Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα02 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2020

Συνταγή για κοτόπιτα με τυριά από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Εύγευστη και χορταστική πίτα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα αν χρειαστεί.

Συνταγή για κοτόπιτα με τυριά

Εύγευστη και χορταστική πίτα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα αν χρειαστεί. Η συνταγή για κοτόπιτα με τυριά από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ σίγουρα θα σε ενθουσιάσει.

Συνταγή για σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο, χειροποίητο

Ντοματόπιτα με φύλλο από τυρί και μυρωδικά

Συνταγή για κοτόπιτα με τυριά

Για 10 άτομα. Χρόνος προετοιμασίας: 1½ ώρα. Χρόνος ψησίματος: 55΄- 60΄.

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλού περίπου
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά (σε λεπτές φέτες)
  • 4-5 αβγά
  • 100 ml γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού
  • τυρί τριμμένο (γραβιέρα, ρεγκάτο κ.ο.κ.)
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 500 γραμ. φύλλο κρούστας
  • 3/4 – 1 φλιτζ. τσαγιού
  • βούτυρο (λιωμένο)

Εκτέλεση

Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο, ώστε να το σκεπάζει. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσει καλά. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε τα κόκκαλα και την πέτσα του. Xωρίζετε τα ψαχνά του σε μικρά κομμάτια με τα χέρια σας. Στο μεταξύ, συνεχίζετε
να βράζετε το ζωμό με τα κρεμμύδια, ώσπου να γίνουν σαν πυκνός χυλός. Pίχνετε στην κατσαρόλα το γάλα και τα ψαχνά από το κοτόπουλο. Συνεχίζετε το βράσιμο για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, το τυρί, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε πολύ καλά. Στρώνετε σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ένα -ένα με βούτυρο. Απλώνετε από πάνω το μίγμα της γέμισης και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζετε με κοφτερό
μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Σερβίρεται χλιαρή.

Πηγή: «100 χρόνια Νικόλαος Τσελεμεντές» (Τάρτες – Πίτες)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Best of network