
Ως αντίδραση στο υποστηριζόμενο από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι φεστιβάλ της Βενετίας και ως η κατάλληλη βιτρίνα για έκθεση του διαρκώς ανερχόμενου γαλλικού σινεμά, στα τέλη της δεκαετίας του ’30 οι Κάννες προκρίνονται ως το ιδανικό τερέν για τη διοργάνωση μιας διεθνούς κινηματογραφικής γιορτής παγκόσμιας ακτινοβολίας. Την 1η Σεπτέμβρη του 1939 η αυλαία σηκώνεται με την προβολή της "Παναγίας των Παρισίων" με τον Τσαρλς Λότον, αλλά η εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στην Πολωνία, ακριβώς την ίδια μέρα, αναβάλει επ’ αόριστο την προγραμματισμένη εκδήλωση. Για τα επόμενα έξι χρόνια η Ευρώπη θα τυλιχτεί στις φλόγες, αλλά ένας σπουδαίος κινηματογραφικός θεσμός έχει ήδη γεννηθεί.
Καθώς λοιπόν το παραθαλάσσιο θέρετρο της γαλλικής Ριβιέρας είναι έτοιμο να στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου για ακόμα φορά πάνω του, ας θυμηθούμε τις δώδεκα ημερομηνίες – σταθμούς της ιστορίας του.
1946. Με πολλά οργανωτικά προβλήματα, στις 20 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ "βάζει μπρος" για δεύτερη φορά. Συμμετείχαν 20 χώρες, 11 ταινίες βραβεύτηκαν, ανάμεσα σ’ αυτές που έδωσαν το παρών η "Σύντομη Συνάντηση" του Ντέιβιντ Λιν, το "Χαμένο Σαββατοκύριακο" του Μπίλι Γουάιλντερ και το "Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη" του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
1956. Η "Νύχτα και Καταχνιά", το ντοκιμαντέρ του Αλέν Ρενέ για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποσύρεται από το διαγωνισμό κατόπιν άνωθεν εντολής, μια άλλη ταινία τεκμηρίωσης, όμως, ο "Κόσμος της Σιωπής" των Ζακ Ιβ Κουστό και Λουί Μαλ, κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα. Οι διασημότητες που επισκέπτονται το φεστιβάλ ολοένα και πληθαίνουν, με την Κιμ Νόβακ να ανακηρύσσεται στην απόλυτη σταρ, απέναντι στις εγχώριες Μπριζίτ Μπαρντό και Μισέλ Μοργκάν.
Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr