Tasty Guide : Επιδόρπια12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2020

Συνταγή για εύκολο εκμέκ με σοκολατένια βάση από τσουρέκι

Η βάση από τσουρέκι και η βελούδινη κρέμα δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Συνταγή για εύκολο εκμέκ

Μια super σοκολατένια συνταγή με βάση από τσουρέκι και βελούδινη κρέμα.

Συνταγή για ραβανί | Το πιο λαχταριστό πολίτικο γλυκό

Συνταγή για εύκολο εκμέκ με σοκολατένια βάση από τσουρέκι

Υλικά για 12 κομμάτια

Υλικά για τη βάση

1 τσουρέκι 450 γρ.
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νερό
75 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Υλικά για την κρέμα

1 λίτρο γάλα
6 κρόκους
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες

Υλικά για τη σαντιγί

500 ml κρέμα γάλακτος
50-100 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τη βάση

Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το τσουρέκι αφού το κόψουμε σε κομμάτια για να γίνει τρίμματα.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τη βάζουμε στη φωτιά και όταν λιώσει η ζάχαρη τη βγάζουμε από το μάτι και προσθέτουμε μέσα τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για να λιώσει η σοκολάτα και όταν λιώσει μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο μπολ με τα τρίμματα του τρουρεκιού.
Αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το σιρόπι και μετά αδειάζουμε όλο αυτό σε ένα τσέρκι ή σε ένα ταψάκι 25Χ35 εκατοστά.
Το απλώνουμε καλά να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Πιέζουμε καλά με την παλάμη για να γίνει μια καλή βάση καθώς παγώνει στο ψυγείο.
Το μεταφέρουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε καλά ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το υπόλοιπο γάλα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος-ζάχαρης, ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίσουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα, όπως αν τα βάζαμε όλα μέσα.
Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για να μην ”πιάσει” στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν μυρίζει αλευρίλα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε την κρέμα απευθείας πάνω στη βάση του γλυκού που έχουμε στο ταψί.
Από πάνω από την κρέμα βάζουμε μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπά πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα η κρέμα μας καθώε κρυώνει.
Αφήνουμε το γλυκό να παγώσει.

Για τη σαντιγί

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη και να ”στέκεται”.
Προσοχή μην την παραχτυπήσουμε και ”κόψει”.
Τη σαντιγί αυτή τη βάζουμε πάνω από την κρέμα όταν αυτή έχει παγώσει και βέβαια αφαιρώντας τη μεμβράνη.
Αν θέλουμε διακοσμούμε το γλυκό με berries και ζάχαρη άχνη.

Συνταγή για λυχναράκια | Δοκίμασε τα παραδοσιακά κρητικά καλιτσούνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ