Follow us

Ανάλυσέ το | 9 απορίες διατροφής που έχεις και η απάντηση του διατροφολόγου

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη κάνει τις ερωτήσεις που θα θέλαμε στον διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου! Ποια είναι η σωστή δίαιτα; Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσεις κιλά;

Street vendor hands making taco outdoors

Επειδή είναι η εποχή που ξαφνικά τα γυμναστήρια γεμίζουν και οι δίαιτες έχουν την τιμητική τους, αφιερώνω αυτό το post στην διατροφή και ευχαριστώ πολύ τον φίλο και συνεργάτη μου Τάσο Παπαλαζάρου που μου λύνει τις απορίες.

1. Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι από εμάς μετά το καλοκαίρι χαλαρώνουμε και τρώμε περισσότερο άτσαλα, ενώ όταν περάσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων κι έρχεται ο Φεβρουάριος, αγχωνόμαστε να χάσουμε τα κιλά μέχρι το καλοκαίρι. Υπάρχει τρόπος;

Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν δυο τρόποι για να χαθούν τα κιλά: o σωστός και ο γρήγορος. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του γρήγορου αδυνατίσματος που μας βομβαρδίζουν συχνά τα media, ειδικά με αυστηρές δίαιτες και χάπια ή άλλα σκευάσματα. Έχει βρεθεί ότι μια εξατομικευμένη δίαιτα, σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες, με στόχο απώλεια περίπου των 4 κιλών/μήνα, συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή σταθερής απώλειας και διατήρησης.

2. Είναι σωστό για το σώμα μας να χάνει απότομα βάρος; Ακόμα κι αν πρόκειται για 5 κιλά; Και γιατί;

Όσο πιο αργά χάνουμε βάρος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες η απώλεια αυτή να έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς και το σώμα μας προσαρμόζεται πιο σωστά στα νέα του δεδομένα, αλλά κυρίως κι εμείς μπορεί να αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε κι αισθανόμαστε απέναντι στο φαγητό. Μια αρχή προς αυτή την κατεύθυνση που φαίνεται να έχει και σωστή βάση, είναι ότι η απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% του βάρους μας την εβδομάδα.

3. Μπορούμε να αδυνατίσουμε τρώγοντας και αυτά που μας αρέσουν, όπως γλυκά, πίτσες ή ψωμί;

Δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε χωρίς να τρώμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Για παράδειγμα, αν σε κάποιον που έχει συνηθίσει να τρώει κάθε μέρα πίτσα, του δώσεις μια δίαιτα με ψητό και σαλάτα, το πιθανότερο είναι την τρίτη εβδομάδα να φάει τις πίτσες που δεν έφαγε το προηγούμενο διάστημα. Οι δίαιτες που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας είναι αυτές που στηρίζονται στις προσωπικές ιδιαιτερότητες και διατροφικές προτιμήσεις του διαιτώμενου.

4. Έχω παρατηρήσει πως όταν προσπαθώ να προσέξω τη διατροφή μου και φτάνω στα άκρα (δηλαδή στερούμαι κάτι που θέλω), μετά πέφτω με τα μούτρα στο φαγητό. Πώς όμως μπορώ να το αποφύγω;

Καλό θα ήταν να μην φτάναμε στα άκρα. Να θυμόμαστε ότι η όρεξή μας είναι σαν ένα ελατήριο, που όσο πιο πολύ το πιέζεις, τόσο πιο πολύ εκτοξεύεται. Θα πρέπει να γίνει σταδιακή προσθήκη των αγαπημένων φαγητών, έτσι ώστε να αποφευχθούν υπερφαγικά επεισόδια.

5. Πόσο συχνά έρχονται πελάτες στο γραφείο σου και αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα; Και τι είδους;

Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά και συνηθέστερα είναι τα θέματα που σχετίζονται με τη βουλιμία. Η συνεργασία με ψυχολόγο αποτελεί το κλειδί για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης και η συνδυαστική αυτή προσέγγιση εγγυάται μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

6. Από τη δική μου εμπειρία, παρατηρώ ότι το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η κατάθλιψη συνδέονται με το γνωστό σε όλους... τσιμπολόγημα. Ωστόσο, σε όλους μας συμβαίνει να θέλουμε που και που να τσιμπολογήσουμε. Τι να προτιμάμε;

Τροφές με χαμηλό θερμιδικό φορτίο και τραγανές όπως καρότο, μπρόκολο στον ατμό, αγγουράκι, ή ακόμα κι ένα κράκερ ολικής άλεσης ή μια φρυγανιά.

7. Πριν κάποιους μήνες μου είχες πει ότι τα όσπρια ανεβάζουν τη διατροφική αξία τους αν τα μαγειρέψω με κάποιο λαχανικό, όπως η πιπεριά για παράδειγμα. Μπορείς να μου δώσεις 2-3 ακόμη τέτοιες μαγικές συμβουλές;

Το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής μεσογειακής δίαιτας είναι ο συνδυασμός των τροφών, καθώς με την αλληλεπίδραση των θρεπτικών συστατικών έχουμε ένα ολοκληρωμένο μενού. Για παράδειγμα, το χρώμα στα λαχανικά «καθρεφτίζει» την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, έτσι ένας απλός κανόνας είναι να βάλεις χρώμα στο πιάτο σου, δηλαδή η σαλάτα σου να είναι πολύχρωμη με λάχανο, μαρούλι, καρότο, ραπανάκι, ελιά κ.ά. Επίσης, να προσθέτεις βιταμίνη C και β-καροτένιο (λεμόνι, ντοματοχυμός, κρεμμύδι, καρότο) όταν μαγειρεύεις τις φακές ή τα φασόλια σου, καθώς αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου που υπάρχει σε αυτά.

8. Πολλοί υποστηρίζουν τελευταία ότι τα γαλακτοκομικά είναι περιττά για τον άνθρωπο (εκτός από το μητρικό γάλα στην αρχή της ζωής του). Ποια είναι η γνώμη σου; Υποστηρίζεις κι εσύ τα κατσικίσια γαλακτοκομικά έναντι των υπολοίπων;

Μεγάλο κεφάλαιο ανοίγεις….Περιττά δεν είναι, καθώς μας δίνουν βιταμίνες, ασβέστιο κι άλλα πολύτιμα συστατικά, όμως δεν είναι και αναντικατάστατα, αφού αυτά που μας προσφέρουν τα γαλακτοκομικά μπορούμε να τα πάρουμε από τα όσπρια και τους καρπούς κατά βάση. Τα κατσικίσια προϊόντα, επειδή δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα αγελαδινά, έχουν μικρότερες πιθανότητες, κατά την παραγωγή τους, να έχουν χρησιμοποιηθεί αντιβιοτικά ή ορμόνες. Ωστόσο, και σε αυτά ενίοτε χρησιμοποιούνται (αν μια κατσίκα αρρωστήσει, θα της δοθεί αντιβίωση επίσης).

9. Εμένα η μικρή μου δεν πίνει καθόλου γάλα από τη στιγμή που σταμάτησε τον θηλασμό στα 2 χρόνια. Τρώει όμως τυριά. Πρέπει να ανησυχώ;

Όχι, εκτός από τυριά θα μπορούσε να τρώει όσπρια, ξηρούς καρπούς, ώστε να μην της λείπει διατροφικά τίποτα.

Όπως αναφέρουμε και στο βιβλίο μας «Η δίαιτα των ειδικών», χρειάζεται να τρώμε όταν πεινάμε και να μην συσχετίζουμε το φαγητό με συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Νομίζω ότι για να χάσει κανείς κιλά και να διατηρεί ένα υγιές βάρος δεν χρειάζεται μια «δίαιτα αστραπή», αλλά αλλαγή της νοοτροπία του σε σχέση με το φαγητό.

Να είσαι καλά!

Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ