Follow us

Αποστολία Ζώη | Η διαδρομή από το σκοτάδι στο φως και το δυναμικό restart της

Οι λέξεις, στόχος, προετοιμασία, καλή ψυχολογία είναι συχνές στο λεξιλόγιο της Αποστολίας Ζώη που μάλλον αντιλαμβάνεται τον καλλιτεχνικό χώρο ως έναν άλλο στίβο, ένα διαφορετικό στάδιο, στον αγώνα για την προσωπική της εξέλιξη.

Αποστολία

Τα χρόνια που έκανε πρωταθλητισμό φαίνεται ότι ακολουθούν μέχρι σήμερα την Αποστολία Ζώη. Οι λέξεις, στόχος, προετοιμασία, καλή ψυχολογία είναι συχνές στο λεξιλόγιο της και μάλλον αντιλαμβάνεται τον καλλιτεχνικό χώρο ως έναν άλλο στίβο, ένα διαφορετικό στάδιο, στον αγώνα για την προσωπική της εξέλιξη. "Μιλάς με αθλητικούς όρους", της λέω. ''Ναι, έτσι είναι. Θα σου πω μία ιστορία που θα ακουστεί για πρώτη φορά και έχει να κάνει με την απάντηση που είχα δώσει στον Μίλτο Καρατζά όταν μου έκανε πρόταση για δισκογραφικό συμβόλαιο. Τότε σπούδαζα στο ΤΕΦΑΑ και το τραγούδι το είχα σα χόμπι. Τραγουδούσα περίπου ενάμιση χρόνο. Ήμουν λοιπόν μία άγουρη τραγουδίστρια και ήταν πολύ νωρίς για μένα να δεχτώ μία τέτοια πρόταση. Να σημειώσω ότι τα συμβόλαια τότε ήταν τεράστια, μπορεί και δεκαετίας και με λίγα λόγια με μία τέτοια συμφωνία σήμαινε ότι είχες θέσει τις βάσεις για να κάνεις καριέρα. Σε εκείνη τη συνάντηση λοιπόν του είχα πει ότι χρειάζομαι 6 μήνες για να προετοιμαστώ. Ήθελα να κάνω τη φωνητική μου, να ασχοληθώ με τη μουσική, με την κίνησή μου, να μελετήσω πώς λειτουργεί ο χώρος. Και μου είπε ότι πρώτη φορά είχε ακούσει παρόμοια απάντηση", θυμάται.

Εκείνο το δισκογραφικό συμβόλαιο τελικά υπογράφηκε και η Αποστολία Ζώη είδε γρήγορα τη δημοφιλία της να αυξάνεται και ξεκίνησε να ακούει τα πρώτα της τραγούδια της στο ραδιόφωνο. Στα early 00s είχε ήδη ξεχωρίσει και η καριέρα της σημείωνε ανοδική πορεία. Ήταν παθιασμένη με τη δουλειά της και για αυτό είχε ξαφνιάσει η απόφασή της κάποια χρόνια αργότερα, να αποτραβηχτεί από το χώρο για ένα διάστημα. "Ήταν αναγκαίο για την ψυχή μου. Δεν το διαπραγματεύομαι αυτό. Η δυσκολία που αντιμετώπιζα τότε ήταν ότι δεν είχα έναν άνθρωπο που να ασχολείται με το μη καλλιτεχνικό κομμάτι. Το ότι έπρεπε να το τρέχω και να το οργανώνω όλο μόνη μου με είχε κουράσει. Κατάλαβα ότι αυτή η συνθήκη άρχισε να με πιέζει και αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα. Το αρχικό μου πλάνο ήταν να σταματήσω για έναν χρόνο. Ήθελα να απέχω ένα χρόνο και δισκογραφικά και από τις live εμφανίσεις μου. Στη συνέχεια όμως αντιμετώπισα το θέμα της υγείας της μητέρας μου και ύστερα του πατέρα μου και εκεί διαλύθηκα".

Τη ρωτώ αν βγήκε κερδισμένη από αυτή την αποχή ή αν τη μετάνιωσε. "Όχι δεν τη μετανιωσα ποτέ. Ήταν ζωτικής σημασίας για εμένα αυτή η αποχή. Και να γυρνούσα το χρόνο πίσω το ίδιο θα έκανα", απαντά.

Άραγε υπήρξε κάποιο γεγονός που την έκανε έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, να θέλει να επιστρέψει; "Γύρισα γιατί η μαμά μου ήθελε να με δει να τραγουδάω, πριν φύγει από τη ζωή. Αυτός ήταν ο λόγος που επέστρεψα. Ήταν η επιθυμία της μαμάς. Δεν κατάφερε δυστυχώς να με δει. Είχε έρθει η αδερφή μου όμως σε εκείνη την πρεμιέρα, τράβηξε βίντεο και ήταν η παρηγοριά της μαμάς τις τελευταίες ημέρες πριν φύγει", απάντησε η Αποστολία Ζώη.

΄Οχι μόνο δεν είχε χαρεί εκείνη την επιστροφή αλλά ήταν μία από τις χειρότερες ημέρες της ζωής της. "Εκείνη η ημέρα της πρεμιέρας ήταν η πιο δύσκολη της ζωής μου. Πέντε μέρες πριν είχα μάθει ότι η μητέρα μου δεν τα καταφέρνει. Ζούσα σε ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν ένιωθα μέσα στο σώμα μου, λειτουργούσα εντελώς μηχανικά. Θυμάμαι είχα σκεφτεί να μη συνεχίσω τις εμφανίσεις μου. Μου αρκούσε που είχε δει το βίντεο η μητέρα μου και πίστευε ότι δουλεύω. Δεν κατάλαβα καν ότι είχα επιστρέψει ή καλύτερα δεν με αφορούσε καθόλου το γεγονός αυτό", τονίζει.

Πώς κατάφερε να ξεφύγει από όλο αυτό και να βγει ξανά στο φως; "Με μία πολύ μεγάλη κατάθλιψη. Μου πήρε πάρα πολύ καιρό για να απαλλαγώ από τις ενοχές. Γιατί εγώ έτσι αισθανόμουν. Σκεφτόμουν ότι δεν κατάφερα να σώσω τη μητέρα μου, αναρωτιόμουν αν αντέδρασα σωστά ή αν έκανα αρκετά για εκείνη. Πράγματα που δεν ίσχυαν γιατί έδωσα όλο τον εαυτό μου για να τη σώσω. Και τον πατέρα μου στη συνέχεια. Αλλά μου πήρε πάρα πολύ καιρό. Άρχισα να βλέπω τον ήλιο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, γιατί είχα κλειστά τα παντζούρια για 9 μήνες, μετά από ένα χρόνο. Τότε υποχώρησαν οι ενοχές και η κακή μου διάθεση. Σα χαρακτήρας είμαι αρκετά κλειστός και εσωστρεφής. Δεν ήξερα πως να το χειριστώ. Ζήτησα βοήθεια αργότερα και έκανα ψυχοθεραπεία ειδικά όταν έμαθα για την ασθένεια του πατέρα μου", απαντά με ειλικρίνεια.

"Δεν γινόταν να περάσεις το ίδιο", της λέω. "Όχι. Έπρεπε να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ απλό αλλά πολύ δύσκολο για εμένα σε εκείνη τη φάση. Να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που συμβαίνει στον πατέρα μου, δε συμβαίνει σε εμένα. Ότι δεν είναι η δική μου, αλλά η δική του ζωή. Και εγώ χρειάζομαι να είμαι συνοδοιπόρος για να κάνω τη συνθήκη της ζωής του όσο το δυνατόν καλύτερη, όχι να βιώνει το σώμα μου ό,τι βιώσαν οι γονείς μου. Γιατί το είχα κάνει ένα. Με το που το ξεχώρισα και κατάλαβα ποια είναι η θέση μου απέναντι στον άνθρωπό μου που βιώνει αυτή τη δυσκολία, άλλαξαν όλα. Αυτά τα γεγονότα όμως τα έχω τοποθετήσει μέσα μου με κάποιο τρόπο και έχω εκτιμήσει τη ζωή διαφορετικά. Το χρόνο πλέον τον βλέπω διαφορετικά", λέει η Αποστολία Ζώη.

"Η ουσιαστική λοιπόν επανεκκίνησή μου", συνεχίζει, "η καμπή που με έκανε να τα αφήσω πίσω μου όλα αυτά ήταν μία συναυλία που έκανα για τη μνήμη των γονιών μου στο Παλλάς, φιλανθρωπική καθώς όλα τα έσοδα πήγαν σε σωματείο για την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού. Εκείνη η συναυλία ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα που έχω κάνει στα τόσα χρόνια πορείας μου. Συμμετείχαν η Μαρία Καβογιαννη, η Κατερίνα Λέχου, η Ελένη Ράντου, η Γιώτα Νέγκα, η Ελένη Βιτάλη ανάμεσα στους 24 συνολικά καλλιτέχνες όταν τους είχα εξηγήσει το σκοπό της συναυλίας. Είχαν δεχτεί με μεγάλη χαρά. Εκείνη η βραδιά ήταν η αρχή του ταξιδιού της επιστροφής μου. Η επόμενη ημέρα ήταν μία καινούργια ημέρα για εμένα. Η 19η Νοέμβρη του 2018 ήταν επανεκκίνηση ζωής για μένα".

Πλέον τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά για εκείνη. "Αυτή τη στιγμή νιώθω έτοιμη να ξαναβγώ προς τα έξω. Από τον Απρίλιο, ξεκίνησα αυτό που λέω τη δική μου προετοιμασία. Και τα αποτελέσματα αυτής της προσωπικής δουλειάς φαίνονται τώρα, τους τελευταίους έξι μήνες. Και έρχονται και άλλα. Έχει αλλάξει η ψυχολογία μου", λέει.

Έχεις κυκλοφορήσει νέα τραγούδια με την Panik Records και μία επανεκτέλεση του "Μου Έλειψες", ενός πολύ αγαπημένου της τραγουδιού. "Το Μου έλειψες έγινε αναπάντεχα viral στο TikTok και το επανακυκλοφορήσαμε με διαφορετική ενορχήστρωση ως ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που το αγκάλιασαν μετά από τόσα χρόνια. Είναι συγκινητικό να βλέπεις παιδιά να αγαπούν το συγκεκριμένο τραγούδι μετά από τόσα χρόνια και να έχει δεύτερο κύκλο επιτυχίας. Τώρα έχει γίνει το κάτι άλλο. Μεγάλη χαρά!".

Η συνάντησή μας έγινε με αφορμή ακόμα ενός ευχάριστου νέου, της κυκλοφορίας του soundtrack και του video clip για την ταινία "Άκου Ποιος Μιλάει". Το "Άκου Ποιος Μιλάει", που κυκλοφορεί από την Panik Records είναι ένα τραγούδι σε british rock ρυθμό, γεμάτο αισιοδοξία που σου φτιάχνει τη διάθεση. Τη μουσική και τους στίχους έγραψε ο Βασίλης Δήμας.

Αποστολία Ζώη  | Η διαδρομή από το σκοτάδι στο φως και το δυναμικό restart της

"Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν ένας μεγάλος προσωπικός στόχος γιατί πάντα ήθελα να κάνω μουσική για σειρές και για ταινίες. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να λες μία ιστορία μέσα από τη μουσική. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ η συγκεκριμένη ταινία. Θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες που έχουν γυριστεί σήμερα, που είναι μία ευχάριστη αφορμή για να κάνεις μία συζήτηση με την παρέα σου, βγαίνοντας από την αίθουσα. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετείχα γιατί το παρεάκι των συντελεστών είναι πολύ αγαπημένο μου", λέει.

Έχει και ρόλο στη ταινία; "Ναι ένα πέρασμα. Υποδύομαι μία ηθοποιό θεάτρου που συνεργάζεται με ένα πρωτοποριακό σκηνοθέτη που έχει κάτι τρελές ιδέες και υιοθετεί παράξενους τρόπους για να καθοδηγεί τους καλλιτέχνες και εμείς δείχνουμε αυτές τις τακτικές. Εντελώς φιλική συμμετοχή", λέει.

Οι φίλοι τι ρόλο παίζουν στη ζωή της; "Είναι η οικογένεια μου. Οι άνθρωποι που εμπιστεύομαι τρελά που ότι και να συμβαίνει στη ζωή μου είναι η προτεραιότητα μου. Νιώθω πολύ μεγάλη ασφάλεια μαζί τους. Με τους ανθρώπους που εμπιστεύομαι γίνομαι παιδί. Έχω δύο λειτουργίες. Αν με κάνεις να νιώσω περίεργα, υψώνω ένα τείχος. Δε δίνω κανένα πάτημα για να έχω επικοινωνία με τον άλλον. Δεν αφήνω κανένα περιθώριο. Αν νιώσω άνετα αφήνομαι εντελώς. Χωρίς το γέλιο η ζωή είναι εντελώς διαφορετική. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε τα πράγματα πολύ σοβαρά. Το μυστικό είναι να απλοποιούμε τη ζωή μας", απαντά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ