Follow us

Τάρτα με βάση από δημητριακά, τάρτα αλμυρής Πραλίνας, τάρτα με χόρτα | 3 γλυκές και αλμυρές τάρτες

O αγαπημένος μας food blogger μάς προτείνει τρεις διαφορετικές και πρωτότυπες τάρτες

tart-recipe-salted-chocolate-nutella-praline-hazelnut-raspberries-food-styling-cool-artisan-3

O αγαπημένος μας food blogger μάς προτείνει τρεις διαφορετικές και πρωτότυπες τάρτες για να φτιάξουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Κάθε φορά που βλέπουμε το instagram του @gabnikolaidis μας τρέχουν τα σάλια, και έτσι αποφασίσαμε να του ζητήσουμε να επιλέξει τις 3 top αγαπημένες του συνταγές για τάρτες!

Συνταγές για τάρτα | 3 γλυκές και αλμυρές εκδοχές από τον Cool Artisan:

#1. Τάρτα αλμυρής Πραλίνας με Ράσμπερι

Τάρτα με βάση από δημητριακά, τάρτα αλμυρής Πραλίνας, τάρτα με χόρτα | 3 γλυκές και αλμυρές τάρτες

Ζύμη για την γλυκιά τάρτα - Υλικά:

  • 112 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 αυγό
  • 2 γρ. αλάτι
  • βούτυρο ή λάδι και αλεύρι για την προετοιμασία της ταρτιέρας

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  • Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ βάζοντας τον γάντζο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, συνεχίζοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 40 λεπτά στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά) μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (η διάμετρός του θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ταρτιέρα).
  • Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε την ταρτιέρα με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο.
  • Στρώνουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει το κάτω μέρος αλλά και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
Για να προψήσουμε τη ζύμη της τάρτας

  • Καλύπτουμε την επιφάνειά της με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για ν' αποφύγουμε το φούσκωμα της ζύμης κατά το ψήσιμο).
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φασόλια και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 500 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ
  • 20 ράσμπερι

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Ψήνουμε τη ζύμη της τάρτας σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Όσο πιο μικρά τα κομμάτια τόσο το καλύτερο γιατί θα λιώσουν πιο εύκολα.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν την αφήνουμε να βράσει επειδή θα μυρίσει άσχημα. Πάντοτε όταν ζεσταίνουμε κρέμα γάλακτος την αποσύρουμε όταν δούμε ότι έχει αρχίσει να αχνίζει έντονα και την αισθανθούμε καυτή στο δάχτυλό μας.
  • Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό, ώστε να μαλακώσει καλά η σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα της σοκολάτας και αραδιάζουμε τα ράσμπερι
  • Αφήνουμε την τάρτα σε θερμοκρασία δωματίου να δέσει η σοκολάτα για τουλάχιστον 2 ώρες.

#2. Τάρτα με βάση από δημητριακά,μπανάνα και καραμελωμένη γκανάζ

Τάρτα με βάση από δημητριακά, τάρτα αλμυρής Πραλίνας, τάρτα με χόρτα | 3 γλυκές και αλμυρές τάρτες - εικόνα 2

Για τη βάση τάρτας από δημητριακά - Υλικά:

  • 300 gr δημητριακά
  • 20 gr ινδική καρύδα
  • 120 ml μέλι
  • 40 gr βούτυρο
  • 2 ασπράδια αυγού (ή εκχύλισμα λιναρόσπορου αν είσαι vegan. Για να αντικαταστήσεις ένα ασπράδι, διαλύεις 1 κουταλιά της σουπας λιναρόσπορο σε 3 κουταλιές της σούπας νερό.)

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για τάρτα με αποσπώμενη βάση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δημητριακά με την ινδική καρύδα
  • Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το μέλι
  • Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών και στη συνέχεια ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά με τα στερεά μέχρι να καλυφθεί πλήρως
  • Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψάκι και πιέζουμε σταθερά προς τα κάτω με ένα ποτήρι για να του δώσουμε σχήμα τάρτας
  • Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν ξεφορμάρουμε
  • Ξεφορμάρουμε και συνεχίζουμε με τη γέμιση της τάρτας

Για τη γέμιση - Υλικά:

  • 180 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 60 γρ. σοκολάτα γάλακτος τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 190 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3-4 γρ. χονδρό αλάτι
  • λίγο νερό
  • 1 μπανάνα

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε έως ότου πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και τόσο νερό ώστε να τη μουσκέψει.
  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε ψηλή θερμοκρασία και όταν η ζάχαρη πάρει χρυσαφί χρώμα αδειάζουμε με προσοχή την κρέμα γάλακτος που έχουμε ζεστάνει προηγουμένως.
  • Αρχίζει αμέσως να κοχλάζει και προσέχουμε να μην καούμε.
  • Ανακατεύουμε με μία μαρίζ έως ότου η κρέμα γάλακτος σταματήσει να κοχλάζει και η καραμέλα διαλυθεί μέσα σε αυτήν.
  • Αδειάζουμε πάνω από τις τεμαχισμένες σοκολάτες και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά με μία μαρίζ.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο ομογενοποιούμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε έως ότου κρυώσει και γίνει παχύρρευστη.
  • Κόβουμε τη μπανάνα σε φέτες και τις αραδιάζουμε στη βάση της τάρτας
  • Γεμίζουμε την τάρτα με την καραμελωμένη γκανάζ σοκολάτας, την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε

#3. Τάρτα με τσιγαριαστά χόρτα και κοπανιστή Τήνο

Τάρτα με βάση από δημητριακά, τάρτα αλμυρής Πραλίνας, τάρτα με χόρτα | 3 γλυκές και αλμυρές τάρτες - εικόνα 3

Για τη ζύμη αλμυρής τάρτας - Υλικά:

  • 325 γρ. αλεύρι
  • 175 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1 αυγό
  • 30 γρ. νερό κρύο
  • 3 γρ. αλάτι
  • 3 γρ. ζάχαρη

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος (λαδόκολλα) και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).
  • Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.
  • Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι.
  • Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για λίγες ώρες ή και να τη διατηρήσουμε για 1 μήνα τουλάχιστον.
Για να προψήσουμε τη ζύμη για αλμυρή τάρτα

  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο).
  • Τη ψήνουμε στους 170ºC για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.
Tips

  • Προσέχουμε να μη ζυμώσουμε υπερβολικά και κουράσουμε τη ζύμη, γιατί όταν ψηθεί θα γίνει βαριά και «ζυμαρένια» αντί για ανάλαφρη και τραγανή.
  • Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί αφού την ανοίξουμε, καθώς και μετά το στρώσιμο στο σκεύος.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη στο σωστό πάχος, μισό εκατοστό περίπου, ώστε να γίνει τραγανή αλλά και να μη νοτίσει όταν ψηθεί με τη γέμιση.
  • Για να πετύχουμε πιο ομοιόμορφο ψήσιμο, αφού έχουμε στήσει τη ζύμη στο σκεύος, τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.

Για τη γέμιση:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 500 γρ. σέσκουλα (το βάρος όλων των χόρτων μετά το καθάρισμα)
  • 500 γρ. χόρτα του βουνού (πικραλίδες, καβουράκια, ζοχούς, αλιβάρβαρα)
  • 500 γρ. καυκαλήθρες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ ποτήρι σάλτσα ντομάτας σπιτική ή πούλπα ντομάτας βιολογική
  • λίγο αλάτι
  • 300 γρ. κοπανιστή Τήνου
  • 6 μικρά ορθογώνια κομμάτια ανθότυρου

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Pίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε τα χόρτα (αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει σχολαστικά 2-3 φορές), χοντροκομμένα με το χέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα χόρτα να μαραθούν για 10 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και ελάχιστο νερό (περίπου μισό ποτήρι), ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Aφήνουμε τα χόρτα να σιγοψηθούν σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μείνει μόνο το λάδι από υγρά.
  • Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
  • Αφότου έχουμε κάνει τυφλό ψήσιμο στην τάρτα γεμίζουμε με το μείγμα των χόρτων και στη συνέχεια βάζουμε από πάνω τα κομμάτια ανθότυρου.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε για 180°C για 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ