Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170οC (αέρα).
Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ. ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ με το σύρμα έως ότου γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
Αν έχουμε ένα μίξερ, το καθαρίζουμε και σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τα 200 γρ. από τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν. Ενώνουμε με το μείγμα της κουβερτούρας,ρίχνουμε το ρούμι και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα σιλικόνης. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και ύψους 5 εκ. και ψήνουμε 1 ώρα.
Σημειώσεις:
– Δεν χρησιμοποιώ ταψάκι, αλλά τσέρκι που τυλίγω με αλουμινόχαρτο και το ακουμπάω στο ταψί.
Όταν κρυώσει το γλυκό, κόβω το αλουμινόχαρτο περιμετρικά και με μαχαίρι προσεχτικά χαρακώνω τα εσωτερικά τοιχώματα για να σηκώσω το τσέρκι. Απλά μετά θα μου μείνει το αλουμινόχαρτο πάτος! Γιατί είναι υγρό το κέικ οπότε δεν θέλω να το σηκώσω για να ξεκολλήσω το κάτω αλουμινόχαρτο.
– Εντελώς (!) προαιρετικά σερβίρετε με χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, κατά προτίμηση χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη(400γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για muffins με 12 θήκες.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.
Τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά και απαλά διπλώνουμε – ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Ισομοιράζουμε στις βουτυρωμένες θήκες. Ψήνουμε για περίπου 20΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν πιέζουμε με το δάχτυλο την κορυφή ελαφρά και αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Αλλιώς τα ψήνουμε λίγο ακόμη.
Τα αφήνουμε στις θήκες 5΄ και στη συνέχεια τα βγάζουμε σε σχάρα.