Casaviva magazine, το νέο τεύχος κυκλοφορεί

Σπίτι και χώρος εργασίας σε ένα

Είναι ο προσωπικός τους χώρος, αλλά και το showroom του ταυτόχρονα. Το Happy Valley apartment των αρχιτεκτόνων Lim + Lu απορρίπτει τη σαφή διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού

Ο Vincent Lim και η Elaine Lu σπούδασαν και δούλεψαν στη Νέα Υόρκη όπου γνωρίστηκαν και έστησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο τους, Lim + Lu. Όταν αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους πίσω στην πατρίδα του Lim, το Χονγκ Κονγκ, δημιούργησαν ένα χώρο που αποτελεί την προσωπική τους κατοικία και ταυτόχρονα το επαγγελματικό τους showroom. Γι' αυτή τους την επιλογή δεν ευθύνονται μόνο οι ακραίες τιμές του real estate στο Χονγκ Κονγκ αλλά και η δυνατότητα που είδαν στη συνύπαρξη αυτών των χώρων ως την πλέον πειστική ανάδειξη της αρχιτεκτονικής λογικής τους.

Η κατοικία στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο διαμερισμάτων και πριν την ανακαίνιση είχε την κλασική τυπολογία της εποχής της. Ένας στενός διάδρομος ένωνε τα τρία υπνοδωμάτια με τους χώρους του καθιστικού και της κουζίνας. Το διαμέρισμα έχανε σε φυσικό φως, ενώ συνολικά έδειχνε μικρότερο εξαιτίας των τοίχων που περιόριζαν τους χώρους. Για τον επανασχεδιασμό του, οι Lim+ Hu έλαβαν υπόψη τους τη λειτουργία ενός σπιτιού σε real time ανάγκες και κατέληξαν πως η ζωή απαιτεί προσαρμοστικότητα. Έτσι, ένα τραπέζι λειτουργεί σαν χώρος εργασίας ή φαγητού ή ακόμα μπορεί να ενταχθεί στον ξενώνα, ο οποίος κλείνει με κουρτίνες για να απομονωθεί ανάλογα με τις περιστάσεις. Καταργώντας τις ετικέτες για τη χρήση των δωματίων, επέλεξαν να υποκαταστήσουν τους περισσότερους τοίχους με συρόμενες πόρτες από γυαλί και βαμμένο μαύρο ανοξείδωτο χάλυβα. Μ' αυτό τον τρόπο οριοθετούν ή ανοίγουν περιοχές, και μεταβάλλουν τη χρήση τους. Όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες:

Το καθιστικό και το κυρίως υπνοδωμάτιο, που είναι ο πυρήνας του σπιτιού, συνδέονται με το ενιαίο ξύλινο δάπεδο βελανιδιάς και τις κυρίαρχες αποχρώσεις σε λευκό και μαύρο, ενώ τα χρώματα ροζ, μπλε και πράσινο χαρακτηρίζουν τους δευτερεύοντες και μεταβαλλόμενους χώρους που ενσωματώνονται στον πυρήνα 

Έτσι, στο σχεδόν μονόχρωμο υπνοδωμάτιο, πίσω από τις συρόμενες πόρτες της ντουλάπας, κρύβεται μια walk-in γκαρνταρόμπα με ροζ κουρτίνες, μια ροζ πολυθρόνα, μπλε τοίχοι και πλακάκια σαν azulejos. Στο μπάνιο τα εξαγωνικά πλακάκια με το εφέ του μαρμάρου συνδυάζονται με τους χρυσούς τόνους, το μαύρο μάρμαρο και τα εκλεκτικά φωτιστικά οροφής που προσομοιάζουν με χιούμορ στις κλασικές απλίκες. Ο καθρέφτης "Luna" έχει την υπογραφή των Lim + Lu, όπως άλλωστε ο καναπές και το ανάκλιντρο από τη σειρά "Mass" στο καθιστικό.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ