Follow us

Νadia Nadim | H πρόσφυγας που δραπέτευσε από το Αφγανιστάν για να γίνει κορυφαία ποδοσφαιρίστρια και γιατρός

Είναι σταρ του ποδοσφαίρου, πρότυπο για τα κορίτσια, σπούδασε ιατρική, μιλάει 9 γλώσσες και σχεδιάζει να ειδικευτεί ως χειρουργός.

nadim Wikimedia commons

"Είναι σπαραξικάρδιο. Μου είναι πολύ δύσκολο να συλλάβω πόσο άδικο είναι" λέει η Νadia Nadim για το καθεστώς των Ταλιμπάν που βύθισε το Αφγανιστάν και πάλι στον Μεσαίωνα, απαγορεύοντας σχεδόν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες.

Η Νadim έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο σ΄ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων και σήμερα αγωνίζεται ως επιθετικός στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Racing Louisville ΦΚ των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και στην εθνική ομάδα της Δανίας. Στο παρελθόν έχει επίσης αγωνιστεί για τη Manchester City και την Paris Saint-Germain, ενώ έχει σκοράρει 200 γκολ συνολικά στην επαγγελματική της πορεία.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, η Νadim σπούδασε ιατρική και σχεδιάζει, μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής της καριέρας να γίνει χειρουργός, ενώ μιλάει εννιά γλώσσες.

Δραπετεύοντας από το Αφγανιστάν

Η Νάντια ήταν μόλις 10 ετών όταν οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός της χώρας. Τότε η μητέρα της πούλησε όλα τους τα υπάρχοντα για να φύγουν στο εξωτερικό. Αρχικός στόχος ήταν η Μ. Βρετανία. Έφτασαν με πλαστά διαβατήρια στην Ιταλία και από οδηγήθηκαν στη Δανία μέσα σε ένα φορτηγό, για να ανακαλύψουν εκεί πως τελικά δεν είχαν φτάσει ποτέ στην Αγγλία. Τα πρώτα της χρόνια στη Δανία ήταν εξαιρετικά δύσκολα, καθώς ήταν και εκείνη θύμα του ρατσισμού.

"Το δέρμα μου ήταν πιο σκούρο απ' ό,τι τώρα γιατί καθόμουν συνέχεια στον ήλιο. Τα παιδιά με φώναζαν "Perker", το αντίστοιχο του Paki δηλαδή της Αγγλίας (σ.σ: έτσι αποκαλούν κοροϊδευτικά και υποτιμητικά τους ανθρώπους από το Πακιστάν)" έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Νadim. "Αλλά το παίρνω σαν καύσιμο για το κίνητρο μου. Γίνομαι καλύτερη όταν τσαντίζομαι".

Τι άλλο της έχουν κάνει; Την έχουν φτύσει (κυριολεκτικά), την έχει τρολάρει πολιτικός στα social media και την έχουν περιθωριοποιήσει λόγω καταγωγής. "Αν δώσεις μια ευκαιρία στους πρόσφυγες, μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία και να την κάνουν καλύτερη. Δείτε εμένα, είμαι πια γιατρός, η αδερφή μου είναι γιατρός επίσης και οι δύο άλλες μου αδερφές νοσηλεύτριες". Κι όταν μίλησε στην τηλεόραση της Δανίας για τον ρατσισμό, την είπαν και αχάριστη.

Διάβασε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ