Celebrities : Celebs Now31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2012

Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της

Η ζωή της θλιμένης πριγκίπισας και το μυστήριο γύρω από τον τρόπο που άφησε την τελευταία της πνοή

Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της


Λονδίνο, 29 Ιουλίου, 1981.
Μία νηπιαγωγός παντρεύεται τον πλέον περιζήτητο εργένη του πλανήτη, τον Πρίγκιπα Κάρολο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο με τα βλέμματα και τις κάμερες όλου του πλανήτη στραμμένα επάνω της. Εφτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το βασιλικό αυτό ρομάντζο να εξελίσσεται live υπό τις οδηγίες του παλατιού. Αποτέλεσε τον πιο μεγαλειώδη γάμο του εικοστού αιώνα. Η νύφη, χωρίς καμία πείρα στη δημόσια ζωή, σύντομα θα γινόταν η πιο φωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο. Δεν είχε καμία πείρα στη ζωή του παλατιού και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ασκούσε τόσο μεγάλη επιρροή στη χώρα, στον κόσμο ολόκληρο και θα ότι θα άλλαζε βασικές αρχές στο θεσμό της βασιλίας και της μοναρχίας.

Η Diana εξομολογείται “Σε κάθε γάμο, ιδιαίτερα όταν προέρχεσαι από χωρισμένους γονείς, κάνεις ότι είναι δυνατόν για να τον κάνει επιτυχημένο γιατί δεν θέλεις να περάσεις τα ίδια που είδες ότι πέρασαν οι γονείς σου. Τον αγαπούσα υπερβολικά και ήθελα να μοιραζόμαστε τα πάντα. Πάντα πίστευα ότι ήμασταν ένα πολύ καλό ζευγάρι.

Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της

Diana: Η πριγκίπισσα του λαού

Η Diana Francis Spencer, όπως ήταν το όνομά της, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961. Οι γονείς της, οι Spencers, ήταν πολύ εύποροι ιδιοκτήτες γης από τις αρχές του 16ου αιώνα και μάλιστα οι ιστοιρικοί σημειώνουν ότι η οικογένεια της ανήκει στις πιο παλιές της Μεγάλης Βρετανίας και μάλιστα μετράει περισσότερα χρόνια ιστορίας και από τη βασιλική οικογένεια. Η ίδια έζησε στις παρυφές του βασιλικού κύκλου. Στο γάμο των γονέων της είχε παρευρεθεί η Βασίλισσα ενώ o πατέρας της, Κόμης Spencer, ήταν ακόλουθος του βασιλέως Γεωργίου VI. Ο δεσμός της οικογένειάς της με τη βασιλική οικογένεια του έδωσε το προνόμιο να διαμένουν στο Park House, δίπλα στο παλάτι. Πολύ συχνά η μικρή Diana, έβλεπε τους γείτονές της και έπαιζε με αυτούς αλλά τίποτα δεν την είχε προετοιμάσει γι αυτό που θα ακολουθούσε.

Πέρα από αυτές τις συναναστροφές της με την βασιλική οικογένεια, η Diana μεγάλωσε κανονικά σαν οποιοδήποτε άλλο εύπορο παιδί της Αγγλίας. Στα έξι της χρόνια όμως, οι γονείς της χώρισαν, κάτι που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Αγαπούσε πάρα πολύ τους γονείς της και δεν μπορούσε να κατανοήσει τον κόσμο πέρα από τον προστατευτικό κύκλο της οικογένειας. Έβλεπε το μικρό, παιδικό της κόσμο να διαλύεται. Σε ηλικία δώδεκα ετών, ακολούθησε τις αδερφές της στο σχολείο του Kent. Η εσώκλειστη ζωή εκεί υποτίθεται πως θα της έδινε τη σταθερότητα που έλειπε από τη ζωή της. Εκεί, αν και δημοφιλής, ποτέ δεν είχε αυτοπεποίθηση. Ήταν πάρα πολύ ντροπαλή και είχε λίγους καλούς φίλους. Στο σχολείο, η Diana ξεχώριζε για την επίδοσή της στα αθλήματα, ειδικά στην κατάδυση. Όλοι τη θυμούνται να κάνει εξάσκηση με τις ώρες στην πισίνα. Δυστυχώς όμως στα μαθήματα δεν ήταν εξίσου καλή όπως παραδέχεται και η ίδια.

Όσο ήταν στο σχολείο, ανακάλυψε πόσο πολύ της άρεσε να δουλεύει με μικρά παιδιά. Το 1979 της έγινε μία πρόταση από ένα νηπιαγωγείο του Λονδίνου. Αρχικά δούλευε εκεί τα απογεύματα αλλά τελικά κατέληξε να δουλεύει μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο και άλλες δύο προσέχωντας ένα μικρό αγοράκι μιας αμερικάνικης οικογένειας στο Λονδίνο. Το νηπιαγωγείο είχε παιδιά πέντε ετών από εύπορες οικογένειες, όπως και η δική της. Αν και η Diana δεν είχε ποτέ εκπαιδευθεί για νηπιαγωγός τα αγαπούσε και ήθελα να ακολουθήσει την καριέρα της νηπιαγωγού.

Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της

Η ζωή με τον Κάρολο

Σύντομα όμως όλα θα άλλαζαν. Όταν γνώρισε τον Κάρολο ο βρετανικός τύπος άρχισε να δημιουργεί ένα κλοιό από φωτογράφους γύρω της ενώ οι συντάκτες των εφημερίδων και των tabloids έγραφαν πως ο Κάρολος βρήκε τον έρωτά του στα μάτια μιας νηπιαγωγού. Η Diana τα αντιμετώπιζε όλα σαν μία πρόκληση και τα λόγια της ήταν πάντα μετρημένα. Σήμερα βέβαια ξέρουμε ότι η γνωριμία τους πριν από το γάμο δεν ήταν παρά 20 ραντεβού σε κοσμικές εκδηλώσεις, κανονισμένα από τους ανθρώπους του παλατιού. Δεν υπήρξε ποτέ κεραυνοβόλος έρωτας, το παλατι προσπαθούσε να στρέψει τον Κάρολο μακριά από τον έρωτα της ζωής του, την Καμίλα.

Το 1981 ο Κάρολος και η Diana ανακοίνωσαν τον αρραβώνα τους. Ο διεθνής τύπος αρχίζει να ασχολείται με την Diana. Εκείνη όμως, με το βλέμμα κάτω και τα κοκκινισμένα από την ντροπή μάγουλα της απεύφεγε να σχολιάσει τα δημοσιέυματα και φυσικά να φωτογραφηθεί στο πλευρό του μέλλοντα συζύγου της. Σήμερα λέγεται, πως το παλάτι επέλεξε την Diana σαν σύζυγο του Κάρολου επειδή ήταν η πιο όμορφη από τις πιθανές νύφες που μπορούσε να βρει  οι οποίες έπρεπε να βρίσκονται κοντά στη ζωή του χωρίς όμως να τους χωρίζει μεγάλη διαφορά ηλικίας. Έτσι παντρεύτηκαν λίγο αργότερα ενώ η Diana δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της.

Το πριγκιπικό ζευγάρι άλλαξε στάση προς τα media και ενώ αρχικά απέφευγε τις φωτογραφήσεις βρέθηκε να παροτρύνει τους φωτογράφους να αποθανατίσουν τον έρωτάς τους, αν και πολλές φορές αυτό αμφισβητήθηκε από διάφορους για την πλευρά του Καρόλου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν πως το έκανε για να προβληθεί ο ίδιος και να δείξει πως επιτέλους βρήκε μία σύζυγο. Ο τύπος οργίαζε ακατάπαυστα κάθε μέρα με αφιερώματα στις κινήσεις του ζευγαριού και η Diana εμφανιζόταν όλο και πιο συχνά στα εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών. Η πριγκίπισσα πολλά χρόνια αργότερα δήλωσε σε συνέντευξή της “Όσο πιο ψηλά σε βάζουν τα Μ.Μ.Ε τόσο πιο απότομα θα πέσεις”. Ο γάμος ήταν ένα παραμύθι στο οποίο όλοι πίστευαν και όλοι ήθελαν να διαρκέσει.

Η Diana γνώριζε πώς να συμπεριφέρεται στον κόσμο. Όχι με τον τρόπο που το παλάτι της υπεδείκνυε αλλά με τον τρόπο που η ίδια ήθελε. Είχε την αμεσότητα που τόσο καιρό έλειπε από τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Σε κάθε δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού, ο κόσμος μαζευόταν και από τις δύο μεριές των κιγκλιδωμάτων ελπίζοντας πως θα περάσει από αυτή η πριγκίπισσα και όχι ο Κάρολος, μόνο και μόνο για να της σφίξουν το χέρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που έδιναν λουλούδια στον Κάρολο και του έλεγαν να τα δώσει στην Diana. Ήταν δύσκολο να συνηθίσει σε κάτι τέτοιο κάποιος που επι 33 χρόνια ήταν το κέντρο της προσοχής.

Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της
Ένα χρόνο αργότερα, η Diana γεννάει τον πρίγκηπα William. Η βασιλική οικογένεια ανακουφίζεται αφού αναρωτιόταν μήπως δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει και να δώσει ένα διάδοχο για το βασιλικό θρόνο. Η βασίλλισα της καρδιάς του λαού δήλωσε  πως ήταν μια πολύ δύσκολη γέννα και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα κατά τους εννέα μήνες της κύησης. Σύνηλθε για λίγο όταν γεννήθηκε ο William και μετά έπεσε σε μετακυητική μελαγχολία. Μάλλον η Diana ήταν και η μόνη γυναίκα της Οικογένειας που είχε ποτέ πέσει σε αυτού του είδους την κατάθλιψη ή έκλαψε ποτέ δημόσια. Εννιά μήνες μετά τη γέννα, η Diana πήρε το μωρό και της και μαζί με τον Κάρολο επισκέφθηκαν την Αυστραλία. Το πρωτόκολλο του παλατιού – αυτό που η Diana βρέθηκε πολλές φορές να αμφισβητεί, να αψηφά και να παραβιάζει – έλεγε πως ο μικρός William έπρεπε να μείνει στο παλάτι.

Η Diana έβρισκε συχνά το ρόλο της πολύ περίπλοκο και δεν ήξερε τι να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις της, αφού όλο και περισσότεροι της έδειχαν με ακραίο τρόπο την αγάπη τους.
Αυτό βέβαια ήταν εις βάρος του Κάρολου, ο οποίος είχε αρχίσει να προβληματίζεται πολύ σοβαρά. Στην επίσκεψή της στην Αυστραλία, αυτό που ακουγόταν διαρκώς ήταν “Είναι από την άλλη πλευρά!”. Ο Κάρολος, δεν ήθελε να δείξει πόσο πολύ τον πείραζε αυτό και σε μία τέτοια εκδήλωση αγάπης του κοινού για την Diana, έδινε το χέρι του και έλεγε “Δυστυχώς η γυναίκα μου είναι από την άλλη πλευρά. Θα πρέπει να σφίξετε το δικό μου χέρι.” Μπορεί ο Κάρολος να έδινε συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει για τα προβλήματα της χώρας αλλά την άλλη μέρα ο Τύπος σχολίαζε το τι φορούσε η Λαίδη εκείνο το βράδυ.
Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της
H Lady Di έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη βασιλική οικογένεια, ένα θεσμό ξεχασμένο και απόμακρο εδώ και τρείς αιώνες. Η oικογένεια είχε ανάγκη από κάτι όμορφο. Η Diana ήταν αυτό το κάτι που έλειπε. Τη δεκαετεία του 1970 η oικογένεια θεωρούνταν βαρετή τόσο στην Αγγλία όσο και στο εξωτερικό. Την επόμενη δεκαετεία, μπήκε στη ζωή όλων η Diana, η χαρισματική. Είχε τη λάμψη μιας σταρ του Χόλυγουντ αλλά και ένα βασιλικό στυλ, μία εκκεντρική κομψότητα που ο κόσμος λάτρευε. Παρά το γεγονός πως αυτή της η δημοσιότητα δεν της άρεσε , η ίδια είχε εξελιχθεί σε αντιπρόσωπο της οικογένειας και μάλιστα ο πιο λαμπρός αφού όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμένη επάνω της.
Diana: 15 χρόνια από τη μέρα του άδικου χαμού της
Όταν ο Τύπος κατέγραφε την άσχημη τροπή του γάμου της, αυτή δήλωσε πως δεν θέλει να χωρίσει. Το 1985, σε δημόσιες ομιλίες της, φαίνονταν πλόν όλες οι ανησυχίες της γι’ αυτό το διαζύγιο. Μέσα της βασανιζόταν. Παρά τα προβλήματά της, εκείνη ήθελε να συνεχίσει το έργο της σαν πριγκίπισσα θέτοντας κατά μέρος το ρόλο της ως σύζυγο. Αποφάσισε λοιπόν να στηρίξει το λαό της Αγγλίας μέσα από το φιλανθρωπικό έργο της. Ο κόσμο της αγγλικής μόδας ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις εμφανίσεις της αφού εκείνη την περίοδο σταμάτησε να φοράει ρούχα που δεν ήταν κατασκευασμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λάτρευε το χορό και από μικρή ήθελε να γίνει χορεύτρια. Το Μπαλέτο του Λονδίνου της έκανε πρόταση για ιδιαίτερα μαθήματα κι έτσι ξεκίνησε παρόλο που οι περισσότεροι επαγγελματίες χορευτές ήταν συνομίλικοι της. Ένα βράδυ της δόθηκε η ευκαιρία να χορέψει και δημοσίως σε μία Χριστουγεννιάτικη παράσταση. Το όλο νούμερο ήταν κωμικό και κανείς δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο ο παρτενέρ της, Wayne Sleep. Ο κόσμος, όταν άνοιξε η σκηνή δεν πίστευαν στα μάτια τους και όταν το νούμερο τελείωσε, ξέσπασε σε τρελά χειροκροτήματα. Είχε κλέψει την παράσταση.

Διάβασε περισσότερα στη σελίδα ii

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ