Follow us

Το φαινόμενο Ντενίση μέσα από τα μάτια των συνεργατών της | Ποια είναι η Μιμή και γιατί όλοι θέλουν να συνεργάζονται μαζί της;

Λίγους μήνες πριν την προβολή της ταινίας "Σμύρνη μου αγαπημένη", οι συνεργάτες της έχουν μερικά σημαντικά πράγματα να μοιραστούν μαζί μας.

MissBloom TEAM
Μιμή Ντενίση

Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις για πολύ καιρό τη Μιμή Ντενίση για να καταλάβεις ότι η λέξη "στοχοπροσήλωση" θα μπορούσε να είναι το δεύτερό της όνομα. Μια σύντομη αλλά διεισδυτική ματιά σε εκείνη την ώρα που μιλά για το επόμενό της σχέδιο (γιατί δεν έχει όνειρα- έχει σχέδια), αρκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι κάτω από το πάθος και το μεράκι με το οποίο διατυπώνει τις σκέψεις της, βρίσκεται ένα καλά προμελετημένο πλάνο, μια αξιοζήλευτη οργάνωση, συγκεκριμένη τακτική και στρατηγική.

Γνωρίζει τί θέλει, τον λόγο και τον τρόπο με τον οποίο θα το υλοποιήσει και, ακόμη κι αν εργάζεται σιωπηλά κάθε φορά (κάποιος εξωτερικός παρατηρητής θα νόμιζε ότι βρίσκεται σε περίοδο ανάκτησης δυνάμεων και "αγρανάπαυσης") εκείνη επανεμφανίζεται κάθε φορά με κάτι πιο μεγαλειώδες. Μοιάζει να έχει συνειδητοποιήσει πως η ενέργειά μας είναι κάτι υπερβολικά πολύτιμο και πεπερασμένο για να διοχετεύεται σε άσκοπες συζητήσεις, επαναλαμβανόμες δηλώσεις και ανυπόστατες θεωρίες και εικασίες. Δεν μιλά όταν έχει "κάτι" να πει. Μιλά όταν έχουν ήδη μιλήσει οι πράξεις και τα έργα της, ούσα απλά εκεί για να κάνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Μια ζωή θέατρο, μια ζωή στο θέατρο

Με σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Τμήμα Υποκριτικής της Δραματικής Σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη, η Μιμή Ντενίση συμπληρώνει 40 χρόνια στο θέατρο και πρόκειται για μια πορεία που έχει εξασφαλίσει σε εκείνη το σημαντικότερο πράγμα, εκτός από την πολιτισμική παρακαταθίκη των έργων της: Την εκτίμηση των συνεργατών της, στο πρόσωπο των οποίων εκείνη βλέπει ανθρώπους και όχι "εργαλεία" δουλειάς.

Μια κυρία, μια κυρία με "Μ" κεφαλαίο

Στην περίπτωσή της, η λέξη "κυρία" παύει να λέγεται για τυπικούς λόγους, κανόνες savoir vivre και ευγενείας. Ξεστομίζεται από όλους τους συνεργάτες της σαν ένα ουσιαστικό που είναι αδύνατον να μην προηγείται του ονόματός της, σαν είναι είναι φτιαγμένα για να πηγαίνουν δίπλα-δίπλα. Όχι επειδή είναι ψυχρή ή απόμακρη, αλλά επειδή σε κάθε περίσταση αποδεικνύεται όντως κυρία του εαυτού της, τηρεί τις υποσχέσεις της, διάγει τον βίο της με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς την εαυτή της και όσους (έχει επιλέξει να) την περιβάλλουν. Γιατί αν είσαι δίπλα της, ξέρεις ότι το έχει επιλέξει και αν η συνεργασία σας έχει διάρκεια σημαίνει ότι οι αξίες σου συνάδουν με τις δικές της και η αισθητική σου ανταποκρίνεται στα standards της.

Μια vintage ψυχή σε ένα μετα-μοντέρνο πνεύμα

Ένα ίδιον του χαρακτήρα της που εξαιρετικά σπάνια συναντά κανείς, είναι ότι καταφέρνει να μοιάζει συντηρητική και μοντέρνα ταυτόχρονα. Μακριά από ψευτο-πουριτανισμούς, δηθενισμούς και τυπολατρείες, ο "συντηριτισμός" στην περίπτωσή της σχετίζεται με την αγάπη της για την παράδοση και όλες εκείνες τις αξίες που στην εποχή μας έχουν εκλείψει. Μπορεί η τιμιότητα, η καλοσύνη και η ευγένεια να μην είναι πια "cool" μέσα σε αυτόν τον αχανή υλισμό, αλλά δεν είναι πράγματα τα οποία διαπραγματεύεται.

Και συγχρόνως, φέρει μια ψυχή που ξεχειλλίζει νεανικότητα, φρεσκάδα και πρωτοποριακές ιδέες. Έχει όρεξη, μεράκι, ζωντάνια και δύο μάτια που μιλούν μαζί με το στόμα της όταν αναφέρεται στις μεγάλες της αγάπες, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις τέχνες, την οικογένειά της και τους συνεργάτες της.

Οικογένεια τέχνης, αυτό είναι οι συνεργάτες της

Την περίοδο αυτή, μπορεί κανείς να συναντήσει τη Μιμή Ντενίση κάπου μεταξύ ακατάπαυστων γυρισμάτων στα ελληνικά νησιά, συζητήσεων με τους συναδέλφους της και φυσικά στη "Σμύρνη της, την αγαπημένη", στην οποία αφιερώθηκε με τόσο πάθος, ώστε να μπορούμε να σιγουρευτούμε από τώρα πως πρόκειται για ένα απαράμιλλο καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Η ταινία "Σμύρνη μου αγαπημένη", που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό της, παίρνει σάρκα και οστά προκειμένου να μπορούμε να τη δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες τα Χριστούγεννα, με αφορμή και την επέτειο των 100 χρόνων από αυτή την τραγική σελίδα της ιστορίας. Σε σενάριο Μιμής Ντενίση και Martin Sherman και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη, το καστ των ηθοποιών μοιάζει τόσο προσεκτικά επιλεγμένο, ώστε να οδηγεί σε επιτυχημένο αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια (και καλλιτεχνική δημιουργική ανακρίβεια).

Τίποτα λιγότερο από μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας.

Με τον ίδιο τρόπο που δεν κάνει εκπτώσεις στις αξίες της, η Μιμή Ντενίση αρνείται να κάνει και στην επιλογή των συνεργατών της, πόσο δε μάλλον όταν ετοιμάζει ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, όπως αυτό.

Επειδή ο αυτοπροσδιορισμός και η περιαυτολογία δεν είναι του τύπου της, ο πιο ασφαλής τρόπος για να την γνωρίσει κανείς καλύτερα (όσο γίνεται, καθότι δεν αποκαλύπτει ποτέ κάθε πτυχή του χαρακτήρα της) είναι μέσα από τα μάτια των συνεργατών της. Ο Κρατερός Κατσούλης, ο Λεωνίδας Κακούρης, η Κατερίνα Γερονικολού και η Αναστασία Παντούση μας μίλησαν για εκείνη με τόσο θαυμασμό, εκτίμηση και σεβασμό όσο αρμόζει σε μια κυρία, αλλά και τόση αγάπη, τρυφερότητα και οικειότητα, όσο αρμόζει σε μια μητέρα.

Κρατερός Κατσούλης

Το φαινόμενο Ντενίση μέσα από τα μάτια των συνεργατών της | Ποια είναι η Μιμή και γιατί όλοι θέλουν να συνεργάζονται μαζί της;

'Ηλπιζα και ήθελα πολύ να είμαι στην ταινία αυτή, όπως μου είχε πει η Μιμή πριν από χρόνια. Αλλά επειδή πέρασε πολύς καιρός και τα πράγματα αλλάζουν, δεν ήμουν 100% σίγουρος. Η κυρία Μιμή όμως κράτησε τον λόγο της, μας είπε ο Κρατερός Κατσούλης.

Όσον αφορά το τί θαυμάζει περισσότερο σε εκείνη, την ποιότητά της σαν άνθρωπο, μια ποιότητα που την ακολουθεί σε όλες τις εκφάνσεις της.

Η ποιότητα είναι ένας παράγοντας προκειμένου να πω το "ναι" σε μια δουλειά. Συγκεκριμένα για τη Μιμή κιόλας έχω πει ότι όποτε θέλει και αν το θέλει να συνεργαστούμε, εγώ θα είμαι εκεί. Είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης.

Λεωνίδας Κακούρης

Λεωνίδας Κακούρης

Ο Λεωνίδας Κακούρης έχει εντοπίσει τι είναι αυτό που θαυμάζει περισσότερο από όλα σε εκείνη και δεν άργησε να το ξεστομίσει, αυθόρμητα, λακωνικά και πειστικά, χωρίς να σου αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης.

Στη Μιμή Ντενίση θαυμάζω ότι μπορεί να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

Κατερίνα Γερονικολού

Κατερίνα Γερονικολού

Η Κατερίνα Γερονικολού συνδέεται με τη Μιμή Ντενίση πιο βαθιά, έχοντας συνάψει μαζί της "μια συνεργασία ζωής" από αυτές που δεν χρειάζονται συμβόλαια και υπογραφές, γιατί περιττεύουν.

Την εμπιστεύομαι τυφλά. Εμπιστεύομαι το κριτήριό της, είναι έξυπνη, πολύ καλλιεργημένη και είναι γνώστης των πραγμάτων. Έχει το κριτήριο και το αισθητήριο, έχει πάντα κάτι να πει, μια πρόταση, ένα όραμα. Έχει ένα
ταλέντο σε αυτό.

Και προσθέτει για το "Σμύρνη μου αγαπημένη"

Τώρα θα δείτε και την ταινία και θα καταλάβετε ότι είναι ένα δώρο που
έγραψε η Μιμή Ντενίση και το χάρισε απλόχερα σε όλους εμάς που δεν είχαμε καταφέρει να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη στην καταστροφή της Σμύρνης.

Τι θαυμάζει περισσότερο σε εκείνη μια γυναίκα που την ξέρει τόσο καλά;

Είναι μια χαρούμενη φιλόσοφος θα έλεγα. Ενώ είναι πολύ βαθιά σκεπτόμενη, όλο αυτό έχει ένα περίβλημα χαράς, ομορφιάς, αισιοδοξίας και γέλιου.

Είναι πολύπλευρη, απολαμβάνει την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου και ταυτόχρονα μπορείς να συζητήσεις μαζί της και για πιο ανάλαφρα θέματα όπως ο καλωπισμός.

Και προσθέτει με ισχυρές δόσεις ειλικρινούς αγάπης

Μαζί μου είναι ο εαυτός της, της έχω δημιουργήσει μια ασφάλεια και εννοείται είμαι πάντα εδώ για να την προστατεύσω

Αναστασία Παντούση

Αναστασία Παντούση

Η Αναστασία Πανούση θαυμάζει πολλά πράγματα στη Μιμή Ντενίση, μεταξύ των οποίων και της αυστηρότητάς της για τον ίδιο της τον εαυτό.

Είναι πολύ μορφωμένη, ευγενική, αγαπάει και σέβεται τους συνεργάτες της, είναι αυστηρή με τον εαυτό της.

Αυτό είναι η Μιμή Ντενίση.

Μια χαρούμενη φιλόσοφος, μια τελειομανής επαγγελματίας, μια γυναίκα που αγκαλιάζει και τις ανάλαφρες πλευρές της, μια κυρία με τόσο ορθολογισμό ώστε να πετυχαίνει τα πάντα, αλλά και τόσο συναίσθημα ώστε να πετυχαίνει τα πάντα με πάθος. Αυτό είναι η Μιμή Ντενίση.

Λίγα λόγια για την παραγωγή

Η παραγωγή της ταινίας είναι μία φιλόδοξη κινηματογραφική μεταφορά με ελληνική υπογραφή και βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση. Μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να αναπαραστήσει με πειστικότητα την ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια.

Όλοι οι χώροι θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος της εποχής. Για να αποδοθεί σωστά η σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης, η παραγωγή θα επιστρατεύσει σύγχρονα ψηφιακά εφέ, όπου χρειάζεται.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.

"Σμύρνη μου αγαπημένη”, σε σενάριο Μιμής Ντενίση & Martin Sherman και σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Πρωταγωνιστούν:

Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδου, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο Γιάννης Βογιατζής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ