Follow us

Η τοξική θετικότητα | Τι συμβαίνει όταν παλεύουμε να δείχνουμε μόνο τη θετική πλευρά;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλάει για την πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας να βιώνει και να δείχνει μόνο θετικά συναισθήματα

positive mind, vibes and life

Τα social έχουν γεμίσει με μηνύματα όπως “Good vibes only” “Just be positive” “You’ll get over it”. Η τοξική θετικότητα είναι η πίεση που ασκούμε στον εαυτό μας να βιώνει και να δείχνει μόνο θετικά συναισθήματα.

Η πίεση αυτή σχετίζεται με τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τίτλους βιβλίων, με συζητήσεις, με quotes. Είναι σα να πρέπει να δείχνουμε συνέχεια τη θετική πλευρά. Σα να έχουμε επιφορτιστεί πλέον με ακόμη μια δουλειά… Ωστόσο, όταν μένουμε μόνοι, τα αληθινά συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια. Ο αγώνας αυτός ανάμεσα στα αληθινά συναισθήματα και σε αυτά που θέλουμε να προβάλουμε, μπορεί να οδηγήσει σε καταπίεση και άγχος.

Η κοινωνία διαχωρίζει τα συναισθήματα σε «καλά» και «κακά». Ο σκοπός μας είναι να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη μόνο με καλά συναισθήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε και να πολεμήσουμε τα αρνητικά. Αυτό που όμως συμβαίνει, είναι ότι αυτά που ονομάζουμε αρνητικά συναισθήματα συνδέονται απόλυτα με εκείνα που ονομάζουμε θετικά. Έτσι, αγνοούμε το ουσιαστικό όφελος των αρνητικών συναισθημάτων.

«Η δυσφορία είναι το αντίτιμο της παραδοχή μας σε μια ουσιώδη ζωή», Susan David

Η παραπάνω καταναγκαστική θετικότητα, δημιουργεί με τη σειρά της συναίσθημα ενοχής, όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που θεωρητικά είναι από όλους το ζητούμενο. Η ενοχή δημιουργεί ντροπή και αυτολύπηση. Προσπαθούμε μανιωδώς να διώξουμε το άσχημο συναίσθημα.

Η θετικότητα γίνεται τοξική όταν είναι καταναγκαστική. Όταν ο γονιός δεν αγκαλιάζει το αρνητικό συναίσθημα, αντιθέτως λέει στο παιδί του «σταμάτα να κλαις» ή «έλα μωρέ δεν είναι τίποτα αυτό». Όταν το ίδιο λέμε και στον εαυτό μας όταν κάτι δεν μας αρέσει, μας έχει ενοχλήσει ή μας στεναχώρησε.

Προσπάθησε να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου και τους άλλους να είστε ειλικρινής για τα συναισθήματά σας. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, πιο συγκεκριμένο από τη στεναχώρια. Μήπως νιώθεις ότι θίχτηκες, παραγκωνισμένη, ντροπιασμένη; Μήπως αισθάνεσαι εξαντλημένη;

Όταν αναγνωρίσεις το βαθύτερο συναίσθημα, θα συνειδητά να κάνεις ουσιαστικές αλλαγές, αντί να πιέσεις καταναγκαστικά τον εαυτό σου να πρέπει να νιώθει καλά, να πρέπει να σκέφτεται θετικά και να πρέπει να νιώθει ότι θα περάσει.

Η άρνηση των αληθινών συναισθημάτων δεν σε αφήνει να κατανοήσεις τον αληθινό σου εαυτό και τις πραγματικές σου ανάγκες.

Αναγνώριση και αισιοδοξία αντί για Τοξική Θετικότητα

«Αυτό είναι δύσκολο, όμως έχεις κάνει δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και πιστεύω σε εσένα» αντί για «θα το ξεπεράσεις»

«Πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Τι θα μπορούσε όμως να πάει καλά;» αντί για «Να είσαι θετικός»

«Όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα» αντί για «Μόνο καλά συναισθήματα»

«κάποιες φορές είναι εντάξει να τα παρατάμε. Τι έχεις αποκομίσει από αυτό;» αντί για «μην τα παρατάς ποτέ»

«Δεν είναι διασκεδαστικό να νιώθεις έτσι. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε που θα το διασκέδαζες;» αντί για «Να είσαι χαρούμενη!»

Παρατήρησε το συναίσθημα, ζήσε το, αξιολόγησε το και αποδέξου το. Η αυτοπαρατήρηση είναι το κλειδί στην μεταμόρφωση.

Να είσαι καλά!

Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ