Blogs : Ανάλυσέ Το24 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2019

Ανάλυσέ το | Πώς με ωρίμασε η κρίση που πέρασα στο γάμο μου

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναλύει την εμπειρία της. Πότε έρχεται η κρίση στο γάμο και ποιες είναι οι σκέψεις σε μια τέτοια κατάσταση;

κρίση στο γάμο

Γενικά αποφεύγω να μιλάω για τα προσωπικά μου, εάν δεν υπάρχει λόγος. Σκεφτόμουν όμως πως θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου κάποιες σκέψεις, οι οποίες ίσως σε εμπνεύσουν, σε προβληματίσουν θετικά ή ακόμη και ίσως, με κάποιο τρόπο (γιατί όχι), σε βοηθήσουν. Πριν δύο χρόνια, βίωσα κι εγώ αυτό που συχνά αντίκριζα στο γραφείο ή άκουγα από τους γύρω μου, την κρίση στο γάμο μου.

Ανάλυσέ το | Πώς να διαχειριστείς την σκοτεινή παιδική πλευρά σου

Η κρίση δεν έρχεται όταν παύει η αγάπη, δεν έρχεται απαραίτητα όταν υπάρχουν εξωτερικές δυσκολίες, δεν έρχεται όταν έρχεται το παιδί, αλλά ούτε και επειδή περνούν τα χρόνια. Κανείς από τους παραπάνω παράγοντες δεν οδηγούν απαραίτητα στην κρίση. Η κρίση έρχεται όταν το συμβόλαιο του γάμου ή της σχέσης σου χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.

Τι εννοώ όταν λέω συμβόλαιο;

Εννοώ τους κανόνες που έχει θέσει το κάθε ζευγάρι στη σχέση του, τους όρους τους οποίους τηρεί, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα.

Κάποια στιγμή λοιπόν φτάνει η στιγμή που αυτοί οι όροι χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Κάτι χρειάζεται να αλλάξει, κάτι δεν μας ικανοποιεί πλέον, κάτι χρειάζεται να προστεθεί η κάτι χρειάζεται να αφαιρεθεί από τους όρους που είχαμε αρχικά θέσει. Υπάρχουν σίγουρα παράγοντες που επηρεάζουν τις ισορροπίες, όπως κάποια αλλαγή στην εργασία, στις συνθήκες ζωής, κάποια απώλεια ή ακόμη και ο ερχομός ενός παιδιού. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια, υποτιμούν τη σημασία του συμβολαίου, όπως και της επικοινωνίας.

Πριν δυο χρόνια περίπου λοιπόν, βρεθήκαμε κι εμείς στη θέση να αναρωτηθούμε… να αναρωτηθούμε πολλά… Τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί ήρθε αυτή η κρίση στη σχέση μας, πόσο σοβαρή είναι, τι έχουμε πραγματικά ανάγκη, ποια αλλαγή χρειάζεται να κάνουμε αλλά κυρίως, εάν έχουμε πραγματική θέληση να αγκαλιάσουμε αυτό που μας συμβαίνει και να το αξιοποιήσουμε ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε.

Η απάντηση ήταν ομόφωνη και από τους δύο, πως είμαστε διατεθειμένοι να στραφούμε πρώτα στον εαυτό μας και μετά ο ένας στον άλλον ώστε να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και να δημιουργήσουμε από την αρχή το συμβόλαιό μας. Σε εκείνη τη φάση φυσικά, ζητήσαμε τη βοήθεια ειδικού, την οποία αξιοποιούμε μέχρι και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν ήταν όλα ρόδινα. Υπήρχαν φάσεις που και οι δύο δυσκολευόμασταν. Σκεφτόμουν, γιατί ενώ έχω συμφωνήσει σε κάτι, δυσκολεύομαι τόσο πολύ να το πράξω… και αυτό είναι το σημείο που στρέφεσαι σε εσένα και ανακαλύπτεις τόσα πολλά ακόμη για τον εαυτό σου. Πολύ καλά κρυμμένους φόβους, άμυνες, ψευδαισθήσεις και ανασφάλειες.

Το μυστικό για ένα επιτυχημένο συμβόλαιο θεωρώ πως είναι ένα: η καταπίεση, η αυτοθυσία και ο συμβιβασμός δεν έχουν θέση στο συμβόλαιο ούτε και στους κανόνες του. Αντιθέτως οι όροι χρειάζεται να είναι τέτοιοι ώστε να είναι αποδεκτοί και από τους δύο, χωρίς κάποιος από τους δύο να υποχωρεί. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος του θεραπευτή, ο οποίος παρουσιάζει επιλογές που το ζευγάρι δυσκολεύεται ή αδυνατεί να δει)
Με σιγουριά θα σου πω ότι δεν πιστεύω στους συμβιβασμούς.

Πιστεύω στην συνειδητή επιλογή της διατήρησης της συμφωνίας των κανόνων. Δεν πιστεύω στην αυτοθυσία. Πιστεύω στην καθημερινή διάθεση να κάνω αυτό που θα βοηθήσει τη σχέση και τον σύντροφό μου, αποφεύγοντας εκείνα που θα με απομακρύνουν από εκείνον.

Αυτή η καθημερινή διεργασία είναι και εκείνη που σε ωριμάζει. Είναι εκείνη που σε κρατά σε επαφή με τους στόχους σου και τις προτεραιότητές σου. Αυτή η διαδικασία είναι που σε οδηγεί στην ανακάλυψη χαρακτηριστικών που δεν ήξερες ότι είχες.

Η κινητήριος δύναμή μου είναι η αγάπη για τα παιδιά μου, για τον άντρα μου, για την οικογένειά μας, όμως κυρίως είναι ο σεβασμός στον εαυτό μου και στις επιλογές μου.

Ίσως πριν ένα χρόνο να μη σου έγραφα τα ίδια… ίσως και μετά από έναν χρόνο να σου γράψω άλλες σκέψεις.

Όπως και να χει, αυτό που σου εύχομαι ολόψυχα είναι να αγκαλιάσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα με αγάπη και με την πίστη ότι θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Ξέρω ότι κάποιες φορές η θέληση δεν υπάρχει και στους δύο.

Αυτό όμως που έχω παρατηρήσει, είναι πως όταν αλλάζει ο ένας, πολύ φυσικά, αλλάζει και ο άλλος.

Ρίξε τα προσωπικά σου τείχη, δούλεψε τους φόβους σου, όλα εκείνα που σε κρατάνε πίσω, όχι για να κρατήσεις την οποιαδήποτε σχέση, αλλά σαν δώρο προς τον εαυτό σου.

Ανάλυσέ το | Πώς να απαλλαγείς από την κακιά συνήθεια της ανησυχίας

Το αξίζεις.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Best of network