Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2013

Γαλοπούλα γεμιστή γαρνιρισμένη με δαμάσκηνα και ρόδια

Απόλαυσε την με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua

Γαλοπούλα γεμιστή γαρνιρισμένη με δαμάσκηνα και ρόδια

Απόλαυσέ την με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua


Υλικά για 8 – 10 άτομα
1 γαλοπούλα περίπου 3 ½ κιλά
60 γρ. βούτυρο
60 ml μπράντι

Για την γέμιση και το γαρνίρισμα
60 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
60 γρ. ρύζι
60 ml κόκκινο κρασί
200γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 φλιτζάνι γάλα
300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
16 κάστανα βρασμένα, κομμένα στην μέση
16 δαμάσκηνα, δίχως κουκούτσια
2 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος
τα σπόρια από 1 ρόδι

Για την μαρινάδα
1 φλιτζάνι κρασί
1 φλιτζάνι χυμός ανανάς
λίγο λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε και πλένετε την γαλοπούλα μέσα και έξω. Αναμειγνύετε το λιωμένο βούτυρο με το μπράντι και τα βάζετε σε μια σύριγγα με χοντρή βελόνα. Κάνετε ενέσεις κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας ιδιαίτερα στην περιοχή του στήθους όπου το κρέας είναι πιο στεγνό.

2. Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα και το στραγγίζετε καλά. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον κιμά και το ρύζι και τα σοτάρετε. Τα σβήνετε με το κρασί βράζετε για 5΄.Κατόπιν προσθέτετε τα μισά κάστανα, τα μισά δαμάσκηνα και το μαϊντανό και το γάλα και αφήνετε την γέμιση στην φωτιά για 5-6 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.

3. Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας. Γεμίζετε την γαλοπούλα και την ράβετε στο άνοιγμα ή την κλείνετε με ένα μανταρίνι ή ένα μήλο φιρίκι. Την βάζετε στο ταψί την περιχύνετε με την μισή μαρινάδα και την σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για 2 ½ ώρες.

4. Την ξεσκεπάζετε, την περιχύνετε με την υπόλοιπη μαρινάδα, προσθέτετε και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, κάστανα και τα ρόδια και την ψήνετε για ½ ώρα ακόμη για να ροδίσει. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να σταθεροποιηθούν οι χυμοί του ψησίματος και την σερβίρετε.

TIP Για τις γαλοπούλες που δεν έχουν θερμόμετρο θα πρέπει να υπολογίζετε ότι χρειάζονται μια ώρα ψήσιμο για κάθε κιλό του βάρους τους.

Γαλοπούλα γεμιστή γαρνιρισμένη με δαμάσκηνα και ρόδια
O καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το γιορτινό τραπέζι είναι με ένα παγωμένο ποτήρι Mastiqua. Κάνε μια ευχάριστη έκπληξη στους καλεσμένους σου προσφέροντας το ανθρακούχο ποτό με άρωμα μαστίχας. 

Το κομψό μπουκάλι του Mastiqua μπορεί να λειτουργήσει είτε ως welcome drink για το ρεβεγιόν ή να κλείσει το εορταστικό τραπέζι.

Μπορείς να βρεις το stylish μπουκάλι στα καλύτερα εστιατόρια, bars & ξενοδοχεία καθώς και σε επιλεγμένα supermarkets.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ