Follow us

Ανάλυσέ το: #ΣανΚορίτσι από την Always

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για την πτώση της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσεις

ΑΣΤΑΜΑΤΗTΗ #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ: Μία ενέργεια που ενισχύει την αυτοπεποίθηση των κοριτσιών

Τα πιο σημαντικά μαθήματα αυτοπεποίθησης τα παίρνω από την τετράχρονη ετών κόρη μου που δεν φοβάται να φωνάξει αυτό που σκέφτεται, να αρνηθεί ό,τι δεν θέλει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της όταν την αδικούν με τρομερό σθένος. Παρατηρώ και τις φίλες της. Τα κορίτσια αυτής της ηλικίας, είναι πραγματικά πολύ δυναμικά. Δεν φοβούνται να φωνάξουν ότι τα κατάφεραν και ότι είναι καλές σε κάτι. Η αυτοπεποίθηση είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό των κοριτσιών αυτής της ηλικίας. Θυμάμαι και τον εαυτό σου στα 4 και 5 χρόνια. Δεν είχα άγχος για την εικόνα μου, δεν έδινα σημασία πώς θα με δουν οι άλλοι, δεν με ένοιαζε αν θα τους απογοητεύσω, αρκεί να υπερασπιζόμουν και να κέρδιζα αυτό που είχα ανάγκη. Αυτή η ελευθερία, ωστόσο, χάθηκε μετά την πρώτη περίοδο και αφού μπήκα στην εφηβεία.

Η έρευνα της Always έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσωπικές μου παρατηρήσεις αφού αναφέρει πως περισσότερα από τα μισά κορίτσια (53%) ηλικίας 16 έως 24 αισθάνονται μια τεράστια πτώση στην αυτοπεποίθησή τους.

Το βλέπω και στο γραφείο μου. Ένα κορίτσι 4 ετών θα μπει στο γραφείο αρχίζοντας να περιεργάζεται ό,τι βλέπει γύρω του και τελικά θα μου ζητήσει ό,τι χρειάζεται (μαρκαδόρους και μπλοκ, παζλ, νερό κλπ). Ένα κορίτσι στην εφηβεία θα μπει μαζεμένο. Θα κάτσει διακριτικά στον καναπέ και θα χρειαστεί αρκετά λεπτά ώστε να αρχίσει να νιώθει κάπως άνετα. Όσο θα συζητάμε, θα εκφράσει τις αμφιβολίες της για το αν αυτά που λέει είναι αυτά που θέλω να ακούσω. Από το κορίτσι των 5 ετών έχω ακούσει και τη φράση «Βαρέθηκα να μιλάω γι’ αυτό, να πούμε κάτι άλλο;» Από το έφηβο κορίτσι δεν έχω ακούσει ποτέ αντίστοιχη φράση, αφού μου δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να μην με απογοητεύσει.

Όταν ένα κορίτσι μπαίνει στην εφηβεία, και αυτή η στιγμή ορίζεται συνήθως η στιγμή μετά την πρώτη περίοδο, αλλάζει. Το έφηβο κορίτσι νιώθει μπερδεμένο. Μαζεύεται και κλείνεται στον εαυτό του. Περιορίζεται προκειμένου να μην κάνει κάτι λάθος. Προσπαθεί να γίνει το «τέλειο κορίτσι», με βάση αυτό που νιώθει πως του επιβάλλεται από την κοινωνία. Οι έρευνες της Always δείχνουν πως σχεδόν όλα τα κορίτσια (89%) πιστεύουν ότι δέχονται πίεση να συμμορφωθούν με τον τρόπο που υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνονται και να ενεργούν. Ωστόσο, το 60% των κοριτσιών θεωρεί ότι τα στερεότυπα της κοινωνίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους.

Η ελευθερία που νιώθει το τετράχρονο κορίτσι αντικαθίσταται από το άγχος της αποδοχής. Για το έφηβο κορίτσι ξεκινά μια προσπάθεια αποδοχής από τους γύρω, προκειμένου να μην τους απογοητεύσει, όπως και ανάγκη να είναι «το τέλειο κορίτσι», σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Προτεραιότητα έχουν οι προσδοκίες των άλλων και όχι ο εαυτός της. Όσο πιο έντονο είναι το άγχος της αποδοχής, τόσο πιο πολύ περιορίζονται οι δυνατότητες του κοριτσιού, το οποίο τελικά μαθαίνει να ζει εγκλωβισμένο.

Ανάλυσέ το: #ΣανΚορίτσι από την Always
Η Maisie Williams ήταν μόλις 15 όταν ανέλαβε το ρόλο της Arya Stark στην δημοφιλή σειρά Game of Thrones.
Πλέον είναι το πρόσωπο της καμπάνιας της Always και ένα από τα ζωντανά παραδείγματα νεαρών γυναικών με αυτοεποίθηση και δυναμισμό.

Αν έχετε προσέξει, η τελευταία φράση των άρθρων μου είναι: «Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου». Σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο λόγος είναι, ότι συνήθως παρατηρώ, πως ο εαυτός μας δεν είναι η προτεραιότητα.

Έρευνα επίσης δείχνει ότι τείνουμε να προσδοκούμε το καλό αποτέλεσμα από τα κορίτσια και δεν επιβραβεύουμε τις προσπάθειές τους. Κι όμως, η επιβράβευση της προσπάθειας είναι εκείνη που θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα. Τα κορίτσια (όπως και τα αγόρια), θα πρέπει να νιώθουν περήφανα για τις προσπάθειές τους και να εστιάζουν σε εκείνες. Αυτό θα τους δώσει αυτοπεποίθηση και τη δύναμη να διαχειρίζονται τις δυσκολίες.

Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι τη στιγμή που και οι δικές μου κόρες θα υποστούν αυτή τη μείωση στην αυτοπεποίθησή τους όταν θα μπουν στην εφηβεία. Αναρωτιέμαι για το πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας εάν τα κορίτσια δεν χάναμε την αυτοπεποίθησή μας στην εφηβεία; Πόσο διαφορετικά θα ένιωθαν οι γυναίκες ανά τον κόσμο, εάν ένιωθαν την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους απεριόριστα; Πόσο διαφορετικά θα λειτουργούσαμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας;

Ο στόχος της δράσης της Always

Η δράσηAlways #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ ξεκίνησε τον Ιούνιο 2014 με στόχο η έννοια #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ να αλλάξει κι από προσβολή να γίνει κομπλιμέντο. Η καμπάνια #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι η έναρξη της εφηβείας και η πρώτη περίοδος συνδέονται με το χαμηλότερο επίπεδο στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών και ότι κάποιες αρνητικές φράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατακόρυφη πτώση της αυτοπεποίθησης.



Θεωρώ πως η Αlways δεν κάνει απλά μια καμπάνια, αλλά εκπαιδεύει και ενημερώνει, με στόχο να αλλάξει τα στερεότυπα. Η περηφάνια και η αυτοπεποίθηση των κοριτσιών πρέπει να συνεχίζεται στην εφηβεία και στην μετέπειτα ζωή τους και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό.

Μακάρι, όλοι μας, άντρες και γυναίκες, να είμαστε πάντα ασυγκράτητοι σαν κορίτσια!

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ