Blogs : Ανάλυσέ Το01 ΜΑΪΟΥ, 2014

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Πόνοι στη μέση, ραγάδες, κιρσοί, ναυτίες… Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσεις 7 ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Μαζί με τα υπέροχα συναισθήματα που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, υπάρχουν και πολλά ενοχλητικά συμπτώματα. Στα μηνύματά σας με ρωτάτε συχνά «πώς να προλάβω τις ραγάδες;» «τι να κάνω με τις πανάδες;» «υπάρχει λύση για την κατακράτηση;»

Αν και δεν είμαι αισθητικός, δερματολόγος ή διατροφολόγος, από τη στιγμή που το blog για λίγους μήνες είναι αφιερωμένο στις μέλλουσες μανούλες, θεωρώ υποχρεωτικό να προσπαθήσω να καλύψω όσα θέματα μπορώ. Επειδή σαν άνθρωπος ψάχνομαι για όλα και σε ό,τι με αφορά κάνω ουσιαστική έρευνα για να βρω απαντήσεις, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σας, βασιζόμενη στην εμπειρία μου από την πρώτη εγκυμοσύνη, στην έρευνα και στις συμβουλές που μου έδωσαν οι εκάστοτε ειδικοί.

Γιατί αλλάζει τόσο το σώμα, το δέρμα, τα μαλλιά και η διάθεσή μας στην εγκυμοσύνη; 


Η αιτία των αλλαγών είναι οι ορμόνες. Οι πιο σημαντικές από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης είναι τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η χοριακή γοναδοτροπίνη και η προλακτίνη. Για να καταλάβεις πόσο μεγάλη αλλαγή δέχεται ο οργανισμός σου, σκέψου ότι μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος χρειάζεται τρία χρόνια για να παράγει όσα οιστρογόνα εκκρίνει το σώμα μιας εγκύου σε μία μέρα! Ωστόσο, η νέα αυτή ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Πώς να αντιμετωπίσεις:

1. Tην κατακράτηση και το πρήξιμο


Η κατακράτηση είναι πραγματικά πολύ ενοχλητική. Δεν έχω πολύ έντονη κατακράτηση, όμως ξέρω γυναίκες που ειδικά τους τελευταίους μήνες δεν μπορούσαν να φορέσουν παπούτσι. Καθώς ο όγκος του αίματος και των άλλων υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα αυξάνεται, αίμα και λέμφος τείνουν να λιμνάζουν στους ιστούς προκαλώντας οιδήματα. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται λόγω της διαστολής των φλεβών από τη δράση της προγεστερόνης. 
  • Προσπάθησε να πίνεις πολλά υγρά! Χρειάζεσαι 8 ποτήρια την ημέρα συν ένα ακόμη για κάθε είδους ήπιας σωματικής δραστηριότητας! Όσο πιο πολύ νερό πίνεις τόσο πιο πολύ θα αποβάλει το σώμα σου. 
  • Όταν κάθεσαι ή ξαπλώνεις, να κρατάς ανασηκωμένα τα πόδια σου στηρίζοντάς τα σε μαξιλάρια. Να επιδιώκεις να περπατάς αλλά να αποφεύγεις την ορθοστασία. Αν πρηστείς απότομα να το αναφέρεις στο γιατρό σου γιατί μπορεί να είναι σημείο αυξημένης αρτηριακής πίεσης.
  • Να αποφεύγεις το πολύ αλάτι, όμως μην κάνεις το λάθος που είχα κάνει στην πρώτη εγκυμοσύνη και το κόψεις εντελώς γιατί μετά δεν θα μπορείς να συγκρατήσεις τα υγρά που πίνεις στο σώμα σου. Χρειάζεσαι περίπου μια με δυο κουταλίτσες του γλυκού αλάτι. 
  • Επίσης, εγώ προσπαθώ να πίνω ένα ποτήρι λουίζα την ημέρα. 
Ανάλυσέ το: Πώς να αντιμετωπίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης
2. Τη δυσπεψία και τις καούρες

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα προκαλούν χαλάρωση όλων των μυών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πεπτικού συστήματος, όπως του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου. 
  • Προσπάθησε να τρως 6 μικρά γεύματα αντί για 3 μεγάλα
  • Να μην πίνεις πολλά υγρά κατά τη διάρκεια των γευμάτων (αλλά πριν το γεύμα), να αποφεύγεις τα λιπαρά και τα τηγανητά, τα πικάντικα, τους όξινους χυμούς όπως των εσπεριδοειδών και τα ανθρακούχα αναψυκτικά. 
  • Επίσης να τρως το τελευταίο γεύμα 2-3 ωρες πριν ξαπλώσεις.
Συνέχεια στη σελίδα 2


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Best of network