Follow us

Η «Chef στον αέρα» Ελένη Ψυχούλη και τα μυστικά της

Μιλάει για την οικονομική κρίση και τη μαγειρική και αποκαλύπτει τις αγαπημένες της κουζίνες και τη δική της σχέση με το φαγητό.

elenipsuxoulichefstonaera

«Η μαγειρική είναι δημιουργία, αγάπη και μάθηση»

Μπορεί μικρή να...απεχθανόταν το φαγητό, σήμερα όμως δηλώνει ερωτευμένη μαζί του. Την αγάπη της αυτή μοιράζεται μαζί μας καθημερινά από τον Σκάι στην εκπομπή «Chef στον αέρα». Όπως τονίζει η Ελένη Ψυχούλη, μπορεί ένα καλό πιάτο φαγητό να μη συγκρίνεται μ’ ένα έργο τέχνης, σίγουρα όμως μπορεί να μετατρέψει μια γυναίκα σε βασίλισσα της παρέας! Eύκολες, πρωτότυπες και φτηνές συνταγές της ζητούν συνήθως οι τηλεθεατές κι εκείνη σπεύδει φυσικά ν’ ανταποκριθεί στο αίτημά τους. Άλλωστε, κι η ίδια πιστεύει ότι η καλή κουζίνα ταυτίζεται με την απόλυτη λιτότητα και φυσικά με την καλή πρώτη ύλη.

- Τι είναι για σας η μαγειρική, εκτός από επαγγελματική απασχόληση;
«Eίναι δημιουργία, είναι αγάπη για τους δικούς μου ανθρώπους, είναι μάθηση, αλλά είναι και λίγο ματαιοδοξία: ένα καλομαγειρεμένο φαγητό μπορεί να σε στέψει βασίλισσα της παρέας για μια βραδιά».

- Αλήθεια, τι σας έκανε να μπείτε στην κουζίνα;

«Η αγάπη μου για το φαγητό, που πρώτα ξεκίνησε με το εστιατόριο. Το φαγητό έξω κάποια στιγμή μου έδωσε την έμπνευση να δοκιμαστώ κι εγώ στον τομέα της κατσαρόλας».

- Τι προσέχετε περισσότερο στην εκπομπή;
«Να περάσουν όμορφα οι καλεσμένοι μου και να καταφέρουμε μαζί να πλουτίσουμε με μια – δυο ιδέες παραπάνω τους ανθρώπους που μπαίνουν στον κόπο να μας παρακολουθήσουν».

- Συνήθως τι σας ζητούν οι τηλεθεατές;
«Αυτό που ζητάμε όλοι από την εποχή μας: εύκολες, πρωτότυπες και φτηνές συνταγές».

- Η οικονομική κρίση έβαλε περισσότερο κόσμο στην κουζίνα;
«Ευτυχώς, ναι. Οι άνθρωποι άνοιξαν τις κουζίνες και τα σπίτια τους κι αυτό δεν είναι μόνο οι- κονομία. Είναι χαρά, αλλά είναι και μια καλή πράξη για τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο υγιεινό από το σπιτικό φαγητό».

- Οι νέοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μαγειρική και γενικότερα για το τι θα υπάρχει στο τραπέζι τους;
«Η νέα γενιά μπαίνει από πολύ νωρίς στην κουζίνα, αγόρια και κορίτσια».

- Πιστεύετε ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι περισσότερο ενημερωμένοι;
«Επηρεάζονται από την τηλεόραση, αλλά ψάχνουν τις συνταγές τους στο Internet».

- Εσείς όταν μαγειρεύετε τι προσέχετε περισσότερο;

«Την καλή πρώτη ύλη και πώς να μην την ταλαιπωρήσω. Η καλή κουζίνα για μένα ταυτίζεται με την απόλυτη λιτότητα».

Η «Chef στον αέρα» Ελένη Ψυχούλη και τα μυστικά της

- Τι πιστεύετε ότι δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας;
«Φρέσκα λαχανικά της εποχής από τη λαϊκή».

- Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία απεχθάνονται το φαγητό. Εσείς πώς καταφέρατε να το αγαπήσετε ξανά και μάλιστα να ασχολείστε και με αυτό στην τηλεόραση;
«Το φαγητό το απεχθανόμουν όταν ήμουν μικρή. Τώρα είμαι ερωτευμένη μαζί του».

- Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την πιο δύσκολη στιγμή που περάσατε παλεύοντας με τη νευρική ανορεξία;
«Την εποχή που την πέρασα κανείς δεν ασχολιόταν μαζί της, απλώς έλεγαν “το παιδί είναι ανόρεκτο”. Οπότε δεν έδωσα καμιά μάχη. Μεγαλώνοντας πέρασε κι αυτό. Αν και πάντα διακατέχομαι από μια φοβία για τις θερμίδες και τα κιλά».

- Ζήσατε για πολλά χρόνια στο Παρίσι. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
«Άφησα πίσω μου μια ζωή και μια καριέρα, γιατί απλά δεν άντεχα άλλο τον καιρό. Νομίζω ότι ο Έλληνας δύσκολα είναι ευτυχισμένος μακριά από τη φωτεινότητα του ουρανού και τον ήλιο του».

- Τώρα που οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, μήπως το μετανιώσατε;
«Είμαι απ’ αυτούς που επιμένουν ελληνικά. Τώρα είναι η ευκαιρία να χτίσουμε ενωμένοι μια καινούργια, καλύτερη Ελλάδα».

- Διάβασα ότι σας αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Συνήθως στους προορισμούς που πηγαίνετε φροντίζετε πάντα να πάρετε και μια γεύση από την κουζίνα της κάθε χώρας;
«Στην ουσία ταξιδεύω μόνο και μόνο για τη γεύση. Να γνωρίσω τα προϊόντα της κάθε χώρας, τις αγορές, τα αρώματα και τις συνταγές της».

- Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα;
«Λατρεύω την ελληνική, την τούρκικη, την ταϊλανδέζικη και την ινδική κουζίνα».

- Διάβασα, επίσης, ότι μαθαίνετε τούρκικα. Πώς και πήρατε αυτή την απόφαση;
«Τα τούρκικα με συνδέουν με το παρελθόν της οικογένειάς μου και είναι ένας άριστος τρόπος για να εμβαθύνεις στην ετυμολογία της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας».

- Τι άλλο κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, τι σας χαλαρώνει και σας ξεκουράζει;

«Κεντάω. Η σταυροβελονιά είναι η αυτοσυγκέντρωση και η αυτοψυχα- νάλυσή μου. Ο τρόπος να σκέφτομαι τη ζωή μου και να αδειάζω το μυαλό μου από όλα τα περιττά».

- Ένα συστατικό σε μια συνταγή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη ζωή μας;
«Η αγάπη για τη ζωή. Η πεποίθηση πως η ζωή είναι μόνον ωραία, παρ’ όλες τις δυσκολίες της».





ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...


  • Κατάγεται από τον Βόλο.
  • Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο και στην Ecole Normale του Παρισιού.
  • Εργάστηκε για 16 χρόνια ως βοηθός του γλύπτη Τάκη.
  • Έζησε για 10 χρόνια στο Παρίσι.
  • Έχει μεταφράσει 10 βιβλία από τα γαλλικά στα ελληνικά.
  • Έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
  • Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «25 σεφ σε 25 λεπτά».
  • Στην εκπομπή της στον Σκάι «Chef στον αέρα», γνωστοί αλλά και ανερχόμενοι επαγγελματίες μάγειρες, δημιουργικοί και παραδοσιακοί ζαχαροπλάστες, άνθρωποι από το χώρο της γαστρονομίας, διάσημοι καλλιτέχνες αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μοιράζονται με το κοινό τις πιο επιτυχημένες συνταγές τους.

Πηγή: Τηλεθεατής

Διάβασε επίσης:

Βίντεο: Η Ζέτα Μακρυπούλια μιλά στο missbloom.gr

H Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει και διδάσκει: Τυρόπιτα και μακαρονάδα της στιγμής

H Ελένη Ψυχούλη παρουσιάζει τα "Idi Prikos"

Ελληνικό πρωινό από την Ελένη Ψυχούλη: Γρήγορο ρυζόγαλο, ομελέτα και γιαούρτι με ελληνικό άρωμα

Συνταγές από chef στο missbloom.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ