Follow us

Ανάλυσέ Το | Γνώρισε τις διαταραχές προσωπικότητας (μέρος Β)

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει...

Happy couple having date and eating ice cream

Σήμερα θα συνεχίσουμε την αναφορά στις διαταραχές προσωπικότητας, γνωρίζοντας την αντικοινωνική διαταραχή, την σχιζότυπη, την αποφευκτική, την εξαρτητική, την καταθλιπτική και την παθητικοεπιθετική διαταραχή προσωπικότητας.

Αντικοινωνική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Τα άτομα αυτά περιφρονούν και εξαπατούν τα δικαιώματα των άλλων. Πριν την εφηβεία ξεκινάει η επιθετικότητα προς τους ανθρώπους και τα ζώα, η καταστροφή ιδιοκτησίας, η εξαπάτηση ή οι κλοπές και η σοβαρή παραβίαση κανόνων. Στην εφηβεία, η σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων αυτών αρχίζει νωρίς και μπορεί να είναι ασυνήθιστα επιθετική ή βίαιη. Επίσης, κάνουν χρήση ή και κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Συνήθως στη συνέχεια, αρχίζουν οί δυσκολίες με τον νόμο. Φτάνοντας στην ενήλικη ζωή, όλα τα προηγούμενα συνεχίζουν και παράλληλα δε μπορούν συνήθως να κρατήσουν υπεύθυνα μια δουλειά, μια σχέση ή να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως γονείς. Βασικά, αδιαφορούν για τη δικήτους ασφάλεια ή των άλλων (π.χ. οδηγούν συχνά μεθυσμένα και έχουν πολλαπλά ατυχήματα) και στην πορεία αλκοολισμός, κοινωνική απομόνωση και παράνομες πράξεις κυριαρχούν. Το χαρακτηριστικό που είναι πολύ έντονο, είναι η έλλειψη μεταμέλειας. Δεν θα λυπηθούν ποτέ για τις πράξεις τους και δεν έχουν καμία τύψη. Η θεραπεία τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν έχουν καμία διάθεση για συνεργασία και δεν μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται ο πολύ έντονος φόβος για κριτική και απόρριψη.

Σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας

Σε αυτή τη διαταραχή τα άτομα είναι εντυπωσιακά παράξενα ή ασυνήθιστα. Πιστεύουν σε μαγεία, δεισιδαιμονίες, έχουν παραισθήσεις, έκτη αίσθηση, τηλεπάθεια και περίεργες φαντασιώσεις. Δεν έχουν στενές σχέσεις, δυσκολεύονται στην κοινωνική συναναστροφή. Αποφεύγουν την κοινωνικοποίηση. Αγχώνονται πολύ σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Αποφευκτική διαταραχή της προσωπικότητας

Τα άτομα παρουσιάζουν εξαιρετική ευαισθησία στην απόρριψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικά απομονωμένη ζωή. Δείχνουν μεγάλη επιθυμία για συντροφιά, αλλάείναι ντροπαλοί. Χρειάζονται αποδοχή χωρίς κριτική. Για τέτοια άτομα συνήθως αναφέρεται ότι έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας. Το άτομο επίσης, αποφεύγει επαγγελματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σημαντική διαπροσωπική επαφή, εξαιτίας φόβων κριτικής, αποδοκιμασίας και απόρριψης. Επίσης, αποφεύγει να σχετιστεί με ανθρώπους, εκτός αν έχει τη βεβαιότητα ότι θα γίνει αρεστός/η. Δείχνει να περιορίζει τις στενές φιλίες εξαιτίας του φόβου ότι θα ντροπιαστεί η θα γελοιοποιηθεί. Εχει έντονη ενασχόληση με το αν θα υποστεί κριτική ή απόρριψη σε κοινωνικές καταστάσεις. Επίσης, η ιδέα που έχει για τον εαυτό του το άτομο με αποφευκτική διαταραχή είναι πως είναι κατώτερο από τους άλλους και μη ελκυστικό. Φοβάται πως οι άλλοι θα καταλάβουν την αμηχανία του. Μέσα στη θεραπεία θα καταλάβει πως είναι αποδεκτό και αγαπητό άνευ όρων. Η θεραπεία αποδεικνύεται ιδιαίτερα βοηθητική.

Εξαρτητική διαταραχή της προσωπικότητας

Το άτομο με εξαρτητική διαταραχή προσωπικότητας, δυσκολεύεται να παίρνει καθημερινές αποφάσεις χωρίς τη συμφωνία και την συμβουλή των άλλων. Εχει ανάγκη να αναλαμβάνουν οι άλλοι την ευθύνη των σημαντικών τομέων της ζωής του. Επίσης, δυσκολεύεται να εκφράσει τις διαφωνίες του επειδή φοβάται οτι θα χάσει την υποστήριξη η την έγκριση των άλλων. Προσπαθεί να εξασφαλίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη των άλλων, και φοβάται ότι δεν μπορεί να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του. Τα άτομα με εξαρτητική διαταραχή, αναζητούν επειγόντως μια άλλη σχέση σαν πηγή φροντίδας και υποστήριξης όταν τελειώνει μια στενή σχέση. Εχουν έντονη τη φοβία ότι θα εγκαταλειφθούν. Ο στόχος της θεραπείας είναι να ενδυναμώσει το άτομο να νιώσει επαρκές, άξιο και να αυτονομηθεί. Ο κίνδυνος είναι η εξάρτηση από τον θεραπευτή.

Καταθλιπτική διαταραχή της προσωπικότητας

Ατομα με καταθλιπτική διαταραχή έχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε όλη τη ζωή τους, χαρακτηριστικά που εμπίπτουν στα φάσμα της κατάθλιψης. Είναι απαισιόδοξα, δεσμευμένα με το καθήκον, χρόνια χωρίς χαρά και αμφιβάλουν για τον εαυτό τους. Η όψη τους είναι συνήθως σκυθρωπή και μελαγχολική. Τα άτομα αυτά, δεν θα πάνε εύκολα να ζητήσουν βοήθεια, όμως εάν ζητήσουν τελικά, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας

Τα άτομα αυτά υπεραπασχολούνται με λεπτομέρειες, κανόνες, καταλόγους, τάξη, οργάνωση ή χρονοδιαγράμματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται το κύριο σημείο της δραστηριότητας. Χαρακτηρίζονται από τελειοθηρία που παρεμβαίνει στην ολοκλήρωση μιας εργασίας. Αφοσιώνονται υπερβολικά στην εργασία και την παραγωγικότητα, ενώ μπορεί και να αποκλείουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες και φιλικές σχέσεις. Τα άτομα αυτά επίσης, είναι υπερβολικά ευσυνείδητα και σχολαστικά και τρομερά άκαμπτα σε θέματα ηθικής δεοντολογίας και αξιών. Δεν μπορούν να απαλλαγούν από φθαρμένα η άχρηστα αντικείμενα, ακόμα και όταν δεν έχουν συναισθηματική αξία. Θέλουν όλα να περνούν από το χέρι τους και δεν αναθέτουν καθήκοντα σε άλλους . Τα χρήματα τα μαζεύουν μην τυχόν και συμβεί κάτι κακό στο μέλλον και βρεθούν σε ανάγκη. Επιδεικνύουν ακαμψία και ισχυρογνωμοσύνη. Συνήθως τα άτομα αυτά θα απευθυνθούν στον ειδικό λόγω κρίσεων πανικού, ή συμπτωμάτων εντόνου άγχους. Στη θεραπεία, βρίσκουν τα αίτιατης τελειοθηρίας, μαθαίνουν να ελέγχουν τις σκέψεις τους αντί για τις καταστάσεις και αποκτούν αυτοεκτίμηση.

Παθητικοεπιθετική Διαταραχή Της Προσωπικότητας

Τα άτομα αυτά αντιστέκονται παθητικά στην εκπλήρωση συνηθισμένων κοινωνικώνκαι επαγγελματικών καθηκόντων. Παραπονιούνται ότι δε βρίσκουν κατανόηση και δεν εκτιμώνται από τους άλλους. Φθονούν και παρουσιάζουν μνησικακία σε όσους θεωρούν πως είναι πιο τυχεροί. Εκφράζουν υπερβολικά και διαρκώς παράπονα για

προσωπική κακοτυχία. Εκεί που περιφρονούν τους άλλους και είναι εχθρικοί, εκεί μπορεί να δείχνουν μεταμέλεια. Το άτομο με παθητικοεπιθετική διαταραχή μπορεί να προσπαθήσει να χειριστεί τον θεραπευτή. Συνήθως θα πάει γιατί επιμένουν οι γύρω του ότι χρειάζεται βοήθεια. Το ίδιο θα έρθει όταν θα αρχίσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, ή εάν νιώσει ότι το εγκαταλείπουν. Μέσα από τη θεραπεία, θα αρχίσει να αναγνωρίζει την αξία του και να αποκτά αυτογνωσία σε σχέση με τη συμπεριφορά του και τις συνέπειές της.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ