Follow us

Ο δεκάλογος του street food: Το φαγητό στο χέρι στην κανονική του διάσταση

Όσα πρέπει να ξέρεις για να το απολαμβάνεις στο έπακρο

streetfood

Τον τελευταίο καιρό ο όρος street food ακούγεται όλο και περισσότερο, σε μία προσπάθεια περιγραφής των καινούριων αφίξεων. Το φαγητό στο χέρι αποτελεί την πρόσφατη εμμονή μας, και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ποτέ τόσο απολαυστικό. Αν μέχρι πρότινος, τρώγαμε μόνο hot dog και ψητό καλαμπόκι «στο πόδι», η νέα τάξη (των γευστικών) πραγμάτων, θέλει να απολαμβάνουμε στον δρόμο από χειροποίητες πίτες και σάντουιτς, μέχρι φαλάφελ, λαχμαντζούν και smoothies.

"Chinatown" δεν είμαστε, αλλά το φαγητό του δρόμου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απενοχοποιείται. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι καλοντυμένοι άντρες με πουκάμισο και γραβάτα θα ενδώσουν σε ένα ζουμερό burger στο όρθιο, ενώ κομψές κυρίες θα δαγκώσουν άφοβα μία γερή μπουκιά από το bagel τους. Το street food μπορεί να είναι φαγητό ή ποτό και πωλείται συνήθως σε υπαίθριους πάγκους, καντίνες αλλά και σε μαγαζάκια που καταλαμβάνουν μόλις ελάχιστα τετραγωνικά. Μιας και ο όρος χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον, ας δούμε το street food στην κανονική του διάσταση.

Τρώγεται στο χέρι και δη στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να φας όρθια, σε κάποιο πάγκο, σε παγκάκι ή και πεζούλι.

Δεν έχει «πολυτέλειες». Η απλότητα είναι αυτή που χαρακτηρίζει το street food γι΄αυτό μην έχεις παράλογες απαιτήσεις. Οι χαρτοπετσέτες αρκούν.

* Οι πραγματικά μυημένοι foodies ξέρουν πόσο νόστιμα είναι τα bagels του Leo στην Αθηνάς.

Έχει συνήθως αναμονή. Αν δεν πρόκειται για καλαμπόκι ή κάστανα, χρειάζεται λίγος χρόνος προετοιμασίας. Να είσαι υπομονετική.

Μην κρίνεις το background. Ο χώρος είναι περιορισμένος, οπότε η διακόσμηση δεν είναι σίγουρα το φόρτε του μαγαζιού.

Θέλει αποφασιστικότητα. Φαγητό στο χέρι σημαίνει γρήγορο φαγητό, χωρίς να είναι απαραίτητα πρόχειρο. Προσπάθησε να πας διαβασμένη και να μην καθυστερείς την ουρά.

Απόφυγέ το αν δεν έχει ποτέ ουρά. Σε ένα πολυσύχναστο μέρος το φαγητό δεν περισσεύει και μειώνονται οι πιθανότητες να είναι μπαγιάτικο. Η προσέλευση του κόσμου δείχνει επίσης ότι το φαγητό είναι νόστιμο και οικονομικό. Ποιος θέλει να περιμένει στην ουρά για ακριβό και κακό φαγητό;

* Το σουβλάκι του Κώστα στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές. Δεν έχει παρά ένα παγκάκι έξω από το μαγαζί, και ναι, έχει πάντα ουρά. Μέχρι το μεσημέρι έχει ξεπουλήσει.

Δώσε βάση στις λεπτομέρειες. Μπορεί η διακόσμηση να μην σε αφορά, αλλά η τάξη και η υγιεινή είναι χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξεις. Φοράει γάντια αυτός που σε σερβίρει; Είναι προστατευμένο το φαγητό; Μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Ακολούθησε τη σειρά παραγγελίας. Σε κάποια μέρη πρώτα πληρώνεις και στη συνέχεια δίνεις την παραγγελία σου, ενώ σε άλλα συμβαίνει το αντίθετο. Μάθε ποια είναι η σειρά και ακολούθησέ την για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.

* Ποιος είπε ότι το γλυκό δεν τρώγεται στο χέρι;

Μην καταλαμβάνεις τις θέσεις αφότου φας. Αν υπάρχουν διαθέσιμα spots για να φας πιο εύκολα, θα πρέπει να τα ελευθερώσεις μόλις τελειώσεις το φαγητό σου για τους επόμενους – εκτός κι αν δεν υπάρχει ζήτηση εκείνη την ώρα.

* Ε, αν δεν έβαζα το Los Loros δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αυτό το κείμενο.

Απόλαυσέ το χωρίς φόβο και πάθος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ