Tasty Guide : Tasty News : Tasty Guide : Επιδόρπια25 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2012

Παγκόσμια ημέρα Macaron!

Plus: μια συνταγή για να τα φτιάξεις μόνη σου!

Παγκόσμια ημέρα Macaron!


Η φετινή χρονιά σίγουρα έχει καταφέρει να μας εκπλήξει με τις νέες αφίξεις παγκόσμιων ημερών!


Έτσι, μετά από την πρεμιέρα της Παγκόσμιας Ημέρας Μπριζόλας (και κάτι ακόμα) έρχεται η πολύ ρομαντική και γλυκιά Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν! Είναι ένα παραδοσιακό γαλλικό γλύκισμα με βάση το αμύγδαλο και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το αυθεντικό παριζιάνικο μακαρόν γεννήθηκε στην αρχή του 20ου αιώνα όταν ένας διάσημος ζαχαροπλάστης, στην Πόλη του Φωτός, είχε την έμπνευση να ενώσει δυο μαρέγκες αμυγδάλου με μια γκανάζ με κρέμα και σοκολάτα. Από τότε, η σοκολάτα πλαισιώθηκε και από άλλα υλικά και έτσι σήμερα η ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων των μακαρόν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τη δημιουργική φαντασία του chef.

Οι Νεοϋορκέζοι ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια με την άφιξη των μακαρόν στην πόλη τους που αποφάσισαν να ανακυρήξουν την 20η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μακαρόν! Εμείς επικροτούμε κάθε τέτοια προσπάθεια και σε παρακινούμε να φουρνίσεις τα δικά σου με μια συνταγή από την αγαπημένη μας blogger Foivi Geller.

Παγκόσμια ημέρα Macaron!
Γιορτάζουμε με μια συνταγή από το  Donkey and the Carrot


ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΕΥΚΟΛΑ MACARONS!


Για τα Macarons:

120γρ ασπράδια αυγών (περίπου 4), χωρισμένα εξήντα και εξήντα
35γρ ζάχαρη
150γρ τριμμένο αμύγδαλο (σκόνη να είναι)
150γρ ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:

150γρ ζάχαρη και 50γρ νερό

Οδηγίες

Αναμίξτε σε ένα μούλτι τα αμύγδαλα με την ζάχαρη άχνη.
Χτυπήστε στο μίξερ 60 γρ ασπράδι μέχρι να γίνουν μια καλή σφιχτή μαρέγκα και προσθέστε σιγά σιγά 35 γρ ζάχαρη.
Στο μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, βάλτε σε δυνατή φωτιά το νερό με τη ζάχαρη για το σιρόπι. Ανακατέψτε κάθε λίγο. Χρησιμοποιείστε θερμόμετρο και κατεβάστε απο την φωτιά όταν η θερμοκρασία δείξει 110 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς, αν δεν έχετε θερμόμετρο, αφήστε το να βράσει (αφρίζει ελαφρώς) και απο τη στιγμή που θα αρχίσει να αφρίζει αφήστε το 2 λεπτά ακόμα και μετά κατεβάστε το απο την φωτιά.

Πολύ αργά ρίξτε λίγο λίγο το βραστό σιρόπι στη μαρέγκα (ενώ η μαρέγκα χτυπιέται αλύπητα στο μίξερ στο δυνατό) και αφήστε το μίγμα μαρέγκα-σιρόπι να χτυπιέται μέχρι να κρυώσει εντελώς (για περίπου 10-15 λεπτά).
Αναμίξτε τα υπόλοιπα 60 γρ ασπράδι με το μίγμα αμύγδαλο/άχνη και σιγά σιγά ρίξτε λίγη λίγη μαρέγκα μέσα. Αρχίστε να ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις απο κάτω προς τα πάνω (σαν να θέλουμε να διπλώσουμε το μίγμα γύρω απο την μαρέγκα, για περισσότερα δείτε εδώ πως ανακατεύουμε τη μαρέγκα).

Γεμίστε ένα κορνέ με το μίγμα.
Απλώστε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) στο ταψί σας και φτιάξτε μικρά στρογγυλά μπισκοτάκια (κρατήστε κάθετα στο ταψί το κορνέ, πιέστε και μετρήστε 1, 2, 3, στοπ! και σηκώστε το κορνέ απότομα προς τα πάνω. Πηγαίνετε δίπλα αφήνοντας κενό και επαναλάβετε μέχρι να γεμίσει το ταψί σας).

Ψήστε τα macarons σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 για 15-25 λεπτά. Στη δεύτερη φουρνιά θέλει πιο λίγο χρόνο πάντα. Θα είναι έτοιμα, όταν απο πάνω έχουν κάνει μια ωραία φουσκωτή γυαλιστερή κρούστα και απο κάτω ΄΄κρατάνε΄΄ ελάχιστα.
Αν η ωραία γυαλιστερή φουσκωτή επιφάνεια κρατήσει μέχρι να βγουν τα macarons απο τον φούρνο και μετά ξεφουσκώσει, δεν πειράζει. Να είδατε; Εγώ και ξεφούσκωτα τα έφαγα!

TIPS

*Για να βάλετε χρώμα στα macarons, απλώς χωρίστε το μίγμα που θέλετε να χρωματίσετε πριν το βάλετε στο κορνέ. Διαλέξτε το αγαπημένο σας χρώμα, προσθέστε μία, δύο ή και περισσότερες σταγόνες, αναμίξτε το καλά και συνεχίστε κανονικά!
**Τα γεμίζετε με την αγαπημένη σας κρέμα, σαντιγί, μους σοκολάτας, μερέντα(!), καραμέλα γάλακτος, μαρμελάδα ή ακόμα και φυστικοβούτυρο!

Διάβασε επίσης:

Φτιάξε Μαντλέν (αφράτα γαλλικά μπισκότα) με μία εύκολη συνταγή!
Cupcakes: Συνταγές για τους πιο λαχταριστούς πειρασμούς
Κλασικό και αγαπημένο, το σουφλέ σοκολάτας σε μία εύκολη συνταγή!
2 γλυκά με λίγες θερμίδες από την Μαρίσα Τσώρτσιλ (μπισκότα αμυγδάλου και cupcakes σοκολάτας!)
Μήλα στο φούρνο (σούπερ γλυκό έτοιμο σε χρόνο μηδέν!)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ