Eurovision | Oι 10 ελληνικές συμμετοχές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Από το "S.A.G.A.P.O" μέχρι το "Secret Combination" η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα μία χώρα που ξέρει να πειραματίζεται και να τολμά!

ΓΡΑΦΕΙ: MissBloom TEAM

Στο απόλυτο μουσικό κλίμα βρισκόμαστε τις τελευταίες μέρες, όπως άλλωστε και κάθε Μάιο αφού είναι δικαιωματικά, "ο μήνας της Eurovision". Εν όψει του αποψινού τελικού, θυμόμαστε 10 top ελληνικές συμμετοχές.

Η λίστα μας ξεκινάει με την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision και με ένα τραγούδι που ακούγεται μέχρι και σήμερα. Είναι 1974 και η Μαρινέλλα τραγουδάει στον 19ο Διαγωνισμό το αξέχαστο σε όλους μας τραγούδι "Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου". Με τη μουσική του Γιώργου Κατσαρού και με τους στίχους του Πυθαγόρα, η Μαρινέλλα κατάφερε να κερδίσει την 11η θέση στη Eurovision αλλά και ένα τραγούδι που την ακολουθεί μέχρι σήμερα.


Τρία χρόνια μετά, ο Πασχάλης, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς και η Μαριάνα Τόλη, γράφουν τη δική τους ιστορία. Το "Μάθημα Σολφέζ" κατακτά την 5η θέση ενώ 45 ολόκληρα χρόνια μετά, οι στίχοι, η μουσική, και η χορογραφία του "μαθήματος" παραμένουν χαραγμένα στη μνήμη μας.


Αρκετά χρόνια μετά, το 1993, η Καίτη Γαρμπή, με τα πανέμορφα γαλανά της μάτια και το γαλάζιο φόρεμά της, φέρνει την Ελλάδα στην 9η θέση με το τραγούδι "Ελλάδα, Χώρα του Φωτός". Αξίζει να πούμε, πως το εν λόγω τραγούδι λατρεύτηκε από ολόκληρη την Ελλάδα ενώ ήταν και το πρώτο cd single που κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας.


Το 2001, οι Antique κατακτούν την 3η θέση με την Ελλάδα να πλησιάζει τη νίκη όσο ποτέ άλλοτε. Το συγκρότημα αποτελούνταν από την Έλενα Παπαρίζου και τον Νίκο Παναγιωτίδη. Η Έλενα Παπαρίζου ήταν μόλις 19 ετών όταν μας τραγουδούσε το "Die For You" ενώ κανείς δεν γνώριζε τότε πως το μέλλον της στο μουσικό διαγωνισμό, θα ήταν χρυσό.


Έναν μόλις χρόνο μετά, ο Μιχάλης Ρακιντζής ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision και μας συλλαβίζει, με τον καλύτερο τρόπο, το ρήμα "Σ'αγαπώ". Με ένα σχεδόν φουτουριστικό ντύσιμο, ο Μιχάλης Ρακιντζής γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που δεν είχε ελληνικό στίχο. Το "S.A.G.A.P.O" ηχεί στα αυτιά μας μέχρι και σήμερα.


2004 και ο ένας και μοναδικός Σάκης, εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι "Shake It", κάνοντας την Ευρώπη να παραληρεί. Ο Σάκης Ρουβάς, το τραγούδι, το χορευτικό, το χαμόγελο και οι κοιλιακοί του "άναψαν φωτιά" σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη αλλά και στα στοιχήματα που τον ήθελαν να κατακτά την πρώτη θέση. Το "Shake It" κατάφερε τελικά να κατακτήσει την 3η θέση στον μουσικό διαγωνισμό.


Την κορυφή της Eurovision αγγίξαμε μόλις έναν χρόνο μετά. Η Έλενα Παπαρίζου έρχεται νούμερο ένα στον διαγωνισμό αλλά και στις καρδιές μας, με το τραγούδι "My Number One". Με ένα χρυσό φόρεμα, με μία χρυσή φωνή και ένα χρυσό τραγούδι, η Έλενα Παπαρίζου φέρνει την πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) νίκη της χώρας κάνοντάς μας όλους υπερήφανους. Το νικητήριο τραγούδι σε μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού και του Χρήστου Δάντη, αποθεώθηκε όπως ακριβώς του άξιζε.


Τον επόμενο χρόνο, η Eurovision διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η επιλογή της Άννας Βίσση είναι μονόδρομος. Με το τραγούδι "Everything", η απόλυτη σταρ του ελληνικού πενταγράμμου γεμίζει μόνη της μία ολόκληρη σκηνή, και μας κάνει όλους να ανατριχιάσουμε. Το εν λόγω τραγούδι, είχε επιλεχθεί από το ελληνικό κοινό ενώ κατάφερε να φτάσει μέχρι την 9η θέση.


2007 και ο Σαρμπέλ μάς κάνει να θέλουμε να χαιρετήσουμε τραγουδιστά, όλες τις Μαρίες της γης. Σε άκρως ανατολικούς ρυθμούς, ο Σαρμπέλ μάς λέει "Yassou Maria" και φέρνει την Ελλάδα στην 7η θέση.


Την ακριβώς επόμενη χρονιά, το 2008, η Καλομοίρα Σαράντη εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι "Secret Combination". Η σειρά της, είχε επιτέλους έρθει ενώ η 3η θέση που κατέκτησε, δικαίωσε όλους όσους την ήθελαν στη Eurovision και παλαιότερα. Χαμόγελο, τσαχπινιά και μία άκρως προσεγμένη σκηνική παρουσία είχε η συμμετοχή της αγαπημένης σε όλους, Καλομοίρα.