Follow us

Elsa Peretti | H συναρπαστική ζωή της σχεδιάστριας κοσμημάτων (και πρώην μοντέλου του Halston)

Το μόντελινγκ, ο Halston, το Studio 54, η κληρονομιά μιας αμύθητης περιουσίας και όσα στιγμάτισαν τη σχεδιάστρια που επέζησε από τις πιο ξέφρενες νύχτες της Ν. Υόρκης.

Elsa Peretti Splash News/Ideal Image

Η μίνι βιογραφική σειρά του Netflix για τον Halston είναι μια αποκαλυπτική ματιά στο χώρο της μόδας αλλά και της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης στα ‘70s. Ανάμεσα στις αυτοκαταστροφικές σχέσεις, τους εφήμερους εραστές και τους λαμπερούς φίλους του διάσημου σχεδιαστή, ένα πρόσωπο που σίγουρα ξεχώρισε στην καριέρα και την προσωπική ζωή του, τόσο ώστε οι σεναριογράφοι να του αφιερώσουν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας, ήταν η Ιταλίδα μούσα του, Elsa Peretti (στη σειρά την υποδύεται η Γαλλίδα ηθοποιός Rebecca Dayan). Στην πραγματικότητα, η Peretti αξίζει μια ολόκληρη σειρά αφιερωμένη σε εκείνη και σε όσα συναρπαστικά είχε βιώσει –κι ελπίζουμε το Netflix και ο Ryan Murphy να την έχουν ήδη στα σκαριά. Η πορεία της, από τη Ρώμη μέχρι την 5η Λεωφόρο του Μανχάταν κι από εκεί στο ησυχαστήριό της στην Ισπανία όπου πέθανε σε ηλικία 80 ετών το Μάρτιο του 2021, θα μπορούσε να είναι σενάριο είναι όμως η αληθινή ιστορία μιας πανέμορφης γυναίκας που θα μείνει στην ιστορία ως η σχεδιάστρια που έκανε επανάσταση στο χώρο του κοσμήματος.

Από τη Ρώμη με αγάπη

Η Elsa Peretti θα μπορούσε να είχε ζήσει την πολυτελή ζωή που έκανε και χωρίς να δουλέψει ούτε μια μέρα. Γεννημένη στην Ιταλία την Πρωτομαγιά του 1940, ήταν γόνος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας. Ο πατέρας της, Ferdinando Peretti, υπήρξε ο ιδρυτής της Anonima Petroli Italiana (API), η οποία είναι μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και ενέργειας στην Ιταλία. Όμως εκείνη ήταν πολύ ανήσυχο πνεύμα για να παραμείνει στη Ρώμη, όπου μεγάλωσε, και να τρώει τα χρήματα των γονιών της. Έτσι, μετά τις σπουδές της στην Ιταλία και την Ελβετία, έφυγε το 1961 στην Ισπανία για να δουλέψει σαν δασκάλα ξένων γλωσσών και αργότερα ως μοντέλο, προκαλώντας την αντίδραση της οικογένειάς της που σταμάτησε να τη χρηματοδοτεί και έκοψε κάθε επαφή μαζί της.

Έζησε στη Βαρκελώνη της εποχής του Franco για 7 χρόνια, μέχρι που μια παγωμένη μέρα του Φεβρουαρίου του 1968 προσγειώθηκε στη Νέο Υόρκη. Είχε ένα μάτι μαυρισμένο, από τον τότε εραστή της που δεν ήθελε να την αφήσει να πάει στις ΗΠΑ. Παρόλο που την ενδιέφερε ιδιαίτερα το μόντελινγκ, ήταν μια επικερδής δουλειά και όπως έλεγε "πλήρωνε τους λογαριασμούς". Συνεργάστηκε με το πρακτορείο Wilhelmina Models και η ψηλόλιγνη σιλουέτα της τράβηξε γρήγορα την προσοχή των σχεδιαστών, όπως ο Charles James, ο Issey Miyake και ο Halston που την έχρισε μούσα του. "Η Elsa είναι διαφορετική από κάθε άλλο μοντέλο", έλεγε εκείνος. "Οι άλλες είναι απλά κρεμάστρες, η Elsa έχει στυλ, κάνει δικό της το ρούχο που φοράει".

Σύντομα, οι δυο τους έγιναν κολλητοί, ενώ την παρέα συμπλήρωναν ο σχεδιαστής Giorgio di Sant'Angelo, ο εικονογράφος Joe Eula, ο εραστής του σχεδιαστή. Victor Hugo και ο Andy Warhol. Όλοι μαζί περνούσαν τις μέρες τους στο διαμέρισμα Halston στην East 55 (που έγινε δικό της το 1974, όταν ο Halston μετακόμισε) και τα βράδια ξενυχτούσαν χορεύοντας στα διάσημα κλαμπ της εποχής, όπως το Le Jardin, το Saint, το Paradise Garage και φυσικά το Studio 54. Σ’ αυτές τις νύχτες, τις γεμάτες αλκοόλ και κοκαΐνη, είδε πάρα πολλά, όπως όμως παραδέχτηκε πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή της "όλα ήταν κάπως αμυδρά, γιατί δεν φορούσα γυαλιά επειδή ήθελα να δείχνω όμορφη".

Πηγή: harpersbazaar.gr

Φωτο: Splash News / Ideal Image

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ