Tasty Guide : Επιδόρπια11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2012

Χιονισμένη τούρτα με έλατα

Μια υπέροχη συνταγή από το βιβλίο ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ της Βέφας και της Αλεξίας Αλεξιάδου.

Χιονισμένη τούρτα με έλατα

Μια υπέροχη συνταγή από το βιβλίο ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ της Βέφας και της Αλεξίας Αλεξιάδου.

1 δόση κέικ της αρεσκείας σας

Υλικά
για το γλάσο αφράτο βουτύρου (buttercream)

1½ κούπας ζάχαρη
1/2 κούπας νερό
5 ασπράδια, από μεγάλα αυγά
ελάχιστο αλάτι
1/2 κουταλάκι κρεμόριο
1-2 βανίλιες
2 -2½ κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

για το γλάσο φοντάν

2/3 κούπας γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο
λίγη βανίλια
4-5 κούπες ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ψήστε και ετοιμάστε την τούρτα ή το κέικ της αρεσκείας σας. Ετοιμάστε το γλάσο. Σε μία μικρή κατσαρόλα διαλύστε τη ζάχαρη στο νερό κι αφήστε τα να πάρουν βράση. Βράστε σε δυνατή φωτιά 6΄, ή ώσπου να γίνει μαλακιά καραμέλα. Στο μεταξύ, χτυπήστε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ ν΄ αφρίσουν. Προσθέστε το κρεμόριο και τη βανίλια και χτυπήστε τα, ώσπου να σχηματιστεί μαρέγκα σφιχτή που να στέκεται. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε το σιρόπι μέσα στα ασπράδια με αργή σταθερή ροή. Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα, ώσπου να κρυώσει το μείγμα, 12΄ περίπου. Για ταχύτερο αποτέλεσμα τυλίξτε μια πετσέτα με παγάκια γύρω από το μπολ του μίξερ. Προσθέστε στο μείγμα το βούτυρο, κουταλιά, κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή μην χρησιμοποιήσετε βούτυρο τύπου σοφτ. Το βούτυρο πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου, να είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο. Χτυπήστε ώσπου να επιτύχετε ένα πολύ αφράτο λευκό κι απαλό μείγμα. Καλύψτε το με γλάσο αφράτο βουτύρου κάνοντας σχέδια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για να δείχνει χιονισμένη.

Για τα ελατάκια θα χρειαστείτε 300 γρ. άσπρο φοντάν σε πάστα. Για το γλάσο φοντάν. Χτυπήστε το γάλα με τη βανίλια. Ρίξτε κι ανακατέψτε λίγη, λίγη τη ζάχαρη,ώσπου να επιτύχετε την επιθυμητή σύσταση. Το γλάσο πρέπει να είναι πηχτό και να πλάθεται σε μπαλάκι. Ανοίξτε το σε λεπτό φύλλο και κόψτε με κουπ πατ δεντράκια σε δύο φορές από το ίδιο μέγεθος. Αφήστε τα να στεγνώσουν 1-2 ημέρες και να σκληρύνουν. Κόψτε το κάθε δεντράκι κάθετα στη μέση, έτσι ώστε να έχετε 4 κομμάτια από κάθε μέγεθος. Στερεώστε τα πάνω στην τούρτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ