Follow us

Ανάλυσέ Το | Μήπως έχεις τάση στην αυτοκαταστροφή;

Πώς συμπεριφέρεται μια αυτοκαταστροφική προσωπικότητα;

Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.

Η πιο έκδηλη συμπεριφορά της αυτοκαταστροφικής τάσης στις προσωπικότητες είναι οι εξαρτήσεις. Ωστόσο, το άτομο με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μπορεί να μην παρουσιάζει εξαρτήσεις σε ουσίες, αλλά να σαμποτάρει τον εαυτό του, την εξέλιξή του, την ποιότητα ζωής του και τις σχέσεις του.

Πώς συμπεριφέρεται το αυτοκαταστροφικό άτομο

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ωφέλιμες σχέσεις για εκείνα. Όταν θα συναντήσουν ένα ώριμο και ισορροπημένο άτομο, το αποκρούουν και συχνά δεν αντέχουν κοντά του καθόλου. Θα σαμποτάρουν μια υγιή σχέση ή θα την σταματήσουν ή θα απατήσουν τον σύντροφό τους ή απλά θα αδιαφορήσουν.

Επίσης, έχουν την τάση της φυγής γενικά. Φυγή από τον γάμο, από τη χώρα, φυγή αντιδραστική με μια ασήμαντη αφορμή. Γενικά, η λύση τους είναι η φυγή την οποία συχνά βαφτίζουν ωριμότητα ή δύναμη ή αποφασιστικότητα.

Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος δύσκολα θα δεχτεί βοήθεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει διατροφικές διαταραχές ή και κοινωνική απομόνωση.

Τα άτομα αυτά μπορεί να αυτοθυσιάζονται, να κάνουν τα πάντα για τους άλλους, αφήνοντας πίσω τον εαυτό τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να εγκαταλείπουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα.

Αίτια αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συνδέεται με συναισθήματα ενοχών και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιος που έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον το οποίο του προκαλούσε συναισθήματα κατωτερότητας, ανασφάλειας, ανεπάρκειας ή ενοχών μπορεί να εκδηλώσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάποιες από τις σκέψεις που επικρατούν είναι: «Δεν μου αξίζει αυτό που ζω», «Δεν θα βγει σε καλό», «Κάτι κακό κρύβεται πίσω από αυτή την καλή συμπεριφορά του άλλου», «Θα με εγκαταλείψει, ας τον εγκαταλείψω πρώτη», «δεν αξίζω κάτι καλύτερο από αυτό που ζω». Οι σκέψεις αυτές δεν γίνονται συνειδητά. Μπορεί κάποιος με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά να δείχνει δυνατός με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, οι σκέψεις ανεπάρκειας είναι πολύ καλά κρυμμένες και τον καθορίζουν το άτομο.

Τρόποι θεραπείας αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η θεραπεία του ατόμου με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά εστιάζει αρχικά στις εξαρτήσεις από ουσίες (εάν υπάρχουν). Όταν το άτομο είναι εθισμένο σε ουσίες, στην ουσία βρίσκει μια πρόσκαιρη «λύση» στα προβλήματα του μέσω αυτών. Έτσι, δεν θα μπορεί να αφήσει χώρο στον ψυχοθεραπευτή να δουλέψει μαζί του. Αφού ο εθισμός διαχειριστεί, τότε το άτομο αρχικά αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά του. Εντοπίζει την αυτοκαταστροφική του τάση και μετά την ερμηνεύει ώστε να μπορέσει να την φέρει σε συνειδητό επίπεδοι και να μπορέσει αν την ελέγξει.

Φαντάσου να είσαι στην έρημο και να έχεις ένα μόνο δέντρο που σου κάνει σκιά. Εσύ όμως, σιγά σιγά, το πριονίζεις ή το εγκαταλείπεις. Κάπως έτσι είναι που παρομοιάζεται η αυτοκαταστροφή. Εάν το άτομο δεν την αντιληφθεί σύντομα, θα καθορίζει τη ζωή του.

Αν κι εσύ βλέπεις τέτοια σημάδια τον εαυτό σου, πάρε τη γενναία απόφαση να απαλλαγείς από την αυτοκαταστροφική σου στάση και να ζεις αυτά που πραγματικά αξίζεις.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ