Blogs : Ανάλυσέ Το02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

Ανάλυσέ Το | Μήπως έχεις τάση στην αυτοκαταστροφή;

Πώς συμπεριφέρεται μια αυτοκαταστροφική προσωπικότητα;

αυτοκαταστροφική προσωπικότητα

Η πιο έκδηλη συμπεριφορά της αυτοκαταστροφικής τάσης στις προσωπικότητες είναι οι εξαρτήσεις. Ωστόσο, το άτομο με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μπορεί να μην παρουσιάζει εξαρτήσεις σε ουσίες, αλλά να σαμποτάρει τον εαυτό του, την εξέλιξή του, την ποιότητα ζωής του και τις σχέσεις του.

Πώς συμπεριφέρεται το αυτοκαταστροφικό άτομο

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ωφέλιμες σχέσεις για εκείνα. Όταν θα συναντήσουν ένα ώριμο και ισορροπημένο άτομο, το αποκρούουν και συχνά δεν αντέχουν κοντά του καθόλου. Θα σαμποτάρουν μια υγιή σχέση ή θα την σταματήσουν ή θα απατήσουν τον σύντροφό τους ή απλά θα αδιαφορήσουν.

Επίσης, έχουν την τάση της φυγής γενικά. Φυγή από τον γάμο, από τη χώρα, φυγή αντιδραστική με μια ασήμαντη αφορμή. Γενικά, η λύση τους είναι η φυγή την οποία συχνά βαφτίζουν ωριμότητα ή δύναμη ή αποφασιστικότητα.

Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος δύσκολα θα δεχτεί βοήθεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει διατροφικές διαταραχές ή και κοινωνική απομόνωση.

Τα άτομα αυτά μπορεί να αυτοθυσιάζονται, να κάνουν τα πάντα για τους άλλους, αφήνοντας πίσω τον εαυτό τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να εγκαταλείπουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα.

Αίτια αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συνδέεται με συναισθήματα ενοχών και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιος που έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον το οποίο του προκαλούσε συναισθήματα κατωτερότητας, ανασφάλειας, ανεπάρκειας ή ενοχών μπορεί να εκδηλώσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάποιες από τις σκέψεις που επικρατούν είναι: «Δεν μου αξίζει αυτό που ζω», «Δεν θα βγει σε καλό», «Κάτι κακό κρύβεται πίσω από αυτή την καλή συμπεριφορά του άλλου», «Θα με εγκαταλείψει, ας  τον εγκαταλείψω πρώτη», «δεν αξίζω κάτι καλύτερο από αυτό που ζω». Οι σκέψεις αυτές δεν γίνονται συνειδητά. Μπορεί κάποιος με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά να δείχνει δυνατός με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, οι σκέψεις ανεπάρκειας είναι πολύ καλά κρυμμένες και τον καθορίζουν το άτομο.

Τρόποι θεραπείας αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η θεραπεία του ατόμου με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά εστιάζει αρχικά στις εξαρτήσεις από ουσίες (εάν υπάρχουν). Όταν το άτομο είναι εθισμένο σε ουσίες, στην ουσία βρίσκει μια πρόσκαιρη «λύση» στα προβλήματα του μέσω αυτών. Έτσι, δεν θα μπορεί να αφήσει χώρο στον ψυχοθεραπευτή να δουλέψει μαζί του. Αφού ο εθισμός διαχειριστεί, τότε το άτομο αρχικά αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά του. Εντοπίζει την αυτοκαταστροφική του τάση και μετά την ερμηνεύει ώστε να μπορέσει να την φέρει σε συνειδητό επίπεδοι και να μπορέσει αν την ελέγξει.

Φαντάσου να είσαι στην έρημο και να έχεις ένα μόνο δέντρο που σου κάνει σκιά. Εσύ όμως, σιγά σιγά, το πριονίζεις ή το εγκαταλείπεις. Κάπως έτσι είναι που παρομοιάζεται η αυτοκαταστροφή. Εάν το άτομο δεν την αντιληφθεί σύντομα, θα καθορίζει τη ζωή του.

Αν κι εσύ βλέπεις τέτοια σημάδια τον εαυτό σου, πάρε τη γενναία απόφαση να απαλλαγείς από την αυτοκαταστροφική σου στάση και να ζεις αυτά που πραγματικά αξίζεις.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

αυτοκαταστροφική προσωπικότητα
Αναλυσε Το02 Νοεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Μήπως έχεις τάση στην αυτοκαταστροφή;

Πώς συμπεριφέρεται μια αυτοκαταστροφική προσωπικότητα;

Αναλυσε Το19 Οκτωβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Πώς να ξεπεράσεις την ανία και το αίσθημα κενού;

Ασκήσεις για να αντιμετωπίσεις το αίσθημα ντροπής, κενού, καταπίεσης και θλίψης

Αναλυσε Το14 Οκτωβρίου 2018

Ποιες ερωτήσεις να κάνεις στο παιδί σου ώστε να το βοηθήσεις να μοιράζεται μαζί σου περισσότερα

Όταν ο γονέας έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, το παιδί του ανοίγεται, εκφράζεται και μοιράζεται μαζί του τα πάντα

https://www.istockphoto.com/photo/family-on-the-beach-gm857477576-141314719
Αναλυσε Το05 Οκτωβρίου 2018

Οικογένεια και άγχος: Πότε μια οικογένεια λειτουργεί επιβαρυντικά για τα μέλη της

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να βοηθήσεις το μέλος της οικογένειας που υποφέρει από άγχος

φίλους
Αναλυσε Το29 Σεπτεμβρίου 2018

Όλα όσα θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν για τους φίλους που θα διαλέγουν στη ζωή τους

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη απαριθμεί όσα πρέπει να έχουν οι φίλοι σου αν θέλεις να γίνουν η οικογένεια που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου

Best of network