Διαγωνισμοί22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2017

Άκης Πετρετζίκης | Κέρδισε το τρίτο τεύχος του περιοδικού του! (Αποτελέσματα)

Αγαπάς τη μαγειρική; Πάρε μέρος στον πιο γιορτινό διαγωνισμό!

Άκης Πετρετζίκης | Κέρδισε το τρίτο τεύχος του περιοδικού του! (Αποτελέσματα)

Η ολοκαίνουρια έκδοση του περιοδικού “Άκης Πετρετζίκης” μόλις κυκλοφόρησε και είναι γεμάτη από τις 50 καλύτερες συνταγές: Από σπιτικές σούπες και νόστιμο finger food μέχρι τα σνακ που θα μαγειρέψεις για το τέλειο πάρτι των γιορτών.

Άκης Πετρετζίκης | Κέρδισε το τρίτο τεύχος του περιοδικού του! (Αποτελέσματα)

Ανάμεσα τους θα βρεις και την πιο νόστιμη συνταγή για πάβλοβα η οποία θα ταιριάξει τέλεια στο γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Σοκολατένιες πάβλοβα µε κόκκινα φρούτα

Μερίδες: 6 / Προετοιµασία: 30´

Χρόνος αναµονής: 2 ώρες

Χρόνος ψησίµατος: 50´

Βαθµός δυσκολίας: 2

Για τις µαρέγκες

80 γρ. κουβερτούρα µε 55% κακάο

5 ασπράδια από µέτρια αβγά

µία πρέζα αλάτι

220 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική

µία κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.γ. ξίδι

½ κ.γ. εκχύλισµα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισµα

300 γρ. κρέµα γάλακτος, χτυπηµένη σε σαντιγί
µε 2 κ.γ. ζάχαρη άχνη (για τη σαντιγί)
+ επιπλέον 4 κ.σ. (για τα φρούτα) + ακόµα λίγη
για πασπάλισµα

150 γρ. φρούτα του δάσους, φρέσκα ή κατεψυγµένα

µία κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

1 πορτοκάλι, κοµµένο σε φιλέτα

ξύσµα από 1 πορτοκάλι

50 γρ. κουβερτούρα (για τα τρίµµατα σοκολάτας)

Άκης Πετρετζίκης | Κέρδισε το τρίτο τεύχος του περιοδικού του! (Αποτελέσματα)

Μαρέγκες

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Στρώνουµε 2 ταψάκια µε λαδόκολλα.

Κόβουµε την κουβερτούρα σε µικρά κοµµατάκια και τη λιώνουµε σε µπεν µαρί ή στο φούρνο µικροκυµάτων. Την αφήνουµε στην άκρη µέχρι να τη χρειαστούµε.

Βάζουµε τα ασπράδια αβγών µε το αλάτι στο µίξερ και ξεκινάµε να χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα, µέχρις ότου αφρατέψουν.

Ξεκινάµε να προσθέτουµε τη ζάχαρη (µία κουταλιά της σούπας τη φορά) και χτυπάµε µέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και να γυαλίζει η µαρέγκα. Σταµατάµε το µίξερ και ρίχνουµε το κορν φλάουρ.

Ξαναβάζουµε σε λειτουργία το µίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, µέχρι το κορν φλάουρ να απορροφηθεί. Τέλος, προσθέτουµε το ξίδι και
το εκχύλισµα πορτοκαλιού και ανακατεύουµε για λίγα δευτερόλεπτα ακόµα.

Βάζουµε λίγη µαρέγκα κάτω από τις λαδόκολλες και στις 4 γωνίες ώστε να κολλήσει η λαδόκολλα στο ταψί και σχηµατίζουµε 3 πάβλοβα επάνω σε κάθε λαδόκολλα µε τον εξής τρόπο: Παίρνουµε τρεις µεγάλες κουταλιές από τη µαρέγκα και τις αφήνουµε σε απόσταση µεταξύ τους σε κάθε ταψί. Ρίχνουµε µία µικρή κουταλιά από τη λιωµένη σοκολάτα πάνω σε κάθε µαρέγκα και την απλώνουµε µε το κουτάλι.

Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία µοιράζοντας τη µαρέγκα και τη σοκολάτα µέχρι να δηµιουργήσουµε έξι µαρέγκες. Με τη βοήθεια του κουταλιού σπρώχνουµε τη µαρέγκα µε τη σοκολάτα προς τα έξω, δηµιουργώντας µία γούβα στο κέντρο
της κάθε µαρέγκας.

Προσέχουµε να αφήνουµε κενό µεταξύ τους επειδή όσο ψήνονται θα φουσκώνουν.

Ψήνουµε για 5 λεπτά χωρίς να ανοίξουµε την πόρτα του φούρνου. Στη συνέχεια, χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 110°C και ψήνουµε για άλλα 45 λεπτά.

Αφαιρούµε τις µαρέγκες από το φούρνο και τις αφήνουµε να κρυώσουν για µία ώρα πάνω σε µία σχάρα.

Γαρνίρισμα

Φτιάχνουµε τη σαντιγί: Χτυπάµε στον κάδο του µίξερ την κρέµα γάλακτος µε τη ζάχαρη µέχρι να έχουµε µία παχύρρευστη σαντιγί µε την υφή γιαουρτιού.

Ετοιµάζουµε τα φρούτα: Βάζουµε σε ένα κατσαρολάκι τα φρούτα µαζί µε τη ζάχαρη, το λικέρ, το ξύσµα και το χυµό που µας έχει µείνει όταν κόβαµε τα φιλέτα του πορτοκαλιού. Ζεσταίνουµε ελαφρά το µείγµα, µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να µειωθούν τα υγρά. Το µεταφέρουµε σε ένα µπολ και το αφήνουµε να κρυώσει εντελώς.

Σοκολάτα σε τρίµµατα: Σπάµε τη σοκολάτα σε κοµµάτια και τη λιώνουµε σε µπεν µαρί ή στο φούρνο µικροκυµάτων.

Την αφήνουµε για 5 λεπτά να κρυώσει και την απλώνουµε σε λεία, µεταλλική ή µαρµάρινη, επιφάνεια µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας (θέλουµε η στρωµένη σοκολάτα να έχει πολύ λεπτό πάχος) και την αφήνουµε εκεί να κρυώσει εντελώς.

Με µία ίσια σπάτουλα, που την τοποθετούµε σε 45 µοίρες γωνία σε σχέση µε τον πάγκο, ξεκινάµε να «ξύνουµε» τη σοκολάτα από την πλευρά µας προς τα έξω. Φοράµε γάντια και µαζεύουµε τα τρίµµατα της σοκολάτας.

Αν δεν τα χρησιµοποιήσουµε αµέσως, καλό θα ήταν να τα βάλουµε στο ψυγείο για να µη λιώσουν.

Συναρµολόγηση

Μοιράζουµε τη σαντιγί στις πάβλοβα. Πάνω από τη σαντιγί απλώνουµε τα φρούτα και τα τρίµµατα σοκολάτας. Πασπαλίζουµε µε ζάχαρη άχνη και σερβίρουµε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Best of network