
Είναι δυναμική, έξυπνη και με μια συστολή που δύσκολα συναντάς στον καλλιτεχνικό χώρο. Με θεατρική εμπειρία να αγγίζει τα 20 χρόνια περίπου και την ίδια να έχει κάνει το ντεμπούτο της από παιδί στη θεατρική σκηνή, η συνεργασία με τη Nia Vardalos ήταν ένα καλλιτεχνικό δώρο και μια επιβεβαίωση πως η σκληρή δουλειά πάντα ανταμείβεται. Η πολυτάλαντη Δανάη Λουκάκη κάνει σήμερα Παρασκευή 16/5 πρεμιέρα στο Παλλάς με τη θεατρική παράσταση "Μικρά Όμορφα Πράγματα" και αποτελεί προσωπική επιλογή της Nia Vardalos, που ηγείται του όλου εγχειρήματος.
Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, η Δανάη Λουκάκη ανάμεσα στις πρόβες για το θέατρο και τα γυρίσματα για τον ρόλο της "Ζωής" στην τηλεοπτική επιτυχία της ΕΡΤ "Ηλέκτρα" μιλά στο Missbloom.gr για όσα δεν γνωρίζαμε για εκείνη.
Στις 16 Μαίου κάνετε πρεμιέρα στο Παλλάς με τη Nia Vardalos και "Τα Μικρά Όμορφα Πράγματα". Πώς προέκυψε αυτή η όμορφη συγκυρία και πώς νιώθεις που είσαι προσωπική επιλογή της Vardalos;
Εγώ δεν γνώριζα, αρχικά, πώς έγινε η επιλογή και μου ήρθε η πρόταση για αυτή τη θεατρική παράσταση. Όπως έμαθα, η Nia Vardalos με είχε δει στις "Άγριες Μέλισσες". Έψαχναν μια ηθοποιό για τους ρόλους που υποδύομαι στα "Μικρά Όμορφα Πράγματα" και αρχές Ιανουαρίου επικοινώνησε μαζί μου ο Γιάννης Κεντ από την παραγωγή. Έγινε ένα ραντεβού και μου είπε ότι "η Nia Vardalos σκοπεύει να κάνει αυτή την παράσταση στην Ελλάδα". Ήταν πολύ μεγάλο το σοκ στην αρχή. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Δεν ήταν ένα καθημερινό πράγμα να έρχεται η Nia Vardalos, να θέλει να ανεβάσει παράσταση στην Ελλάδα και να σου λένε "σε θέλει να παίξεις μαζί της".
Η πρώτη μου ερώτηση, λοιπόν, ήταν "πού με ξέρει η Nia Vardalos;". (γέλια) Ήταν κάτι εντελώς απροσδόκητο όλο αυτό. Έπειτα έγινε η πρώτη επικοινωνία και τώρα είμαστε στις πρόβες και ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα μας. Νιώθω μεγάλη τύχη και χαρά γι' αυτή τη συνεργασία. Στον ρυθμό της δουλειάς αυτή τη στιγμή υπερισχύει η επιθυμία να πάει καλά όλο αυτό και μετά την πρεμιέρα και τις πρώτες παραστάσεις, νομίζω θα συνειδητοποιήσω τι έχει συμβεί.
Πώς είναι η συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα. Υπήρξε η χημεία που χρειάζεται;
Είναι καταπληκτικά παιδιά όλα. Η Nia Vardalos έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην επιλογή όλων των συντελεστών. Δεν είναι μόνο ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Δημήτρης Κίτσος και εγώ που παίζουμε και υπάρχει μια σύμπνοια, χωρίς να έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν. Υπάρχει και μια μεγάλη ομάδα πίσω από όλο αυτό. Ο Γιώργος Γαβαλάς που έχει κάνει τα σκηνικά, η Αλεξία Θεοδωράκη που έχει κάνει τα κοστούμια, ο Σπύρος Κατσαγάνης που σκηνοθετεί με τη Nia Vardalos, έχει κάνει τη μετάφραση και έχει γράψει και ένα από τα τραγούδια της παράστασης. Είναι ήρεμα άτομα με πολλή θετική ενέργεια.
Υπάρχει κάτι που ξεχωρίζεις στην παράσταση;
Η ευαισθησία των κειμένων και η μεγάλη ανθρωπιά με την οποία απαντώνται όλα αυτά. Είναι όλα πραγματικές ιστορίες, πραγματικά γράμματα που έχουν σταλεί στη συγγραφέα του βιβλίου, Cheryl Strayed στο οποίο στηρίχθηκε η θεατρική παράσταση. Στα χέρια της βρέθηκαν συνταρακτικές ιστορίες και κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα θέματα. Υπάρχουν από πολύ απλά κείμενα, μέχρι πολύ συνταρακτικά περιστατικά.
Όλη η παράσταση πραγμετεύεται αυτό ακριβώς, το να είμαστε ανοιχτοί και να μιλάμε ελεύθερα για όσα μας βασανίζουν.

Μένοντας στα θεατρικά, θέλω να μου πεις πώς νιώθεις που η δική σου δουλειά στο έργο "VANYA" με τον Γιώργο Καραμίχο είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο κοινό;
Το έργο "VANYA" είναι διασκευή του Simon Stephens πάνω στον "Θείο Βάνια". Γράφτηκε πρόπερσι και αυτή τη στιγμή έχει πάει στη Νέα Υόρκη και γίνεται χαμός. Μου πρότεινε να το μεταφράσω ο σκηνοθέτης της παράστασης στην Ελλάδα, Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος με τον οποίο είμαστε ομάδα από το 2012. Έχουμε κάνει παραστάσεις στο Εδιμβούργο και στο Λονδίνο, όπου ζούσαμε και οι δυο. Είμαστε μια ομάδα που δουλεύουμε χρόνια μαζί. Μου έγινε η πρόταση και έγινε η επικοινωνία με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο και είχαμε την ευτυχία να δεχθεί να ερμηνεύσει αυτόν τον μονόλογο, ο Γιώργος Καραμίχος, ο οποίο είναι σπουδαίος ούτως ή άλλως, αλλά και σε αυτή την παράσταση ακόμη καλύτερος. Η παράσταση τρέχει από τον Φλεβάρη ως τα μέσα Μάη και θα έχουμε και νέες παραστάσεις από Οκτώβριο πάλι. Η επιτυχία οφείλεται στον Γιώργο Καραμίχο.
Αυτή η δουλειά είναι ένα άλλο πράγμα με το οποίο ασχολούμαι. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνω μετάφραση, αλλά η πρώτη φορά που υπογράφω μια μετάφραση που ανεβαίνει σε ένα μεγάλο αθηναΐκό θέατρο που αγαπώ πολύ και έχει τόση απήχηση από το κοινό. Είχα τη χαρά να κάνω μια εξαιρετική συνεργασία και υπήρχε και η δυσκολία να γίνει μια σωστή απόδοση και το κείμενο να μεταφερθεί στο mentalite του Έλληνα και τα αστεία των Άγγλων να μεταφερθούν στο ελληνικό κοινό. Ήταν όλο αυτό μια πολύ δημιουργική διαδικασία και μια πρόκληση για εμένα. Να γίνει και να λειτουργήσει, να γελάσει, να συγκινηθεί ο κόσμος.
Είσαι ένα παιδί του θεάτρου, αλλά το ευρύ κοινό σε έχει γνωρίσει από τους τηλεοπτικούς σου ρόλους. Πού το αποδίδεις αυτό;
Αυτό συμβαίνει επειδή ακριβώς είμαι παιδί του θεάτρου. Δουλεύω ως ηθοποιός πριν να γίνω επίσημα ηθοποιός και να πάω στο Θέατρο Τέχνης. Δουλεύω από το 2010, από το Λονδίνο και τελείωσα τη Δραματική Σχολή το 2016. Έχω σκηνοθετήσει και έχω παίξει σε διάφορες παραστάσεις και αφότου βγήκα από τη σχολή και έτυχε να κάνω το πρώτο μου σίριαλ "Αστέρας Ραχούλας", εγώ έπαιζα κανονικά στο θέατρο.
Η τριβή που έχω από το θέατρο από δεκατεσσάρων χρόνων ήταν πολύ σημαντική για εμένα και έχω υπάρξει επί σκηνής 20 χρόνια περίπου. Τυχαίκα με πρότειναν για την τηλεόραση, αλλά πιστεύω ότι οι ρόλοι μου τηλεοπτικά έχουν αφήσει κάτι, γιατί υπήρχε αυτή δουλειά και η πορεία στο θέατρο.
Πώς είναι η συνεργασία με την ΕΡΤ και η συμμετοχή στη σειρά "Ηλέκτρα";
Η κρατική τηλεόραση έχει επενδύσει πια και στο marketing της μυθοπλασίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και παλαιότερα έκανε εξαιρετικές δουλειές, αλλά δεν έβγαιναν να αγγίξουν τον τηλεθεατή, γιατί δεν υπήρχε αυτή η προώθηση που έκανε η ιδιωτική τηλεόραση. Τώρα η μυθοπλασία στην ΕΡΤ έχει πάρει κεφάλι και βλέπουμε ότι και η "Ηλέκτρα" και "Η παραλία" τα πάνε εξαιρετικά. Υπάρχει και το Ertflix που ήταν μεγάλη καινοτομία.
Πώς ήρθε η δική σου συνεργασία με την ομάδα της σειράς "Ηλέκτρα";
Την περίοδο που έψαχναν για το cast είχα ένα ατύχημα με το μηχανάκι και την επόμενη μέρα μου τηλεφώνησαν για να μιλήσω με τη Βίκυ Μανώλη, για έναν ρόλο που με είχαν σκεφτεί. Και πήγα με σπασμένο χέρι στο ραντεβού. Όλη η περίοδος, όμως ήταν πολύ ιδιαίτερη για εμένα και ήρθε εκείνη η στιγμή που ο ρόλος της "Ζωής" στην "Ηλέκτρα" ήταν δώρο. Οι σεναριογράφοι Μαντώ Αρβανίτη και Θωμάς Τσαμπάνης μού έδωσαν πολύ μεγάλη αβάντα στη σειρά. Μου έχουν γράψει υπέροχα πράγματα και δύσκολες σκηνές. Νιώθω πολύ τυχερή γιατί εδώ έχει φτιαχθεί ένας "θίασος" με πολύ καλά παιδιά και περνάμε πολύ ωραία. Για εμένα αυτό είναι το Α και το Ω σε μια συνεργασία.
Ο ρόλος της Ζωής έχει έντονα φεμινιστικά στοιχεία για την εποχή που διαδραματίζεται η σειρά και είναι τόσο επίκαιρο σήμερα.
Είναι σύμβολο γυναικείας χειραφέτησης η Ζωή. Το ότι χωρίζει και έχει εκείνη την εποχή σχέση με ένα πολύ νεότερο άνδρα ήταν σκανδαλώδες, αλλά εκείνη δεν μάσησε. Το να επιλέξει να αφήσει τον άνδρα της που τη χτυπούσε και να κρατήσει μόνη ένα μαγαζί σε μια κλειστή κοινωνία και να περπατά με το κεφάλι ψηλά χωρίς να ντρέπεται - γιατί οι άλλοι θα την έκαναν να ντρέπεται- είναι όλα αυτά μια αρχή χειραφέτησης. Είναι επίκαιρο όλο αυτό και είναι στενάχωρο να το συζητάμε γιατί θα έπρεπε όλα αυτά να ήταν αυτονόητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Τέλος, πέρα από τα επαγγελματικά σου θα ήθελα να σε ρωτήσω και για την προσωπική σου ζωή. Η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε ελάχιστα για εσένα. Είναι στάση ζωής αυτό;
Δεν είμαι άνθρωπος που μιλάει. Με ενδιαφέρει η προβολή της δουλειάς μου και μόνο. Όλα τα υπόλοιπα μένουν υπό σκιά. Αυτή την περίοδο είμαι σε φουλ δουλειά και δεν χωρά τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει προσωπική ζωή γιατί έχω δώσει βάρος στη δουλειά μου και όταν έρχονται όλα αυτά τα καλά πράγματα δεν περισσεύει χρόνος. Είμαι σε μια δημιουργική φάση και χαίρομαι πολύ για αυτό.
Λίγα λόγια για το έργο:
Το "Tiny Beautiful things” είναι η θεατρική διασκευή, που έχει πραγματοποιήσει στο ομώνυμο best seller βιβλίο της Cheryl Strayed, μια συλλογή αληθινών επιστολών, που γράφτηκαν σε μια λογοτεχνική στήλη μεγάλου αμερικάνικου περιοδικού, επιστολές που θα μπορούσε να είχε γράψει ο καθένας μας, και στις οποίες η Strayed απαντά ως "Sugar”. Στις επιστολές αυτές οι αναγνώστες ανώνυμα, άνοιγαν την καρδιά τους στην Cheryl Strayed και μοιράζονταν προσωπικά τους θέματα. Η "Sugar” είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους αναγνώστες της και απαντούσε με ευθύτητα μεν αλλά με αισιοδοξία και τρυφερότητα, αποτελώντας ένα βάλσαμο ψυχής σε όσους αναζητούσαν καθοδήγηση για εμπόδια, μεγάλα και μικρά.
Η Nia Vardalos διασκεύασε το βιβλίο με φροντίδα και αγάπη και πρωταγωνίστησε στις θεατρικές παραγωγές του έργου σε Νέα Υόρκη και Λος Άντζελες. Για τη Nia, εκτός από τον κινηματογράφο, το θέατρο παραμένει η μεγάλη της αγάπη και πηγή δημιουργικότητας. Η πρώτη σκηνοθεσία του θεατρικού έγινε από το βραβευμένο με Tony Award σκηνοθέτη Thomas Kail, και της οποίας η αρχική πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, το 2016.
Η παράσταση είχε τόσο μεγάλη απήχηση, που στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέες παραγωγές σε όλο τον κόσμο με sold out παραστάσεις σε Φιλιππίνες, Αυστραλία, Κορέα και Μεξικό και σε περισσότερα από 200 θέατρα στις ΗΠΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr