Follow us

Bernardine Evaristo | "Η γραφή είναι ο τρόπος μου να υπάρχω στον κόσμο"

Η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Booker, μίλησε στο αθηναϊκό κοινό για την πορεία και το έργο της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

evaristo @Iδρυμα Ωνάση-Παύλος Φυσάκης

Συγγραφέας, ακτιβίστρια, καθηγήτρια, Πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker το 2019, η Bernardine Εvaristo συνάντησε για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό σε μια συζήτηση στην Κεντρική Σκηνή.

Ήπιων τόνων, αλλά επιβλητική η Εvaristo μίλησε για το έργο της και τη διαδρομή της που ασφαλώς δεν ήταν σπαρμένη με ρόδα. Μια διαδρομή "βραδείας καύσεως", όπως επεσήμανε και η ίδια, αφού η αναγνώριση ήρθε μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της τόσο με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Κ*, όσο και με το κοινό, η Εvaristo δεν "χαρίστηκε". Ζητούσε διευκρινίσεις για τις ερωτήσεις που τις έθεταν, διαφώνησε σε σημεία, και απάντησε με ευθύτητα, στοιχείο που συνάδει με το έργο της.

Γεννημένη το 1959 από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, στην πόλη όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή, στο Πανεπιστήμιο του Brunel.

"Μέσω του πατέρα μου, Νιγηριανού μετανάστη που είχε έρθει από την Πατρίδα με το "Good Ship Empire" to 1949, κληρονόμησα ένα χρώμα δέρματος που προσδιόρισε τον τρόπο που με έβλεπαν στη χώρα που γεννήθηκα, δηλαδή ως ξένη, αλλοδαπή, παρία" γράφει στο βιβλίο της "Μανιφέστο" (εκδ. Gutenberg). Μια φορεμένη ταμπέλα που τη δεκαετία του ’80 το μόνο που εξασφάλιζε ήταν πόρτες κλειστές. Η ίδια ίδρυσε τη θεατρική της ομάδα, Theatre of Black Women, την πρώτη ομάδα μαύρων γυναικών στη Μ. Βρετανία τη δεκαετία του '80. "Έγραψα γιατί κανένας άλλος δεν μας έδινε δουλειά" σημείωσε η ίδια, η οποία έχει σπουδάσει στο Rose Brudford College of Speech and Drama.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ