Casaviva magazine, το νέο τεύχος κυκλοφορεί

Winter View

Μπορεί ένας παλιός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας να μεταμορφωθεί σε ένα μοντέρνο σαλέ; Μία αρχιτέκτονας δίνει την απάντηση αξιοποιώντας  τις εγκαταστάσεις του Usine Gruben έξω από το Gstaad. Στο Casaviva που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή.

Μπορεί ένας παλιός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας να μεταμορφωθεί σε ένα μοντέρνο σαλέ; Μία αρχιτέκτονας δίνει την απάντηση αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Usine Gruben έξω από το Gstaad. Στο Casaviva που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή.

Μπαίνοντας στην κουζίνα του εξοχικού της Antonie Bertherat-Kioes, δύο μεγάλες γεννήτριες ξαφνιάζουν τον επισκέπτη. Δίπλα στο τραπέζι της τραπεζαρίας, ένας ηλεκτρολογικός πίνακας που χρονολογείται από το 1900 έχει γίνει μέρος ενός ιδιαίτερου τζακιού. Το σπίτι, το οποίο μοιράζεται η αρχιτέκτονας με το σύζυγό της, Philippe, και τις τέσσερις κόρες τους, ήταν αρχικά ένας σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και υποχρεωτική στάση για τα τρένα της γραμμής Montreux - Oberland Bernois. Τα μέλη της οικογένειας είναι όλα φανατικοί σκιέρ και, γοητευμένοι από το τοπίο του Gstaad, αναζητούσαν μία φάρμα στην περιοχή μέχρι που τους ιντρίγκαρε η διαδικτυακή πώληση του ηλεκτρικού σταθμού –Usine Gruben– σε ένα μικρό χωριουδάκι έξω από την πόλη Gstaad. Αρχικά θέλησαν να απαλλαγούν από το μηχανολογικό εξοπλισμό δωρίζοντάς τον σε κάποιο μουσείο. Όταν, όμως, είδαν ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον αποφάσισαν να τον αξιοποιήσουν με σεβασμό στην ιστορία και τη βιομηχανική παράδοσή του. Eδώ μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι η Bertherat-Kioes, η οποία αντιμετώπισε την ανακαίνιση του χώρου σαν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Η αρχιτέκτονας έπρεπε να ανανεώσει ακόμη και το χώμα γύρω από το σπίτι, καθώς είχε μολυνθεί από μηχανολογικά λάδια κ.ά. και να αφαιρέσει τα τσιμεντένια, προβληματικά δάπεδα. Αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να εγκαταστήσει υποδαπέδια θέρμανση σε όλο το σπίτι. Διαμόρφωσε την είσοδο, την κουζίνα και την τραπεζαρία στον ψηλοτάβανο ισόγειο χώρο με τα τοξωτά παράθυρα όπου πρόσθεσε και έναν ημιώροφο για το γραφείο της αξιοποιώντας έτσι την υπάρχουσα σκάλα. Στον επάνω όροφο, μεταμόρφωσε έναν ακόμη βιομηχανικό χώρο σε ένα ευρύχωρο καθιστικό με έργα τέχνης, έπιπλα με αισθητική της δεκαετίας του '50 και θέα στις χιονισμένες πλαγιές. Στο κυρίως, large size, υπνοδωμάτιο έπρεπε να βρει λύση για να αναδείξει τα λιγοστά παράθυρα με την εκπληκτική θέα και να εκμεταλλευτεί το φυσικό φως. Κατασκεύασε ένα ξύλινο κουτί στο κέντρο του δωματίου που χωρίζει την περιοχή του ύπνου από την γκαρνταρόμπα. Το συνεχόμενο μπάνιο είναι «τυφλό» αλλά δανείζεται φυσικό φως από την κρεβατοκάμαρα με τη βοήθεια ενός εσωτερικού παραθύρου. Στους ξενώνες και τα υπνοδωμάτια των κοριτσιών, η Bertherat-Kioes επέμεινε στην αισθητική σύγχρονου σαλέ, με έπιπλα και αντικείμενα που σχεδίασε η ίδια ή αγόρασε στην τοπική αγορά.

Στο σύνολο του, το σπίτι έχει προσωπικότητα και ο βιομηχανικός χαρακτήρας του ισορροπείται με τις ζεστές υφές των υλικών και την επιλεκτική μείξη επίπλων και έργων τέχνης. Το ιδανικό εξοχικό για όσους αγαπούν τα χειμωνιάτικα σπορ – σε αυτές τις πλαγιές μπορείς να απολαύσεις κάθε είδους αλπική δραστηριότητα αλλά και τρέκινγκ το καλοκαίρι. «Μπορεί η Ελβετία να έχει καλύτερα μέρη για σκι στην Ελβετία, αλλά αυτό το μέρος είναι πανέμορφο και το τρένο σταματάει έξω από την πόρτα μας», λέει η Bertherat-Kioes.

Antonie Bertherat-Kioes, antonie@bertherat-architecte.ch

φωτογραφίες Richard Powers

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Paris Match

Επόμενο άρθρο

Σε μόνιμη εξέλιξη

MUST READ