Blogs : ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2015

Διατροφή μετά τις γιορτές | Οι τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό

Μάθε όλες τις τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση μετά τις γιορτές

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Οι γιορτές τελείωσαν και αφού έχεις απολαύσει όλα τα εδέσματα που ήθελες, πολύ πιθανό να έχεις πάρει ορισμένα κιλά ή απλά να ξέφυγες από την διατροφή σου. Τώρα λοιπόν, επιθυμείς να επανέλθεις και να αποτοξινωθείς.

Όπως πάντα η βασική οδηγία είναι να μην ακολουθείς δίαιτες express ή μονοφαγίας ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα «της μόδας». Το μόνο που θα πετύχεις είναι στην αρχή να ξεφουσκώσεις, διότι θα χάσεις κυρίως υγρά, αλλά μετά θα ξαναπάρεις τα κιλά αυτά πολύ σύντομα και ίσως θα έχεις καταστρέψει και τον μεταβολισμό σου.

Στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν ακολούθησε κάποια κόλπα και δες τις τροφές που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητά σου , χάνοντας τα κιλά σωστά, αποβάλλοντας το λίπος και ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σου.

Οι τροφές που θεωρούνται ιδανικές για την απώλεια βάρους είναι αυτές που είτε βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος ή προκαλούν κορεσμό ή αυξάνουν τον μεταβολισμό αυξάνοντας την θερμογένεση. Όλα είνα θέμα ισοζυγίου ενέργειας και σταθεροποίησης σακχάρου. Χάνεις βάρος όταν η ενέργεια που καταναλώνεις είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που προσλαμβάνεις.

Διατροφή μετά τις γιορτές

1) Άπαχο κρέας

Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για την πέψη της από τους υδατάνθρακες και το λίπος. Ο οργανισμός σου καταναλώνει 5% περισσότερες θερμίδες, για την απορρόφησή τους, όπως προέκυψε από μια έρευνα στην Δανία, ενώ το κλειδί της επιτυχίας είναι στον κορεσμό που προκαλεί. Προτίμησε μοσχάρι, άπαχο χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα και μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις την πέτσα.

2) Αυγό

Το ασπράδι του αυγού θεωρείται λεύκωμα (πρωτεΐνη) υψηλής βιολογικής αξίας, το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση της μυικής μάζας. Μην φοβάσαι να καταναλώνεις το αυγό ολόκληρο μαζί με τον κρόκο. Ο μύθος της χοληστερίνης έχει αναθεωρηθεί και ο κρόκος είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, οι οποίες βοηθούν στην υγεία του νευρικού συστήματος και στον μεταβολισμό. Το αυγό αποτελεί την τροφή με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού.

3) Μουστάρδα, κάρυ

Η κουρκουμίνη που περιέχει θεωρείται αντιφλεγμονώδης και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθώντας στην ισορροπία του σακχάρου.

4) Τζίντζερ, σκόρδο

Το τζίντζερ και το σκόρδο προκαλούν αγγειοδιαστολή και αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο μεταβολισμός.

5) Άπαχο γάλα, γιαούρτι και τυρί

Έχει βρεθεί σε πολλές έρευνες ότι καταναλώνοντας 1300mg ασβεστίου την ήμερα, χάνεις πιο εύκολα λίπος, ειδικά από την περιοχή της κοιλιάς. Σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση βοηθάει πολύ και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου.

6) Τα όσπρια και σόγια

Όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια συνδυάζουν πρωτεΐνη και υδατάνθρακα μαζί. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η σόγια ωστόσο, περιέχει και λεκιθίνη, η οποία βοηθά να απομακρυνθεί το λίπος από το συκώτι πιο γρήγορα.

7) Σολομός, αβοκάντο και ξηροί καρποί

Τα λιπαρά ψάρια και τα φυτικά έλαια βοηθούν στην καύση του λίπους. Μελέτες δείχνουν πως μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα σε συνδυασμό με μια διατροφή χαμηλή σε λίπος βοηθά να μειωθεί το βάρος και το λίπος και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό. Επίσης έχει βρεθεί πως γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα ψάρια, είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον αργό μεταβολισμό και την παχυσαρκία.

8) Κανέλα

Έρευνες έχουν δείξει πως προσθέτοντας κανέλα στα ροφήματα, τα φρούτα ή το γιαούρτι, ενισχύεται ο μεταβολισμός. Η κανέλα βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βοηθά ώστε να αποθηκευτεί λιγότερο λίπος.

9) Γλυκοπατάτες, βρώμη, σιτηρά ολικής άλεσης

Τα υψηλά ποσοστά φυτικών ινών και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης που έχουν σε κάνουν να έχεις το αίσθημα του κορεσμού. Κρατά τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σταθερά και με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα.

10) Τσίλι, πιπέρι καγιέν

Βάσει έρευνας, άνθρωποι που κατανάλωναν πικάντικα φαγητά προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες από εκείνους που έτρωγαν τα φαγητά τους κανονικά στη γεύση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στην καψαϊκίνη, μια χημική ένωση η οποία αυξάνει τη θερμοδυναμική και αυξάνει τον μεταβολισμό μέχρι και 25%.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΤΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Best of network