιο εύκολα λίπος και ειδικά απο την περιοχή της κοιλιάς. Σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση βοηθάει πολύ και λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.

6) Τα όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συνδυάζουν πρωτείνη και υδατάνθρακα μαζί. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η σόγια ωστόσο περιέχει και λεκιθίνη η οποία βοηθά να απομακρυνθεί το λίπος από το συκώτι πιο γρήγορα.

7) Σολομός, αβοκάντο και ξηροί καρποί.
Τα λιπαρά ψάρια και τα φυτικά έλαια βοηθούν στην καύση του λίπους . Μελέτες δείχνουν πως μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλή σε λίπος βοηθά να μειωθεί το βάρος και το λίπος και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό.
Επίσης έχει βρεθεί πως οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια , είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, μιας ορμόνης η οποία συνδεέται με τον αργό μεταβολισμό και την παχυσαρκία.

8) Κανέλλα
Έρευνες έχουν δείξει πως προσθέτοντας ? της κουταλιάς του γλυκού κανέλλα ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βοηθά ώστε να αποθηκευτεί λιγότερο λίπος.

9) Γλυκοπατάτες, βρώμη, σιτηρά όλικής
Τα υψηλά ποσοστά φυτικών ινών και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης που έχουν σας κάνουν να έχετε το αίσθημα του κορεσμού. Κρατά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σταθερά και με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα.

10) Τσίλι, πιπέρι καγιέν
Άνθρωποι που κατανάλωναν πικάντικα φαγητά προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από εκείνους που έτρωγαν τα φαγητά τους κανονικά στη γεύση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην καψαικίνη , μια χημική ένωση η οποία αυξάνει τη θερμοδυναμική και αυξάνει τον μεταβολισμό μέχρι και 25%, όταν το ιδρώνετε το σώμα δουλεύει παραπάνω!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ15 Δεκεμβρίου 2015

Αδύνατη για Πάντα: 10 + 1 τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

Η Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ11 Δεκεμβρίου 2015

Αδύνατη για Πάντα: Η σωστή διατροφή για να ρυθμίσεις τον θυρεοειδή

Οι καλύτερες τροφές για τον υποθυρεοειδισμό , που φέρνουν ορμονική ισορροπία και απώλεια βάρους, από την Μαρία Ψωμά

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ28 Νοεμβρίου 2015

Αδύνατη για Πάντα: 10 υγιεινά σνακ για απεριόριστη κατανάλωση

H ιατρός βιοπαθολόγος δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τα 10 υγιεινά σνακ που μπορούμε να τρώμε απεριόριστα, αλλά και πώς θα τα φτιάξουμε μόνες μας.

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ20 Νοεμβρίου 2015

Αδύνατη για Πάντα: 7 tips για λαμπερό και υγιές δέρμα

H Δρ. Μαρία Ψωμά σου δίνει όλα τα tips για να φροντίσεις το δέρμα σου κατά τη διάρκεια της δίαιτας αλλά και μετά

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ05 Νοεμβρίου 2015

Αδύνατη για πάντα: San Francisco calling

Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά ταξιδεύει στο San Francisco και μοιράζεται την εμπειρία της

ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ30 Οκτωβρίου 2015

Αδύνατη για Πάντα: 12 τροφές που μειώνουν με φυσικό τρόπο την χοληστερόλη

Η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τις τροφές που μειώνουν την χοληστερόλη

Best of network