2 γλυκά με λίγες θερμίδες από την Μαρίσα Τσώρτσιλ

Η Ελληνίδα που κατέκτησε το αμερικάνικο Top Chef μας μαθαίνει γλυκές συνταγές με ελάχιστες θερμίδες

2 γλυκά με λίγες θερμίδες από την Μαρίσα Τσώρτσιλ


Από το Top Chef στην κουζίνα σου

Όταν μια πρωταθλήτρια κολύμβησης αποφασίζει να γίνει chef patisier, το αποτέλεσμα είναι λυτρωτικό… για κάθε γυναίκα. Η Μαρίσα Τσώρτσιλ, Ελληνοαμερικανίδα chef patisier, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της ζαχαροπλαστικής στην Αμερική, μοιράζεται μαζί σου έξυπνα tips για υγιεινά, guilt free αλλά κυρίως νόστιμα γλυκά!

Ελληνοαμερικανίδα δεύτερης γενιάς, η Μαρίσα από μικρό κορίτσι μαγείρευε στην κουζίνα μαζί με την Ελληνίδα γιαγιά της. Η αγάπη της Μαρίσας για την μαγειρική άρχισε από πολύ νωρίς. Με τη φροντίδα και τις οδηγίες της, η Μαρίσα έμαθε να φτιάχνει τις δικιές της ελιές, σπιτικό ψωμί, γλυκά και μία μεγάλη ποικιλία από αυθεντικές ελληνικές συνταγές. Μετά από πολλά χρόνια πάνω από τον πάγκο της κουζίνας ήρθε το αμερικάνικο Top Chef.

Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εκείνη: “Πριν 4 χρόνια άκουσα ότι υπάρχει μια καινούργια εκπομπή, το Top Chef. Ειδικεύομαι στα γλυκά, και αυτό ήταν υπέρ μου. Έτσι κέρδισα μία θέση στο Top Chef. Μετά από το Top Chef άρχισα να συμμετέχω στο κανάλι Food Network. Σε ένα μόνο επεισόδιο έφτιαξα μέσα σε 8 ώρες μία πόλη, Σαν Φρανσίσκο, με μόνο τρία προϊόντα: δημητριακά, ζάχαρη, και σοκολάτα. Ήταν ο πιο δύσκολος αγώνας που έκανα ποτέ. Τη στιγμή που τελείωσα με το Top Chef, είχα πολλές προτάσεις από τα περιοδικά, τα μαγαζιά, και τις εταιρίες για συνταγές χωρίς πολλές θερμίδες. Αυτή ήταν μία καινούργια πρόκληση για μένα, και μου άρεσε. Η εμπειρία ήταν σημαντική για τη δουλειά μου μια και το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Αμερική έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα 25 εκατομμύρια να πάσχουν από ζαχαρώδη διαβήτη. Ήθελα να φτιάξω επιδόρπια για όλους ώστε να μπορούν να τρώνε χωρίς φόβο.”

Δοκίμασε χωρίς τύψεις τις συνταγές που μας προτείνει:

Μπισκότα αμυγδάλου
“Almond Joy” Macaroons
2 γλυκά με λίγες θερμίδες από την Μαρίσα Τσώρτσιλ

Περίπου 30 μπισκότα
Κάθε μπισκότο: 90 θερμίδες, 4.5γ. λιπαρά 


Υλικά 
1/3 φλιτζ. ανανάς σε μεταλλικό κουτί, με φυσικό χυμό όχι με σιρόπι
3/4 φλιτζ. καρύδα χωρίς ζάχαρη
1 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. ασπράδια (περίπου 5 μεγάλα αυγά)
1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/8 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30 αμύγδαλα
1/4 φλιτζ. σοκολάτα σε κομμάτια

Εκτέλεση
Βάζουμε τον ανανά, την καρύδα, τα ασπράδια, το αλεύρι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα.
Τα ψήνουμε χρησιμοποιώντας μεσαία φωτιά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεα για 5 ή 6 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο υγρό.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη βανίλια και βάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 176°.
Χρησιμοποιούμε αντικολλητικό λαδόχαρτο ψησίματος, ή σιλικόνη ψησίματος ματ πάνω στο ταψί.

Διαιρούμε τη ζύμη με ένα κουτάλι, δημιουργώντας μικρές μπάλες περίπου όσο το μέγεθος ενός κουταλιού της σούπας.

Βάζουμε τα μπισκοτάκια πάνω στο ταψί και αφήνουμε περίπου 1.25 πόντους ανάμεσά τους.
Βάζουμε ένα αμύγδαλο πάνω σε κάθε μπισκότο.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου μία ώρα.

Λιώνουμε την σοκολάτα σε ένα μπολ στα μικροκύματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μαλακή.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγη σοκολάτα πάνω στα μπισκότα. Τα αφήνουμε μέχρι η σοκολάτα να γίνει σκληρή. Αν δεν τα σερβίρετε αμέσως, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου σε τάπερ για το πολύ μία εβδομάδα.

Old Fashioned Chocolate Fudge Cupcakes
2 γλυκά με λίγες θερμίδες από την Μαρίσα Τσώρτσιλ

Μερίδες: 16
Κάθε μερίδα: 280 θερμίδες, 12 γραμ λιπαρά
 

Υλικά
Cupcake
3/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσιες
1/2 φλιτζ ζάχαρη
1 φλιτζ κακάο, χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 1/4 φλιτζ αποβουτυρωμένο γάλα (buttermilk)
1 φλιτζ γιαούρτι, χωρίς λιπαρά
4 ασπράδια 
1 κ.σ. ελαιόλαδο, ήπιας γεύσης
2/3 φλιτζ. Παντζάρια, ωμά

Για την επικάλυψη (frosting)
1 φλιτζάνι τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά reduced-fat cream cheese
1/4 φλιτζ βούτυρο, σε θερμοκρασία  δωματίου
2 φλιτζ άχνη ζάχαρη
6 κ.σ. κακάο, χωρίς ζάχαρη 
1/2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. γάλα, χωρίς λιπαρά

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176 C.
Λαδώνουμε 16 φόρμες για muffins.  

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν παούντερ, τη σόδα, και το αλάτι. 
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι, τα ασπράδια, το ελαιόλαδο. Τρίψουμε τα ωμά παντζάρια, και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά. 
Φτιάχνουμε μια τρύπα στη μέση του μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά από το άλλο μπολ. Τα χτυπάμε όλα για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να γίνουν μία ζύμη.  Αδειάζουμε το μίγμα στις φόρμες για muffins, 1/3 φλιτζανιού για κάθε φόρμα.

Ψήνουμε τα cupcakes για περίπου 18 λεπτά. Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην μέση και αν βγει καθαρό, έχουν ψηθεί. 
Αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν για τρείς ώρες.

Για την επικάλυψη (frosting):
Χρησιμοποιούμε ένα μίξερ και χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με το βούτυρο, σε ένα μέτριο μπολ για ένα λεπτό. 
Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη και το κακάο πάνω στο μίγμα.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ το μίγμα σιγά-σιγά και μετά από λίγο γρηγορότερα μέχρι ναι γίνει λείο. Προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια, χτυπώντας για άλλο ένα λεπτό.

Με ένα μαχαίρι καλύπτουμε τα cupcakes με το frosting, και γαρνίρουμε με σοκολατένια flakes ή σοκολατένια πουράκια.   

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ