Follow us

Αντώνης Κανάκης: "Η ανόητη νοοτροπία του παρτάκια στη χώρα μας περνιέται και για μαγκιά"

Χρόνια τώρα θυμώνει, ταράζει, προκαλεί γέλιο και προβληματισμό, προτείνει. Σε μία πρωτότυπη συνέντευξη σχολιάζει λόγια μεγάλων ανθρώπων!

antwnhs_kanakhs1201

Χρόνια τώρα θυμώνει, ταράζει, προκαλεί –γέλιο και προβληματισμό–, προτείνει. Κι ευτυχώς, στη χειρότερη ίσως περίοδο της τηλεόρασης, συνεχίζει να υπάρχει σ' αυτή σχολιάζοντας, όπως εδώ, λόγια μεγάλων ανθρώπων.

«Κάθε χώρα έχει το τσίρκο που της αξίζει. Η Ισπανία έχει τις ταυρομαχίες, η Ιταλία την Καθολική Εκκλησία και η Αμερική το Χόλιγουντ». Erica Jong

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το τσίρκο της Ελλάδας;
Αναμφισβήτητα η πολιτική και οι πολιτικοί. Το τσίρκο που της αξίζει απόλυτα.

«Δεν μπορώ να νιώσω σεβασμό για μια κυβέρνηση που πέφτει από λάθος σε λάθος με σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία». Μαχάτμα Γκάντι

Κατανοώντας τη δυσκολία να επιλέξεις, ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει η κυβέρνηση;
Το μεγαλύτερο λάθος όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά γενικότερα των κυβερνήσεων των τελευταίων πολλών ετών δεν έχει να κάνει με τα πράγματα που έπραξαν, αλλά με αυτά που δεν έπραξαν. Κανένας τους δεν ενέπνευσε τους Έλληνες να γίνουν καλύτεροι πολίτες, κανένας τους δεν τόλμησε να ξεφύγει από μια στείρα και σχετικά προκαθορισμένη διαδικασία, ήταν όλοι τους βαρετά προβλέψιμοι, υπάκουοι, αφάνταστοι, άτολμοι, ανίκανοι.

Υπάρχει κάποιος πολιτικός για τον οποίο να νιώθεις σεβασμό ή, τουλάχιστον, να θεωρείς ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους;

Ένας πολιτικός που κέρδισε το σεβασμό μου από ένα και μόνο γεγονός είναι ο Στεφανόπουλος από την ομιλία του παρουσία του Κλίντον στην Αθήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι αξιόλογοι και διαφορετικοί πολιτικοί, αλλά τι να το κάνεις όταν σιωπηλά συμμετέχουν και αυτοί σ' αυτό το τσίρκο. Το μόνο που εύχομαι είναι να έχουν τουλάχιστον απόλυτη συνείδηση της συνενοχής τους.

«Όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του». Λέων Τολστόι


Τι σε εξοργίζει περισσότερο στη στάση των ανθρώπων απέναντι στο κοινό καλό;
Η ανόητη νοοτροπία του παρτάκια, που στη χώρα μας περνιέται και για μαγκιά τελευταία. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι ο μοναδικός τρόπος για να βγει κερδισμένος ο καθένας είναι να είναι κερδισμένο το σύνολο της κοινωνίας. Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίζει η μονάδα μακροπρόθεσμα είναι να κερδίζει το σύνολο. Δυστυχώς όμως φαίνεται να πιστεύουμε πως το κοινό καλό και το ατομικό μας καλό είναι δύο τελείως άσχετα μεταξύ τους πράγματα, ενώ πρόκειται για απολύτως σχετικά.

«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: “Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη Γη. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω”». Νίκος Καζαντζάκης


Καθώς απευθύνεσαι σε ένα ευρύ –νεανικό στην πλειονότητά του– κοινό, σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, νιώθεις την ευθύνη ότι πρέπει να μεταδώσεις μια άλλη οπτική των πραγμάτων;

Αισθάνομαι πως υποσυνείδητα λειτουργεί μέσα μου ένας αυτόματος μηχανισμός, ο οποίος κρατάει πάντα ζωντανή την αίσθηση της πραγματικότητας και των προεκτάσεων που μπορεί να έχει η χρήση ενός μέσου όπως η τηλεόραση και μιας εκπομπής όπως το Ράδιο Αρβύλα. Αλλά ως εκεί. Δεν επιθυμώ καμία ευθύνη για κάτι συγκεκριμένο. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε εις βάρος, όχι μόνο της διάθεσής μου, αλλά και της δημιουργικότητας και της αλήθειας μου. Θέλω να είμαι ελεύθερος να εκφράζομαι δημιουργικά και πολιτικά. Να λέω αυτά που πιστεύω με τον τρόπο μου, ο οποίος μάλιστα ποικίλλει, και ο αποδέκτης να είναι ελεύθερος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει, να του αρέσει ή όχι. Πάντως στην Ελλάδα, ως «η άλλη οπτική» τείνει πλέον να φαντάζει το αυτονόητο και το γεγονός αυτό έχει πολλά να μας πει.

«Η ζωή μου είναι το μήνυμά μου». Μαχάτμα Γκάντι


Τι θα ήθελες να θυμούνται οι άλλοι από εσένα;
Απαγορεύω στον εαυτό μου, με κάποια δυσκολία ομολογώ, να ενδώσει σε αυτόν τον απόλυτο πειρασμό ματαιοδοξίας και να απαντήσω. Η περιέργειά μας για το τι σκέφτονται ή τι θα σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, εκτός από ματαιόδοξο, είναι και μία από τις βασικότερες αιτίες που μπορεί να στερήσουν την ηρεμία και τη γαλήνη από έναν άνθρωπο.

«Έχουμε πεισθεί να ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Να δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν διαρκούν σε ανθρώπους που δεν μας ενδιαφέρουν». Καθηγητής Τιμ Τζάκσον

Γιατί πιστεύεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουμε σ' αυτή την παγίδα; Εσένα σου έχει συμβεί;
Ναι έχω πέσει και δίνω τον αγώνα μου για να απαλλαγώ από όλα αυτά, ιδίως από το δεύτερο. Η παιδεία ή, μάλλον, η έλλειψή της, το ευρύτερο σύστημα καταναλωτισμού με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει, η τεράστια κρίση αξιών, ο έμφυτος αλλά και ο εξωγενώς καλλιεργημένος φόβος, ο αλλοτριωμένος δυτικός τρόπος ζωής, η εκφυλισμένη ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για σεβασμό και εξουσία είναι, θεωρώ, μερικά από τα στοιχεία που από μόνα τους ή σε συνδυασμό μάς οδηγούν σε τέτοιου είδους παγίδες, παγίδες που μπορεί τελικά να καθορίσουν τις ζωές μας.

«Τηλεόραση είναι η εφεύρεση που σου επιτρέπει να ψυχαγωγείσαι στο σαλόνι από ανθρώπους που δεν θα τους επέτρεπες να μπουν στο σπίτι σου». Ντέιβιντ Φροστ

Πιστεύεις ότι έχουμε την τηλεόραση που μας αξίζει;

Διαφωνώ με την απόλυτη εφαρμογή του ευφυολογήματος του Ντέιβιντ Φροστ. Θεωρώ πως έχουμε τα πάντα στην ελληνική τηλεόραση αυτήν τη στιγμή. Κάποια εξαιρετικά, κάποια πολύ καλά, κάποια μέτρια αλλά αξιοπρεπή, κάποια αδιάφορα, κάποια αναξιοπρεπή, ακόμη και επικίνδυνα. Είναι στο χέρι του καθενός τι θα επιλέξει. Η τηλεόραση, ως μέσο, μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή κοινωνικά υπόθεση και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ασόβαρη. Συχνά φοβάμαι πως μπερδεύονται αυτά τα δύο και ασχολούνται αρκετοί άνθρωποι πολύ σοβαρά μαζί της όταν δεν πρέπει, ενώ δεν ασχολείται κανένας σχεδόν σοβαρά μαζί της όταν πρέπει.

Ποιο τηλεοπτικό πρόσωπο νιώθεις ότι με τις πράξεις και τη ζωή του «δουλεύει» για το Ράδιο Αρβύλα;

Προσπαθώ να μην επικεντρώνω τόσο στα πρόσωπα, αλλά στις καταστάσεις, σε νοοτροπίες, γεγονότα και συμπεριφορές.

«Τα λεφτά και η επιτυχία δεν αλλάζουν τον άνθρωπο, απλώς ενισχύουν ότι υπάρχει εκεί». Γουίλ Σμιθ

Πού δεν λυπάσαι να ξοδεύεις τα χρήματά σου;
Γενικότερα δεν λυπάμαι να ξοδεύω χρήματα – και τώρα που τα διαθέτω και παλαιότερα που δεν τα είχα. Πλέον, όσο πιο ουσιαστικά ξοδεύονται τόσο καλύτερα.

Έχεις γευτεί την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό. Ένιωσες ποτέ ότι χάνεις την ισορροπία σου;
Βεβαίως, αλλά δεν νομίζω ότι έφταιγε ή φταίει τόσο η όποια επιτυχία, αλλά τα πράγματα που έπρεπε να κάνω, η απίστευτη πίεση που πολλές φορές είχα ασκήσει στον εαυτό μου για να ανταποκριθώ σε όλα αυτά. Το γεγονός ότι ο εγκέφαλός μου γίνεται χίλια κομμάτια. Γενικότερα ο απίστευτος φόρτος εργασίας και υποχρεώσεων που κατά καιρούς βιώνω με οδηγεί σε προσωρινές –ελπίζω– περιπτώσεις απώλειας της ισορροπίας μου. Άσχετο, αλλά θεωρώ την ισορροπία το σημαντικότερο ίσως συστατικό για τα πάντα σχεδόν.

«Είναι ανατριχιαστικά φανερό ότι η τεχνολογία έχει υπερκεράσει την ανθρωπιά μας». Άλμπερτ Αϊνστάιν

Πιστεύεις ότι το Facebook και το Twitter έχουν μεταλλάξει τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών;
Αν και δεν γνωρίζω πολλά, μιας και δεν έχω τίποτα από τα δύο, φαντάζομαι ότι τη διαδικασία ναι, μπορεί να την έχουν μεταλλάξει, την ουσία των σχέσεων όμως όχι.

Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντώνη Κανάκη στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ