Follow us

Νίκος Ξυλούρης | 5 τραγούδια από τις συνεργασίες του με τον Σταύρο Ξαρχάκο

Το μεγάλο αφιέρωμα που του ετοιμάζει ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο (Τετάρτη 21/9) έχει γίνει ήδη sold-out, δείχνοντας ότι το κοινό κάθε άλλο παρά ξέχασε τον θρυλικό τραγουδιστή της Κρήτης –κι ας πέρασαν 42 χρόνια από τον θάνατό του.

MissBloom TEAM
ξυλουρης

"Ήταν σαν αρχάγγελος. Κι ίσως γι' αυτό πέθανε τόσο νέος". Έτσι είπε η Τζένη Καρέζη τον Φεβρουάριο του 1980, μαθαίνοντας για τον θάνατο του Νίκου Ξυλούρη. Ο οποίος έφυγε μόλις στα 43, χάνοντας μια μάχη κόντρα στον καρκίνο του εγκεφάλου η οποία απασχόλησε αρκετά τον τότε Τύπο, καθρεφτίζοντας την πανελλήνια δημοφιλία του.

Για την ίδια την Καρέζη, η λέξη "αρχάγγελος" ήταν μια βιωμένη πραγματικότητα. Έτσι της φάνηκε δηλαδή ο Ξυλούρης το καλοκαίρι του 1973, όταν συνεργάστηκαν για την παράσταση "Το Μεγάλο Μας Τσίρκο" στο θέατρο Αθήναιον, γράφοντας τη δική τους ιστορία: αν και το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη σταματούσε τη σατιρική του αναδρομή στα νεοελληνικά πράγματα με τη γερμανική Κατοχή, δεν ήταν λίγοι όσοι είδαν μια αλληγορική κριτική στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Έκτοτε, δυστυχώς, ο αρχάγγελος σκοροφαγώθηκε. Κόλλησε στερεοτυπικά σε κάθε δημοσίευμα για τον Ξυλούρη κι έγινε μια ηχηρή κενολογία κοτσαρισμένη δίπλα σε πλήθος επιθέτων και συναισθηματισμών. Του είδους εκείνου που σταθερά μας αποτρέπει από το να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το ελληνικό τραγούδι και για όσες φιγούρες του έμειναν θρυλικές.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ