Tasty Guide : Tasty News : Tasty Guide : Επιδόρπια14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2013

Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης

Η Έφη Γιαλούση μας υποδέχτηκε στο νέο της ζαχαροπλαστείο και μας έδωσε τη συνταγή για μια σίγουρα επιτυχημένη τούρτα Πάβλοβα. Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης

Πριν από λίγες εβδομάδες το Κολωνάκι απέκτησε το δικό του γλυκό μυστικό.

H Έφη Γιαλούση γεννημένη στη Μυτιλήνη με μικρασιάτικες ρίζες, έζησε αρκετά χρόνια στην Αυστραλία και αγάπησε πολύ την περίφημη μαρεγκένια τούρτα Pavlova. Σήμερα έχει φτιάξει ένα ζαχαροπλαστείο αφιερωμένο στη «φούστα» της Άννα Πάβλοβα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γαβριήλ Νικολαΐδης

Η ιστορία του γλυκού είναι γνωστή. Η μπαλαρίνα Πάβλοβα, στο απόγειο της καριέρας της, έδωσε μια κορυφαία παράσταση στο Πέρθ, που δεν ήταν άλλη από την «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι. Ο σεφ Herbert Sachse του ξενοδοχείου Esplanade, γοητευμένος της αφιέρωσε μια ντελικάτη δημιουργία. Και έτσι στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας γεννήθηκε η τούρτα, με το όνομα παβλόβα. Οι Αυστραλοί, ψάχνοντας να εμπλουτίσουν την ιστορία της νεοσύστατης χώρας τους, οικειοποιούνται του γεγονότος και η τούρτα παβλόβα έκτοτε, γίνεται το εθνικό τους γλυκό.

Ειδικά για την ημέρα των ερωτευμένων
θα σε περιμένει μια ειδική έκπληξη, μια τούρτα στολισμένη με ροδοπέταλα.

Συνταγή για τούρτα Πάβλοβα

Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης


Υλικά

4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
ελάχιστο αλάτι
250 γραμμ. ζάχαρη
2 κ.κ. κορν φλάουερ
1 κ.σ. άσπρο ξίδι
μερικές σταγόνες υγρή βανίλια
300 γραμμ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγή
250 γραμμ. φρούτα του δάσους
1 σφηνάκι Grand Marnier

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Βάζουμε σε ένα μπολ 250 γραμμ. φρούτα του δάσους με ένα σφηνάκι Grand marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού για να μαριναριστούν. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Πασπαλίζουμε με κορν φλάουερ και ρίχνουμε το ξίδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε σε ταψί 23 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουερ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, ώσπου να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πάβλοβα με σαντιγί και σκεπάζουμε με τα φρούτα του δάσους.

Για να στήσουμε την τούρτα χτυπάμε κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε κρέμα ζακαροπλαστικής μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε το μέιγμα πάνω στην μαρέγκα.

Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης
Στολίζουμε την επιφάνεια με φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες
Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης
Η τούρτα είναι έτοιμη
Δοκιμάσαμε την καλύτερη πάβλοβα της πόλης
Εκτός όμως από τις πολλές φρουτένιες, σοκολατένιες και κρεμώδεις εκδοχές της Πάβλοβα θα βρεις και αλμυρά πιάτα ημέρας καθώς και μια εντυπωσιακή ποικιλία σε σοκολατάκια. Πρωτοστατεί η αυθεντική λαχταριστή Pavlova δια χειρός Εφης Γιαλούση σε όλες τις παραλλαγές: με φρέσκες φράουλες, σοκολάτα, κάστανο, λεμόνι. Παράλληλα, χειροποίητα κέικ, μπισκότα, μαρμελάδες καθώς και πιτάκια και φαγητά για το χέρι ή για το σπίτι όλα με υγιεινά και φρέσκα υλικά συμπληρώνουν τη γευστική ποικιλία του χώρου.

Info:
Σκουφά 56, τηλ.: 210 338 8827

Δες εδώ φωτογραφίες από τους πειρασμούς του ζαχαροπλαστείου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ