Blogs : Ανάλυσέ Το02 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

Ανάλυσέ Το | Μήπως έχεις τάση στην αυτοκαταστροφή;

Πώς συμπεριφέρεται μια αυτοκαταστροφική προσωπικότητα;

αυτοκαταστροφική προσωπικότητα

Η πιο έκδηλη συμπεριφορά της αυτοκαταστροφικής τάσης στις προσωπικότητες είναι οι εξαρτήσεις. Ωστόσο, το άτομο με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά μπορεί να μην παρουσιάζει εξαρτήσεις σε ουσίες, αλλά να σαμποτάρει τον εαυτό του, την εξέλιξή του, την ποιότητα ζωής του και τις σχέσεις του.

Πώς συμπεριφέρεται το αυτοκαταστροφικό άτομο

Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ωφέλιμες σχέσεις για εκείνα. Όταν θα συναντήσουν ένα ώριμο και ισορροπημένο άτομο, το αποκρούουν και συχνά δεν αντέχουν κοντά του καθόλου. Θα σαμποτάρουν μια υγιή σχέση ή θα την σταματήσουν ή θα απατήσουν τον σύντροφό τους ή απλά θα αδιαφορήσουν.

Επίσης, έχουν την τάση της φυγής γενικά. Φυγή από τον γάμο, από τη χώρα, φυγή αντιδραστική με μια ασήμαντη αφορμή. Γενικά, η λύση τους είναι η φυγή την οποία συχνά βαφτίζουν ωριμότητα ή δύναμη ή αποφασιστικότητα.

Ένας αυτοκαταστροφικός άνθρωπος δύσκολα θα δεχτεί βοήθεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιάσει διατροφικές διαταραχές ή και κοινωνική απομόνωση.

Τα άτομα αυτά μπορεί να αυτοθυσιάζονται, να κάνουν τα πάντα για τους άλλους, αφήνοντας πίσω τον εαυτό τους. Αυτός είναι ένας τρόπος να εγκαταλείπουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες, επιθυμίες και όνειρα.

Αίτια αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά συνδέεται με συναισθήματα ενοχών και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιος που έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον το οποίο του προκαλούσε συναισθήματα κατωτερότητας, ανασφάλειας, ανεπάρκειας ή ενοχών μπορεί να εκδηλώσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Κάποιες από τις σκέψεις που επικρατούν είναι: «Δεν μου αξίζει αυτό που ζω», «Δεν θα βγει σε καλό», «Κάτι κακό κρύβεται πίσω από αυτή την καλή συμπεριφορά του άλλου», «Θα με εγκαταλείψει, ας  τον εγκαταλείψω πρώτη», «δεν αξίζω κάτι καλύτερο από αυτό που ζω». Οι σκέψεις αυτές δεν γίνονται συνειδητά. Μπορεί κάποιος με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά να δείχνει δυνατός με αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, οι σκέψεις ανεπάρκειας είναι πολύ καλά κρυμμένες και τον καθορίζουν το άτομο.

Τρόποι θεραπείας αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς

Η θεραπεία του ατόμου με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά εστιάζει αρχικά στις εξαρτήσεις από ουσίες (εάν υπάρχουν). Όταν το άτομο είναι εθισμένο σε ουσίες, στην ουσία βρίσκει μια πρόσκαιρη «λύση» στα προβλήματα του μέσω αυτών. Έτσι, δεν θα μπορεί να αφήσει χώρο στον ψυχοθεραπευτή να δουλέψει μαζί του. Αφού ο εθισμός διαχειριστεί, τότε το άτομο αρχικά αντιλαμβάνεται τη συμπεριφορά του. Εντοπίζει την αυτοκαταστροφική του τάση και μετά την ερμηνεύει ώστε να μπορέσει να την φέρει σε συνειδητό επίπεδοι και να μπορέσει αν την ελέγξει.

Φαντάσου να είσαι στην έρημο και να έχεις ένα μόνο δέντρο που σου κάνει σκιά. Εσύ όμως, σιγά σιγά, το πριονίζεις ή το εγκαταλείπεις. Κάπως έτσι είναι που παρομοιάζεται η αυτοκαταστροφή. Εάν το άτομο δεν την αντιληφθεί σύντομα, θα καθορίζει τη ζωή του.

Αν κι εσύ βλέπεις τέτοια σημάδια τον εαυτό σου, πάρε τη γενναία απόφαση να απαλλαγείς από την αυτοκαταστροφική σου στάση και να ζεις αυτά που πραγματικά αξίζεις.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

πώς να απλοποιήσεις τη ζωή
Αναλυσε Το16 Ιανουαρίου 2019

Ανάλυσέ Το | Πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να μην ασχολείσαι με οτιδήποτε περισσό για εσένα

τι να μην πεις στο παιδί σου
Αναλυσε Το08 Ιανουαρίου 2019

Ανάλυσέ Το | Οι 10 φράσεις που δεν πρέπει να πεις στο παιδί σου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει αυτά που καλό θα ήταν να μην ακούν τα παιδιά μας

Αναλυσε Το31 Δεκεμβρίου 2018

Ανάλυσέ το | Τι εύχεται μια ψυχολόγος για το 2019;

H Σάντυ Κουτσοσταμάτη στέλνει τις ευχές της για τη χρονιά που έρχεται

συγκρούσεις
Αναλυσε Το24 Δεκεμβρίου 2018

Πώς να αποφύγεις τις άσκοπες συγκρούσεις την περίοδο των γιορτών

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αποκαλύπτει τους τρόπους για να είναι τα φετινά Χριστούγεννα τα πιο ήρεμα μα και τα πιο ευτυχισμένα

συναισθηματικό φαγητό
Αναλυσε Το17 Δεκεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Πώς να ελέγξεις το συναισθηματικό φαγητό την περίοδο των γιορτών

Γιατί συνδέουμε το φαγητό με τα συναισθήματα;

Αναλυσε Το10 Δεκεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Αυτά είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για την κάθε ηλικία

Η Σάντυ Κουτσοσταματη αναλύει γιατί το παιχνίδι είναι καθοριστικό τόσο για τα παιδιά, όσο και για μας

Αναλυσε Το03 Δεκεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Γιατί "κολλάς" σε εκείνους που σε απορρίπτουν

Ποιος είναι ο λόγος που σε οδηγεί σε αυτή την τακτική;

Αναλυσε Το27 Νοεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Όλα γύρω από την κακοποίηση των γυναικών στη σχέση

Η κακοποίηση των γυναικών μέσα στην ερωτική σχέση, αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο

Best of network