Tasty Guide : Κυρίως Πιάτα23 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2019

Οι συνταγές για μπακαλιάρο με κουρκούτι και η εύκολη σκορδαλιά της Ελένης Ψυχούλη

Εξαιρετική συνταγή για τραγανό κουρκούτι στο μπακαλιάρο και επιτυχημένη σκορδαλιά από την Ελένη Ψυχούλη. Ποιο κρασί τα συνοδεύει ιδανικά;

Οι συνταγές για μπακαλιάρο με κουρκούτι και η εύκολη σκορδαλιά της Ελένης Ψυχούλη

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και φυσικά μια από τις αγαπημένες, παραδοσιακές γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις τη μέρα αυτή είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και το λευκό, καλό κρασί. Παρακάτω λοιπόν θα βρεις την εκπληκτική συνταγή από την Ελένη Ψυχούλη και το μοναδικό λευκό κρασί Αλλοτινό.

Συνταγή για μπακαλιάρο με κουρκούτι και σκορδαλιά

Η αγαπημένη σεφ Ελένη Ψυχούλη σου προτείνει τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και την πιο βελούδινη και απολαυστική σκορδαλιά που μπορείς να δοκιμάσεις.

Οι συνταγές για μπακαλιάρο με κουρκούτι και η εύκολη σκορδαλιά της Ελένης Ψυχούλη

Η προετοιμασία:

  • Φρόντισε να αγοράσεις τον μπακαλιάρο δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένεις καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι, αφαιρείς με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβεις σε μερίδες. Η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα. Βάζεις τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζεις με νερό. Κανονικά, ένα εικοσιτετράωρο αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, αφού βεβαίως έχεις το νου σου να του αλλάζεις το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα.
  • Το τελευταίο του νερό το βάζεις χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός.
  • Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκαλα του αφαιρούνται πιο εύκολα. Κάνεις μια προσπάθεια να τον ελαφρύνεις από τα πιο εμφανή.
  • Τον σκουπίζεις πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας.
  • Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, τα κλείνεις καλά σε πλαστική σακουλίτσα και τα διατηρείς στην κατάψυξη.

Το κουρκούτι:

Η κλασική που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει:

  • 11/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύεις όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι.
  • Μουλιάζεις καλά το ψάρι στο κουρκούτι.
  • Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνεις το χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.
  • Αν θέλεις το κουρκούτι πιο πικάντικο μπορείς να προσθέσουμε 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα:

  • Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα γούστα διίστανται. Αρκεί να βάλεις άφθονο λάδι και να το κάψεις αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
  • Στη συνέχεια στραγγίζεις τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Η σκορδαλιά:

  • 4 φέτες σταρένιο, ζυμωτό ψωμί καλά μουσκεμένο.
  • 1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξύδι

Εκτέλεση:

  • Χτυπάς στο μίξερ πρώτα τα σκόρδα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός.
  • Προσθέτεις τα αμύγδαλα. Αλέθεις και συνεχίζεις με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Τελευταίο προσθέτεις το ψωμί που δεν το στραγγίζεις εντελώς, καθώς το λίγο νεράκι κάνει τη σκορδαλιά πιο αφράτη.

25η Μαρτίου | Λευκό κρασί Αλλοτινό & μπακαλιάρος σκορδαλιά

Τα Ελληνικά Κελλάρια έρχονται να απογειώσουν το γεύμα σου με το ποιοτικό και οικονομικό λευκό κρασί της σειράς Αλλοτινό.

25η Μαρτίου

Το λευκό κρασί Αλλοτινό προέρχεται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης, που καλλιεργούνται στην αμπελοοινική ζώνη της Αττικής και της Βοιωτίας. Ένα χρυσοκίτρινο χρώμα αποτυπώνεται στο κρασί αυτό, με απαλές, πράσινες αποχρώσεις. Το άρωμά του είναι γεμάτο από φρεσκάδα, καθαρότητα και λεπτότητα με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Η γεύση του χαρακτηρίζεται νευρώδης, νεανική και φρουτώδης με επίγευση που διαρκεί. Το λευκό Αλλοτινό μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα, σαλάτες και ζυμαρικά. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8ο – 10ο C.

Προμηθεύσου λοιπόν από το κοντινότερο super market το Αλλοτινό και ετοίμασε την υπέροχη συνταγή της μοναδικής σεφ Ελένης Ψυχούλη.

Για περισσότερες συνταγές της Ελένης Ψυχούλη μπες το site της: pirouni.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Best of network