Blogs : Ανάλυσέ Το11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2018

Ανάλυσέ το | Όλα για τις κρίσεις πανικού

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει με ποιο τρόπο μπορείς να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού

Ίσως να ακούς πολύ συχνά τελευταία για τις κρίσεις πανικού. Ίσως έχεις αναρωτηθεί κι εσύ εάν παθαίνεις κρίσεις. Τι είναι οι κρίσεις; Γιατί έρχονται; Πότε φεύγουν; Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή; Μήπως είμαι τρελή; Μήπως δεν έχω τίποτα;

Αν νιώθεις πως παθαίνεις κρίσεις, ίσως θα αναγνωρίσεις στον εαυτό σου κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα

Συμπτώματα κρίσεων πανικού

 • Δύσπνοια
 • Τάση για λιποθυμία
 • Πόνους στο στήθος
 • Εφίδρωση
 • Μούδιασμα
 • Ταχυκαρδίες
 • Ρίγος
 • Ναυτία
 • Τρέμουλο
 • Πόνος το στομάχι
 • Τάση για εμετό
 • Ζάλη
 • Έντονη κεφαλαλγία

Λοιπόν, το πρώτο που χρειάζεται να πω και το πιο σημαντικό είναι ότι η κρίση πανικού δεν έρχεται από μόνη της. Δεν είναι κάτι το ανώτερο ή μη ελεγχόμενο, ακόμη κι αν το νιώθεις έτσι. Την κρίση την φέρνεις εσύ και μόνο εσύ μπορείς να την διώξεις και να αποκτήσεις έλεγχο του εαυτού και των σκέψεων σου.

Προφανώς, οι σκέψεις που κάνεις και φέρνεις την κρίση είναι σκέψεις άγχους. Αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον «θα πάθω κάτι κακό», «θα τρελαθώ», «δεν θα καταφέρω κάτι».

Εκείνη τη στιγμή της κρίσης, ο φόβος είναι πολύ έντονος, σε σημείο που προκαλεί φόβο για την ίδια την εμπειρία. Τα άτομα δηλαδή που παθαίνουν κρίσεις, μπαίνουν συνήθως σε έναν φαύλο κύκλο. Φοβούνται τις κρίσεις και από το πολύ άγχος οδηγούνται σε κρίση. Συνήθως, για να αποφύγουν τις κρίσεις, αποφεύγουν και τα μέρη με τα οποία την έχουν συνδέσει. Μπορεί να έχουν συνδέσει επίσης κάποιες συνθήκες, όπως το ήταν φαγωμένοι εκείνη τη στιγμή, αν διψούσαν, αν είχαν κοιμηθεί καλά, ακόμα και το αν ο καιρός ήταν βροχερός.

Έτσι, μπορεί κάποιος να αποφεύγει ακόμη και το φαγητό ή το νερό, εάν έτυχε να πάθει την κρίση όσο έτρωγε ή έπινε νερό.

Εάν αποφεύγεις καταστάσεις και ανθρώπους, τότε δεν πρόκειται για έναν απλό φόβο, αλλά πρόκειται για φοβία. Η φοβία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα του ατόμου, μπορεί να δυσκολέψει τόσο τη ζωή του που τελικά σε εκείνο το σημείο θα απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Αφού έχει πρώτα αποκλείσει όλα τα οργανικά πιθανά αίτια των συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Για να ελέγξεις τις κρίσεις, χρειάζεται να εντοπίσεις τις σκέψεις που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, να συγκεντρωθείς στο ‘εδώ και τώρα’. Αυτά που φοβάσαι, το πιθανότερο είναι να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα που ζεις εκείνη τη στιγμή, αλλά καταστροφικά μελλοντικά σενάρια. Θύμισε στον εαυτό σου ότι δεν κινδυνεύεις και ότι είσαι ασφαλής.

Ένας ακόμη τρόπος, είναι ο έλεγχος της αναπνοής σου. Η «τεχνική της χαρτοσακούλας» είναι ιδιαίτερα βοηθητική, γιατί δεν επιτρέπει να εισπνέουμε περισσότερο αέρα από αυτόν που χρειαζόμαστε. Κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με μια μικρή χάρτινη σακούλα κρατώντας τη σφιχτά στη θέση της, ενώ στη συνέχεια εισέπνευσε και εξέπνευσε μέσα σε αυτή.

Αν επιβραδύνεις το ρυθμό της αναπνοής σου κατά οκτώ με δέκα το λεπτό, μπορείς να έχεις υπό έλεγχο τα συμπτώματα του πανικού. Επίσης, με αυτή τη μέθοδο, περιορίζεται το ποσοστό οξυγόνου που εισέρχεται στους πνεύμονες και αυξάνεται το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος.

Το σημαντικότερο που χρειάζεται να κάνεις για να ξεπεράσεις τις κρίσεις, είναι να σταματήσεις να αποφεύγεις καταστάσεις και ανθρώπους. Όσο πιο πολλά κάνεις από αυτά που φοβάσαι, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείς ότι δεν κινδυνεύεις και ότι έχεις τη δύναμη να ελέγχεις τον εαυτό σου.

Θυμήσου ότι εσύ είσαι αυτός/η που φέρνει την κρίση στον εαυτό του και άρα εσύ είσαι αυτός/η που μπορεί να την διώξει.

Οι κρίσεις πανικού, έχω παρατηρήσει, ότι εμφανίζονται περισσότερο σε άτομα που σκέφτονται πολύ τους άλλους, δεν εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, δεν ζητάνε, είχαν ή και έχουν τον ρόλο του προστάτη της οικογένειας, είναι τελειομανή ή αυστηρά με τον εαυτό τους και είχαν γονείς που δεν ήταν εκδηλωτικοί απέναντί τους. Ίσως και οι γονείς να ήταν ιδιαίτερα αγχώδεις και το παιδί για να μη νιώσει ότι γίνεται επιπλέον βάρος έμαθε να μη ζητάει και να δείχνε ότι δεν τους έχει ανάγκη. Ωστόσο, δεν παύει να έχει ανάγκη. Έτσι ζητάει έμμεσα μέσω την αρρώστιας. Κάποιοι το κρατούν κρυφό γιατί θέλουν να φαίνονται δυνατοί. Είναι άλλο να εκφράσουν την ανάγκη τους για τους άλλους και άλλο οι άλλοι να στραφούν σε εκείνους επειδή είναι άρρωστοι.

Η αποτελεσματικότερη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, είναι η γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Αναλυσε Το14 Οκτωβρίου 2018

Ποιες ερωτήσεις να κάνεις στο παιδί σου ώστε να το βοηθήσεις να μοιράζεται μαζί σου περισσότερα

Όταν ο γονέας έχει χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, το παιδί του ανοίγεται, εκφράζεται και μοιράζεται μαζί του τα πάντα

https://www.istockphoto.com/photo/family-on-the-beach-gm857477576-141314719
Αναλυσε Το05 Οκτωβρίου 2018

Οικογένεια και άγχος: Πότε μια οικογένεια λειτουργεί επιβαρυντικά για τα μέλη της

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να βοηθήσεις το μέλος της οικογένειας που υποφέρει από άγχος

φίλους
Αναλυσε Το29 Σεπτεμβρίου 2018

Όλα όσα θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν για τους φίλους που θα διαλέγουν στη ζωή τους

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη απαριθμεί όσα πρέπει να έχουν οι φίλοι σου αν θέλεις να γίνουν η οικογένεια που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου

Αναλυσε Το24 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | Μάθε για τον θυμό όλα όσα θα σε βοηθήσουν να τον διαχειριστείς

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει πώς να διαχειριστείς τον θυμό σου

Αναλυσε Το15 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | 7 Tips για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

H ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά

Best of network