Casaviva magazine, το νέο τεύχος κυκλοφορεί

By Arne Jacobsen

Το κυβιστικό σπίτι μέσα στο δάσος που σχεδίασε τη δεκαετία του '30 ο iconic Δανός αρχιτέκτονας Arne Jacobsen ανακαινίστηκε για να ξαναβρεί το χαρακτήρα του και να κατοικηθεί από μια πενταμελή οικογένεια.

Το κυβιστικό σπίτι μέσα στο δάσος που σχεδίασε τη δεκαετία του '30 ο iconic Δανός αρχιτέκτονας Arne Jacobsen ανακαινίστηκε για να ξαναβρεί το χαρακτήρα του και να κατοικηθεί από μια πενταμελή οικογένεια.

Φωτογραφίες: Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Στη μέση του δάσους Klampenborg, στη Δανία, μια αυστηρή φονξιοναλιστική βίλα αποτελεί ορόσημο για την αρχιτεκτονική ιστορία της χώρας. Εκεί ο Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Arne Jacobsen σχεδίασε το 1932 το σπίτι Rotherborg ακολουθώντας το σχεδιαστικό δόγμα των μοντερνιστών Le Corbusier και Μies Van der Rohe. Ήταν η πρώτη φορά που οι Δανοί έβλεπαν μια λευκή κυβιστική κατοικία, και μάλιστα μέσα στο δάσος, κάτι που τους εξέπληξε ευχάριστα. Το 2003 η εικαστικός Pernille Linde και ο σύζυγός της, σχεδιαστής Morten Linde, την αγόρασαν για να της ξαναδώσουν την αρχική της δόξα αφαιρώντας τις κακές επεκτάσεις που είχαν προστεθεί τα προηγούμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι το οίκημα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, το ζευγάρι ερωτεύτηκε την αρχιτεκτονική του Jacobsen και το ήρεμο και λειτουργικό περιβάλλον που εξασφαλίζει. Πολύτιμη συνθήκη για το ζευγάρι με την πολυάσχολη καθημερινότητα και τα τρία παιδιά, την Amanda Johanne 21, τον Carl Otto 18 και την Ella Viola 13 ετών.

Η Pernille και ο Morten ανέλαβαν οι ίδιοι την ανακαίνιση με ένα επιτελείο από αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τεχνίτες που σεβάστηκαν απόλυτα το πνεύμα του αρχιτέκτονα. «Ήταν σαν να είχαμε μαζί μας τον Arne αφού κάθε φορά αναρωτιόμασταν τι θα έκανε εκείνος αν ήταν στη θέση μας», λέει η Pernille. Η ομάδα χρειάστηκε να παρέμβει σε περιπτώσεις που οι αλλαγές από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες στη δόμηση του σπιτιού αδικούσαν το χαρακτήρα του: oι εντοιχισμένες υδρορροές είχαν αντικατασταθεί με χάλκινες και τα σιδερένια κουφώματα με ξύλινα. Τα τρία εσωτερικά τζάκια μετατράπηκαν σε τζάκια γκαζιού, τα πόμολα σε όλες τις πόρτες αντικαταστάθηκαν με custom-made τα οποία κατασκευάστηκαν με βάση το ένα και μοναδικό αυθεντικό που βρέθηκε στο σπίτι. Παράλληλα, το σπίτι απέκτησε μια πισίνα και επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους.

Η διακόσμηση βασίστηκε στην αγάπη του ζευγαριού για την τέχνη, την απλότητα και τα όμορφα πράγματα. «Για μας έχει μεγάλη σημασία να ζούμε ανάμεσα σε έργα τέχνης, ζεστές υφές και απλές γραμμές. Αυτά τα στοιχεία μας βοηθούν να οργανώσουμε το χάος που επικρατεί στη ζωή», εξηγούν. Στο σπίτι κυριαρχούν το λευκό και οι καθαρές γραμμές για ηρεμία, καθώς και έπιπλα design από τις δεκαετίες του '50 και του '60, ενώ είναι μελετημένη και η παραμικρή λεπτομέρεια. Υπνοδωμάτια και μπάνια βρίσκονται στον όροφο και έχουν στηθεί με γνώμονα την απλή λειτουργικότητα. Στο καθιστικό των 100 τ.μ. –στο ισόγειο– κάθε έπιπλο και αντικείμενο κρύβει μια ιστορία σχετικά με τη φόρμα ή το υλικό του. Ανάμεσά τους μπορεί να δει κανείς και αντικείμενα που δεν φαίνονται σπουδαία, αλλά ο τρόπος που έχουν συνδυαστεί τα αναδεικνύει χάρη στην καλλιτεχνική ματιά της Pernille, που έχει πάθος να αποκαλύπτει την ομορφιά ακόμη και στα ασήμαντα.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στο άγριο τοπίο της Μάνης

Επόμενο άρθρο

Relaxed living

MUST READ