Follow us

Οι δόλιες τακτικές του Martin Bashir | Ο δημοσιογράφος που εξαπάτησε την Diana και τον Michael Jackson

Το προφίλ του ανθρώπου που πήρε τη "συνέντευξη του αιώνα" χρησιμοποιώντας "παραπλανητικές μεθόδους".

Martin Bashir Splash News/Ideal Image

Για πολλά χρόνια υπήρξε το "αστέρι" του BBC. Ο άνθρωπος που το 1995 πήρε τη "συνέντευξη του αιώνα" από την Lady Diana, την οποία παρακολούθησαν 23 εκατομμύρια θεατές, Χάρη σε εκείνη τη συνέντευξη κέρδισε παγκόσμια φήμη αλλά και βραβείο Bafta για την καλύτερη εκπομπή. Παρόλο που ήταν νεότατος (32 ετών) κατάφερε να καθιερωθεί σαν δημοσιογράφος και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Πριγκίπισσας –λέγεται ότι βρέθηκε καλεσμένος σε ένα γεύμα στο Kensington όπου ο μεγαλύτερος γιος του έπαιξε ποδόσφαιρο με το νεαρό πρίγκιπα Harry. Ωστόσο, το μέλλον του επιφύλασσε μια πτώση εξίσου εντυπωσιακή με την άνοδό του!

Η αρχή του τέλους

Τα προβλήματα για τον Bashir ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, όταν ο αδερφός της Diana, Charles Spencer, με μια επιστολή του προς τον Tim Davie, γενικό διευθυντή του BBC, κατηγόρησε τον δημοσιογράφο ότι είχε χρησιμοποιήσει αντιδεοντολογικές μεθόδους προκειμένου να πείσει την αδερφή του να του παραχωρήσει συνέντευξη. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Bashir έδειξε στη Diana πλαστά τραπεζικά έγγραφα που έδειχναν ότι κάποιοι συγγενείς της έδιναν πληροφορίες για εκείνη στις μυστικές υπηρεσίες. Το BBC ξεκίνησε αμέσως έρευνα για ό,τι συνέβη στο παρασκήνιο της συνέντευξης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, ανακοινώθηκε μετά από έξι μήνες, στις 20 Μαΐου 2021, και ήταν καταπέλτης; Ο 58χρονος δημοσιογράφος χρησιμοποίησε πράγματι "παραπλανητικές μεθόδους" για να πάρει τη συνέντευξη της Diana Spencer, επιβεβαίωσε ο δικαστής John Dyson, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της οικογένειας της Πριγκίπισσας. Ο πρίγκιπας William μέσα από ένα βίντεο εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι "η συνέντευξη συντέλεσε δραματικά στην κακή σχέση των γονιών μου και από τότε έχει πληγώσει αμέτρητα άτομα".

Ο πρίγκιπας Χάρι κατήγγειλε επίσης τη συμπεριφορά του Martin Bashir: "Η μητέρα μας έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτών των μεθόδων", δήλωσε. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος, με μια επίσημη δήλωσή του ζήτησε ά συγνώμη και ανέφερε πως "ήταν ανόητο και το μετανιώνω βαθιά". Παράλληλα, σε συνέντευξή του στους Sunday Times είπε ότι "δεν ήθελε ποτέ να βλάψει" τη Lady Diana και ότι θα ήταν "παράλογο και άδικο" να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνος για τη "δύσκολη σχέση μεταξύ της βασιλικής οικογένειας και των μέσων ενημέρωσης". "Δεν ήθελα ποτέ να βλάψω τη Diana με κανέναν τρόπο και δεν νομίζω ότι το έκανα", είπε. "Η συνέντευξη, έγινε όπως ήθελε η ίδια, από το πότε ήθελε να ειδοποιήσει το παλάτι, μέχρι πότε θα έβγαινε στον αέρα και το περιεχόμενό της".

Η υπόθεση "Michael Jackson"

Η καταγγελία του Charles Spencer έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Φαίνεται πως Bashir δεν είχε εξαπατήσει μόνο την Diana, αλλά είχε βλάψει άλλον έναν θρύλο, τον Michael Jackson. Το 2003, όταν ο δημοσιογράφος είχε αποχωρήσει από το BBC και εργαζόταν για το κανάλι ITV, πέρασε οκτώ μήνες κοντά στο βασιλιά της ποπ στη Neverland, για τις ανάγκες της έρευνάς του για το ντοκιμαντέρ Living With Michael Jackson. Το ντοκιμαντέρ εστίασε στις κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον του σταρ και προκάλεσε σκάνδαλο όταν προβλήθηκε .

Τον περασμένο Μάιο, δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, ο αδελφός του Michael Jackson, Tito, δήλωσε στη Sunday Mirror ότι ο Martin Bashir "κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία" για τον αδερφό του και εν γνώσει του παραποίησε τα πλάνα του ντοκιμαντέρ. "Οι χειραγωγημένες εικόνες και η ανήθικη μεθοδολογία του Bashir είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο θείος μου, ο Michael, δεν είναι εδώ σήμερα”, έγραψε στο Twitter o γιος του Tito, Taj, με την αφορμή της δικαίωσης του αδερφού της Diana. "Αυτή η δίκη του 2005 τον κατέστρεψε. Ντροπή σε αυτούς που κάλυψαν τον Bashir. Ντροπή σε όσους τον επιβράβευσαν. Και η δική οικογένεια αξίζει μια έρευνα και μια συγγνώμη".

Ένας υπερβολικά φιλόδοξος άνθρωπος

O Jonathan Maitland, πρώην συνάδελφος του Bashir στο BBC, κάποτε θαύμαζε αυτόν τον "αστείο", "φιλόδοξο" και "γοητευτικό" δημοσιογράφο. Μιλώντας στον Guardian αναφέρθηκε στη φιλία τους, το κοινό τους πάθος για το ράγκμπι, αλλά και τη "ζήλια" του για τον συνάδελφο που είχε τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες της εποχής. Ποιο ήταν το "μυστικό" του; "Είχε μια ικανότητα να λέει στους ανθρώπους αυτό που ήθελαν να ακούσουν", θυμάται.

Το χάρισμα αυτό επιβεβαιώνει και η Alex Best, πρώην σύζυγος του θρυλικού Ιρλανδού ποδοσφαιριστή George Best. Έχει κι εκείνη να διηγηθεί μια πικρή ανάμνηση από μια συνάντησή της με το δημοσιογράφο, το 2000, για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για το ITV. "Ήταν τρομερά χειριστικός", θυμάται μιλώντας στην Belfast Telegraph,χαρακτηρίζοντάς τον "φίδι" και "καρχαρία" . "Ο Bashir μπήκε στη ζωή μου σε μια δύσκολη στιγμή, με έπεισε να τον εμπιστευτώ και, κάθε φορά που βρισκόμασταν με ενθάρρυνε να πίνω. Στη συνέχεια έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο ανέφερε ότι έπινα πάρα πολύ και ότι μια μέρα θα κατέληγα να σκοτώσω τον άντρα μου".

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά σκάνδαλα που έχουν συνδεθεί με τον Bashir στη διάρκεια της λαμπρής καριέρας του. Το 2008, απομακρύνθηκε από τη θέση του στο ABC News, μετά από τα "αγενή και σεξιστικά" σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνέλευση Αμερικανών-Αμερικανών Δημοσιογράφων στο Σικάγο. "Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσες πολλές γυναίκες από την Ασία. Ευτυχώς που στην οθόνη φαίνομαι μόνο από τη μέση και πάνω", είχε πει. Και πρόσθεσε: "Μια ομιλία θα πρέπει να είναι σαν ένα φόρεμα πάνω σε μια όμορφη γυναίκα -αρκετά μακριά για να κρύβει τα σημαντικά και αρκετά σύντομη για να προκαλεί το ενδιαφέρον". Για άλλη μια φορά, ο Martin Bashir αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα "κακόγουστα σχόλια". Το 2013, πάλι, έχασε τη δουλειά του ως παρουσιαστής του MSNBC εξαιτίας των σχολίων του για την κυβερνήτη της Αλάσκας Sarah Palin την οποία αποκάλεσε "ηλίθια παγκόσμιας κλάσης". Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στο BBC και ανέλαβε το ρεπορτάζ που ειδικεύεται σε θρησκευτικά θέματα.

Το "βαρύ" παρελθόν του

Γεννημένος στις 19 Ιανουαρίου 1963, ο Martin Bashir μεγάλωσε στο Wandsworth, σε μια οικογένεια πακιστανικής καταγωγής. Στη δεκαετία του 1980, σπούδασε Αγγλικά και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Winchester, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό στη θεολογία στο University of King's College του Λονδίνου.

Η καταστροφική φιλοδοξία του ενδεχομένως ήταν αποτέλεσμα ενός δύσκολου παρελθόντος. Σε νεαρή ηλικία, αντιμετώπισε την πρώτη τραγωδία της ζωής του, όταν ο πατέρας του, πρώην αξιωματικός του Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, παρά λίγο να πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Το 1991, ένας από τους τέσσερις αδελφούς του, ο Timy, πέθανε από μυϊκή δυστροφία. "Κάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσκολίες, τον ακούω να μου ψιθυρίζει," Ποια είναι η δικαιολογία σου για να τα παρατήσεις; Δεν έχεις καμία", έχει πει, αναφερόμενος σε εκείνον. Δέκα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του αυτοκτόνησε πέφτοντας στον Τάμεση.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός δημοσιογράφος και βρήκε δουλειά στο BBC το 1986. Μετά τη συνέντευξη με τη Diana έγινε περιζήτητος και δέχτηκε προτάσεις από όλα τα μεγάλα Βρετανικά μέσα ενημέρωσης –και όχι μόνο. Έχει εμφανιστεί ακόμα και στον κινηματογράφο, στην ταινία του 2010 Mike Bassett: Bass Lion, όπου υποδύεται έναν δημοσιογράφο, ενώ το 2019 συμμετείχε στο talent show της βρετανικής τηλεόρασης "Celebrity X-Factor".

Η προσωπική ζωή του

Παρόλο που είναι πολύ πιεστικός στο να αποκαλύπτει προσωπικές στιγμές των άλλων, ο ίδιος κρατά χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την ιδιωτική του ζωή. Γνωρίζουμε μόνο ότι η σύζυγός του ονομάζεται Deborah και ότι έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά, τον Samuel, τη Phoebe και την Eliza. Toν Φεβρουάριο του 2019 έκανε μια εξαίρεση στην μυστικοπαθή στάση του για να δημοσιεύσει στα social media την άφιξη του πρώτου εγγονού του, Nate. Ένα χρόνο αργότερα, αρρώστησε από Covid-19 και έκτοτε λέγεται ότι υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς έπαθε περικαρδίτιδα και καρδιαγγειακό επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 2020. Μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις αντιδεοντολογικές μεθόδους που χρησιμοποίησε για τη συνέντευξη της Diana τον περασμένο Μάιο υπέβαλε την παραίτησή του στο BBC και πλέον σκοπεύει να αφιερωθεί στη φιλανθρωπική δράση. Θα μπορέσει να συγχωρήσει τον εαυτό του για το σκάνδαλο του BBC; -ρωτήθηκε στη συνέντευξή του στους Sunday Times. "Είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση, γιατί ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος", ήταν η απάντησή του. "Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα μου δώσουν την ευκαιρία να δείξω ότι έχω μετανιώσει αληθινά".

Φωτο: Splash News/Ideal Image

Πηγή: Madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ